Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

adevarul.ro | Bolile cardiace se agravează pe caniculă. Ce măsuri indică medicii cardiologi

Vremea excesiv de caldă poate pune probleme mai ales persoanelor care suferă de boli cronice. În păstrarea unei temperaturi corporale constante sunt implicate toate organele şi ţesuturile, dar sistemul cardiovascular este printre cele mai solicitate. ŞTIRI PE ACEEAŞI TEMĂ Pacienţii denunţă preţurile prea mari ale moleculelor pentru hepatită … Persoanele care suferă de inimă sunt afectate în mod direct de vremea caniculară.  “Organismul nostru se simte confortabil la o temperatură de 20-27 de grade, cu o umiditate relativă de  35-60%. Când temperaturile cresc, corpul uman se simte stresat, atât din punct de vedere fizic, cât şi psihic. Fluxul sanguin este direcţionat către piele, apare o vasodilataţie, iar prin aceasta, o creştere a transpiraţiei. Atunci când organismul este tânăr, sănătos, aceste fenomene se petrec fără probleme. Pe de altă parte, când o persoană are anumite patologii preexistente, precum: hipertensiune arterială, insuficienţă cardiacă, diverse aritmii, are patologie pulmonară, atunci sigur că aceste fenomene de termoreglare devin mai dificile pentru organismul nostru şi apare supraîncălzirea.”, explică dr. Alexandra Postu, medic primar cardiolog la Centrele de Excelenţă ARES. Bolile cardiovasculare reprezintă principala cauză de deces la nivel mondial.

Din această pricină medicii cardiologi recomandă următoarele măsuri:

1.Pacienţii hipertensivi trebuie să-şi ajusteze în această perioadă tratamentul, în special tratamentul diuretic, care poate duce la o deshidratare accentuată.

2. Evitarea ieşirilor între orele 11:00- 18:00.

3. Adoptarea unei vestimentaţii din materiale naturale, de culoare deschisă pentru a evita supraîncălzirea.

4. Evitarea alimentelor grele, bogate în grăsimi saturate.

5. Evitarea abuzului de alcool şi de cafea.

6. O hidratare adecvată, minimum 2 litri de apă/ zi. Şi persoanele cu boli cronice care slăbesc sistemul imunitar sunt vulnerabile la caniculă.

Aceasta pentru că temperatura crescută permite degradarea mai rapidă a alimentelor şi înmulţirea microbilor.  “Deci, pe o imunitate scăzută pot să apară diverse infecţii, atât la nivelul tegumentelor, cât şi infecţii ale tractului gastrointestinal. “, adaugă  dr. Alexandra Postu. Alte manifestări care pot apărea la nivel fizic şi psihic din pricina temperaturilor extrem de ridicare sunt: irascibilitatea, lipsa concentrării, tulburări ale somnului, creşterea pulsului, apariţia palpitaţiilor şi scăderea tensiunii.

Citeste mai mult: adev.ro/o9fclh

X
Sună Mesaj