Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Ziarul Evenimentul Operaţie de neuroradiologie intervenţională de embolizare de anevirism cerebral

La intervenţie a participat şi medicul italian Rosario Papa, de la Universitatea din Mesina -Sicilia
La Centrul de Excelanţă în Cardiologie şi Radiologie Intervenţională ARES din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava au avut loc ieri, primele două intervenţii de neuroradiologie intervenţională de embolizare de anevirism cerebral cu ajutorul unui dispozitiv „flow diverter pipeline” (Covidien), eveniment aflat în premieră în Moldova. Este vorba despre două paciente de 52 ani, respectiv 55 de ani, din judeţul Suceava diagnosticate în urmă cu o săptămână cu anevrism cerebral nerupt dar simtomatic, pus în evidenţă de investigaţiile suplimentare şi RMN-ul cerebral, şi care dacă s-ar fi rupt ar fi provocat hemoragii ce ar fi putut fi fatale, după cum a spus, dr. Mihai Creţeanu jr. medic neuroradiologie intervenţională, cel care a realizat operaţia. El a explicat că existau două variante de tratare, cea neurochirurgicală – clasica operaţie pe creier pentru accidentele vasculare cerebrale cu o perioadă de spitalizare de 7-10 zile – şi cea minim invazivă – cu o recuperare rapidă, în care după 4-5 zile pacientul pleacă acasă şi îşi poate relua activitatea zilnică. Astfel, s-a recurs la ce-a de a doua variantă pentru a se elimina pericolul ruperii vasului de sânge deformat.

Intervenţiile se fac doar în echipă

„Asemenea operaţii se fac doar în echipă, nu solitar, pentru că oricând pot apărea suprize nedorite. L-am avut alături pe colegul radiolog italian Rosario Pana, de la Universitatea din Mesina-Sicilia, trimis de firma Covidien cea care a livrat dispozitivul, dar şi pe colegii Dorin Stănescu şi Cristina Tiron de aici, de la Spitalul Judeţean Suceva. Acestea sunt primele intervenţii de acest gen la nivelul Moldovei. Sunt doar 7 asemenea dispozitive în toată ţara”, a declarat dr. Mihai Creţeanu jr. El a explicat că intervenţia constă în montarea unui dispozitiv tip plasă care remodelează vasul de sânge, în zona în care s-a format bucla ce este gata să se rupă. Potrivit medicului, în fucţie de mărime şi localizarea anevrismului, se decide tipul de intervenţie, respectiv cel neurochirurgical sau cel minim invaziv prin neuroradiologie intervenţională.

Irina Bucşinescu
Costurile intervenţiei, ce nu sunt deloc de neglijat, au fost suportate de Spitalul Judeţean de Urgenţă „Sf. Ioan cel Nou” Suceava cu sprijinul Consiliului Judeţean Suceava

X
Sună Mesaj