Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

CRAI NOU La Centrul de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională ARES – Inimi salvate prin metode de ultimă generaţie

La un an de la deschidere Centrul de Excelenţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională ARES, care funcţionează la Spitalul Judeţean Suceava, şi-a dovedit necesitatea existenţei în zonă, rezolvând peste 300 de cazuri grave, jumătate dintre ele fiind infarcte acute ale miocardului.
„Este un mare noroc că am găsit sprijin din partea tuturor, de la Consiliul Judeţean şi de la spital, ca să avem banii cu ajutorul cărora să tratăm cazurile grave de pacienţi cu infarct miocardic acut” a precizat dr. Roberto Haret, medic specialist în chirurgie intervenţională. El a spus că pentru pacienţii cu infarct miocardic acut importante sunt deschiderea vaselor sanguine obstrucţionate şi implantarea unui stent, tratament care şi-a dovedit eficienţa în timp. Medicul Renato Haret a spus că în cazul unui ţesut necrozat din cauză că vasul de sânge care hrăneşte muşchiul inimii este obturat şansele de recuperare sunt mai mari cu cât se intervine mai rapid.
Salvată de infarct la 77 de ani
Ultimul caz foarte grav care şi-a găsit rezolvarea şi despre care dr. Haret a spus că „mă mulţumeşte foarte mult” este al unei femei de 77 de ani din Volovăţ, ajunsă vineri în Unitatea de Primire Urgenţe din spital unde a fost diagnosticată cu infarct miocardic acut. „Când am ajuns în UPU, pacienta intrase în stop cardio-respirator, i s-au făcut manevre de resuscitare, masaj cardiac, intubaţie orotraheală. Am fugit repede, ne-am schimbat, iar când am deschis vasul am văzut că avea ocluzie arterocoronariană. După intervenţie s-a redresat hemodinamic foarte bine, respira spontan. A fost monitorizată în Anestezie Terapie Intensivă până a doua zi, apoi a fost internată în Secţia Chirurgie”. Dr. Haret a spus că totul a mers foarte bine, fiind foarte importantă comunicare dintre compartimentele din spital pentru a salva o persoană cu un asemenea diagnostic.
Faptul că această intervenţie a fost posibilă la centrul de la Suceava a fost de importanţă majoră, întrucât, dacă pacienta ar fi fost dusă la Iaşi, nu ar fi rezistat: „Este foarte importantă tratarea pacienţilor cu infarct miocardic la scurt timp de la declanşarea acestuia. Practic, fiind tratată la Suceava, s-a redus la jumătate timpul din momentul declanşării infarctului şi până la deschiderea vasului, ceea ce înseamnă şanse de supravieţuire mai mari” a spus medicul.
Peste 300 de pacienţi trataţi într-un an
Primul caz de infarct miocardic acut a fost rezolvat la Centrul de Excelenţă în Cardiologie Intervenţională pe 14 octombrie 2012, de la înfiinţare centrului adresându-i-se peste 300 de pacienţi acuţi şi cronici. Jumătate dintre persoanele tratate la Suceava suferiseră infarct miocardic acut, cea mai în vârstă având 91 de ani, iar cea mai tânără circa 25.
Directoarea de la relaţii cu publicul a centrului, Petronela Gălăţeanu, a precizat că pacienţii cronici cu boli de inimă ar trebui să ştie că nu contează locul unde te tratezi, ci specialistul de care depinde calitatea actului medical. „Lumea ar trebui să aibă curaj să vină la Suceava pentru că medicii de aici sunt foarte buni în ceea ce fac şi pot fi foarte bine trataţi”.
La centrul ARES, medicul specialist în radiologie intervenţională Mihai Creţeanu Jr. efectuează angioplastii pe membrele inferioare, recomandate în cazul unor pacienţi diabetici care au obstrucţii ale vaselor de sânge, angiografii cerebrale, nucleoplastii şi vertebroplastii în cazul pacienţilor diagnosticaţi cu hernie de disc, respectiv pentru pacienţii diagnosticaţi cu tasarea vertebrelor postosteoporoză sau în urma unor traumatisme. De asemenea, au loc şi intervenţii de embolizare a fibroamelor uterine, o metodă relativ nouă, nechirurgicală.

 

X
Sună Mesaj