Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Constanta Consumatorul Suceava: Anevrism cerebral operat ca în Occident

Doua femei care sufereau de anevrism cerebral au fost operate la Suceava de o echip de medici din Suceava i un medic de la Universitatea din Messina-Italia. n locul unei complicate operaii pe creier, medicii radiologi interventioniti au folosit un tratament aplicat n spitalele din Occident respectiv, un tratament endovascular.
In Romnia au fost nregistrate apte astfel de intervenii din care dou n Suceava,celelalte fiind efectuate la Targu Mures si Bucuresti.
Tratamentul consta in deblocarea vasului de sange cu mici spirale de platin i este o metoda noua folosita chiar i in spitalele mari din lume.
Prin aceasta procedur au trecute dou paciente de 52 i respectiv de 55 de ani, din Suceava i respectiv o localitate din judeul Suceav, care sufereu de o malformaie la creier descoperit n urma ceva vreme. Anevrismul avea dimesniuni de 3,5 cm i respectiv 1,5 cm i ar fi fost fatal pentru paciente dac acestea nu ar fi fost supuse unei intervenii chirurgicale de specialitate. Aveau dureri groaznice de cap i o , dar acum, au scpat de chin.
Fiecare operaie a durat circa dou ore i i fiecare pacient se simte acum excelent. “Am reuit s facem interveia cu succes i nu am fi reuit fr o echip de medici profesioniti de aici cum ar fi medicii anesteziti Dorin Stnescu , eful Seciei Terapie Intensiv i Tiron Cristina,de la aceeai secie dar i cu ajutorului medicului radiolog intervenionist italian Rosario Papa .
“Ne-am dus pana la anevrism si l-am izolat prin implantarea in fata lui a unui dispozitiv FLOW DIVERTER DE TIP PIPELINE (COVIDIEN)”, a explicat dr Mihai Creteanu jr , medic radiologie interventional.
Marele avantaj al acestei operaii este c nu se intervine direct pe creier, prin deschiderea cutiei craniene, i astfel se evit riscul unor complicaii cerebrale cu sechele pe via.

n plus, la intervenia clasic, recuperarea era de durat.
Cele dou femei se simt bine i vor pleca din spital n dou zile . Medicii au introdus un cateter pe artera femurala cu care au ajuns in locul unde s-a produs anevrismul si au blocat intrarea sangelui in acesta.
n mod normal, o singura operatie costa 10.000 -15.ooo de euro.
Medicii sper ca dup ce cele dou intervenii s fie fcute publice s aib solicitri din parte persoanelor care sunt diagnosticate cu anevrism cerebral.

X
Sună Mesaj