Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

eMedic | Peste 40% din populatia globala sufera de fibrilatie atriala – principala cauza de accident vascular.

Stiati ca 20% dintre accidentele vasculare ischemice au drept cauza fibrilatia atriala?
Fibrialatia atriala este o afectiune ce ne ameninta viata ca urmare a complicatiilor pe care le genereaza, cea mai grava dintre complicatii fiind accidentul vascular ischemic.
Peste 60 de milioane de persoane sufera de fibrilatie atriala – una dintre cele mai frecvente forme de aritmii cardiace!
Peste 40% din populatia globala de peste 65 de ani a avut cel putin un episod de fibrilatie atriala de-a lungul vietii.
“Un episod de fibrilatie atriala poate dura de la cateva minute, la cateva ore, zile sau chiar saptamani. Aceasta se asociaza cel mai frecvent cu bolile coronariere, hipertensiunea arteriala si afectiunile tiroidiene”, a explicat dr. Dan Deleanu, Medic primar Cardiolog supraspecializat in cardiologie interventionala, din cadrul Centrelor de Excelenta ARES Bucuresti.
Efectele fibrilatiei atriale asupra corpului nostru – cum se produce si de ce
“Fibrilația atrială se caracterizează prin tendința sângelui de a stagna la nivelul inimii, ceea ce favorizează formarea trombilor la acest nivel (cheaguri de sange), locul predilect de formare fiind la nivelul urechiușei stângi ( “extensie” a atriului stâng având și denumirea de auricular atrială). Acești trombi pot migra în circulație, putând ajunge în orice vas și producând consecințe serioase (AVC, infarct miocardic, ischemie mezenterică, ischemie acută de membre). În acest context, persoanele cu fibrilație atrială necesită tratament anticoagulant pentru a preveni formarea trombilor, dar și acest tratament implică riscuri de sângerare dacă nu se efectuează o monitorizare strictă a testelor de coagulare (INR)”, a explicat dr. Deleanu.
Pacientii diagnosticati cu fibrilatie atriala – o viata intreaga de tratament medicamentos
Calitatea vietii unui pacient cu fibrilatie atriala nu este una ridicata deoarece tratamentul practicat in prezent impotriva fibrilatiei atriale este unul medicamentos “pe viata”.
“Pana in prezent optiunea terapeutica a pacientilor diagnosticati cu fibrilatie atriala consta in administrarea de anticoagulante. Insa, acest tratament medicamentos nu numai ca este unul “pe viata”, dar nu este nici usor de administrat. Mai exact, pacientii cu fibrilatie atriala trebuie sa se prezinte la medic o data la 3-4 saptamani pentru a realiza o analiza de sange in urma careia medicul ii poate recalibra medicatia”, a explicat Dr. Dan Deleanu.
In plus, medicatia pe baza de anticoagulante nu este indicata in cazul in care pacientul este diagnosticat si cu alte afectiuni pe langa fibrilatia atriala – afectiuni precum cancer, diabet, ulcer etc.
De asemenea, in cazul unei paciente tinere diagnosticate cu fibrilatie atriala, obtinerea unei sarcini nu este posibila ca urmare a tratamentului pe baza de anticoagulante.

Ce alternativa de tratament avem?
Un tratament nou de indepartare a riscului producerii de fibrilatie atriala
Toate aceste impedimente ridicate de terapia medicamentoasa impotriva fibrilatiei atriale au determinat cercetari multiple in scopul identificarii unei modalitati minim invazive de combatere a aparitiei fibrilatiei atriale.
Astfel a aparut procedura minim invaziva cu dispozitivul Watchman, procedura realizata in premiera si in tara noastra de catre Dr. Dan Deleanu.
Implantarea dispozitivului Watchman reprezinta solutia revolutionara pentru eliminarea riscurilor survenite in urma fibrilatiei atriale
Dispozitivul Watchman sigileaza incaperea in care se formeaza trombii, respectiv auricula stanga, in urma unei proceduri minim invazive, realizata in sala de angiografie.
Etapele realizarii interventiei Watchman
Potrivit Dr. Dan Deleanu, inainte de a incepe procedura propriu-zisa se practica ecografie transesofagiana pentru a evidentia prezenta sau absenta trombilor si pentru a determina dimensiunile optime ale dispozitivului care va fi implantat.
De asemenea este necasara o valoare INR mai mare de 1.5 pentru a putea efectua procedura (INR este un parametru care evalueaza coagularea sangelui la pacientii care primesc tratament anticoagulant oral; la pacientii cu fibrilatie atriala trebuie sa fie intre 2 si 3 pentru ca tratamentul sa fie eficient).
Ulterior, dupa asepsia locala si anticoagulare optima, medicul interventionist va efectua mici incizii la nivelul canalului inghinal ( la radacina coapsei) pentru a vizualiza vena femurala. La nivelul acestei mici incizii, sub ecran radiologic, se va introduce o teaca, ulterior pe teaca se introduc catetere pana la nivelul inimii.
Se injecteaza substanta de contrast si se practica angiograme seriate pentru a verifica in permanenta pozitia cateterelor. Folosind ecografia transesofagiana intraprocedural se pune in evidenta partea septului interatrial (peretele care desparte cele doua atrii) care este cea mai adecvata pentru punctia transseptala si, la acest nivel ghidul va fi trecut din atriul drept in atriul stang.
Ulterior, vor fi inaintate la acest nivel cateterul si dispozitivul ales pe baza masuratorilor efecuate cu ajutorul ecografiei. Dispozitivul va fi pozitionat la nivelul gurii de deschidere a auriculei atriale. Se verifica pozitia lui prin ecografie tranesofagiana si angiografie.
“Daca pozitia dispozitivului Watchman este corecta, atunci acesta va fi eliberat. In caz contrar, va fi repozitionat si noua pozitie va fi reverificata. Odata ce s-a stabilit ca dispozitivul este in pozitie corecta, se vor indeparta toate cateterele si procedura se considera incheiata”, a afirmat dr. Deleanu.
Important este de mentionat faptul ca procedura este una minim invaziva, se realizeaza printr-o punctie la nivelul piciorului de 5 mm, iar pacientul este externat dupa doar 24 de ore!
Cititi articolul aici

X
Sună Mesaj