Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Dr. Oren Iancovici si Dr. Dan Deleanu | Despre tratamentul inovativ al insuficientei mitrale |

Dr.Dan Deleanu-medic primar cardiologie interventionala si Dr.Oren Iancovici – manager departament Cardiologie si Cardiologie Interventionala, de la Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES.vorbesc despre tratamentul inovativ al insuficientei mitrale post infarct miocardic.

 

TRATAMENT

Tratamentul standard este corectia chirurgicala ( de preferat prin corectia valvei native si doar la nevoie prin inlocuirea ei), dar acest tip de tratament se asociaza cu anumite riscuri, mai ales la pacientii varstnici, care asociaza mai multe afectiuni de obicei. De aceea, mai ales pentru aceasta categorie de pacienti, este necesar un abord mai putin agresiv.
Medical: nu exista tratament medicamentos pentru insuficienta sau regurgitarea mitrala (RM). Se pot trata insa simptomele cauzate de RM.
Chirurgical: pentru insuficienta mitrala moderata sau severa. Presupune operatie pe cord deschis, cu recuperare care dureaza cateva luni.
Tratament interventional: tehnica MitraClip este minim invaziva, utila in cazul pacientilor selectionati, care permite reducerea RM si, secundar, imbunatatirea functiei cardiace, scaderea complicatiilor asociate, cresterea calitatii vietii.
Indicatii pentru tratament interventional (MitraClip):
Selectia optima a pacientilor reprezinta probabil cel mai important factor al reusitei interventiei.
Astfel, pacientii trebuie sa prezinte:
insuficienta mitrala moderata sau severa (evaluata ecografic)
anatomia valvei mitrale sa fie optima (evaluata ETE)
jetul de regurgitare se prefera sa fie central, desi procedura s-a efectuat si in anumite situatii cu jet periferic
indiferent de cauza RM este important sa existe suficient tesut al foitelor pentru a permite efectuarea interventiei si, post interventie sa ramana un orificiu cu o suprafata acceptabila
criteriile de excludere includ: RM secundar reumatismului articular si in caz de calcificare a valvei.

 

PROCEDURA

Procedura se efectueaza in laboratorul de angiografie si de obicei se practica sub anestezie generala, sub control radiologic si ecografic (ETE).

 

DISPOZITIVUL:

Sistemul MitraClip un cateter ghid si un sistem care contine la capatul sau clipul si permite delivrarea lui la nivelul foitelor valvei. Clipul are doua “brate” fiecare cu o portiune centrala (“gripper”) care prin unire faciliteaza unirea celor doua foite ale valvei.

X
Sună Mesaj