Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Gandul.Info | Premieră medicală în România: cum a fost salvat un bebeluş de numai opt zile | Centrele Ares

Un nou-născut suferind de stenoză pulmonară critică a suferit miercuri, la opt zile după ce s-a născut, o intervenţie de urgenţă, procedura fiind realizată pentru prima oară în România.
„Intervenţia este într-adevăr una extrem de complicată şi de riscantă, având în vedere vârstă fragedă a pacientei, însă a fost singura opţiune de salvare a vieţii nou-născutului. În lipsa manevrei, acesta ar fi murit în câteva zile. Procedura a constat în introducerea unui cateter cu balon în capăt în vena femurală, cu scopul final de dilatare a balonului în interiorul valvei pulmonare stenozate. Manevra a reuşit deschiderea valvei şi, implicit, a îmbunătăţit considerabil circulaţia cardiacă a copilului, cât şi prognosticul final”, a afirmat dr. Basil Thanopoulos, medic primar cardiolog la Centrele de Excelenţă ARES, potrivit comunicatului citat.
Bebeluşul s-a născut pe data de 9 iunie într-o maternitate privată din Bucureşti. Simptomele prezenţei malformaţiei s-au făcut simţite a doua zi. Miercuri dimineaţă nou-născutul a fost transferat la ARES cu ambulanţa, unde a suferit intervenţia care a durat aproximativ două ore. Ulterior, bebeluşul a fost transferat în siguranţă la maternitatea de provenienţă, însoţit de echipajul SMURD şi de echipa de neonatologi.
Nou-născutul va rămâne internat în maternitate şapte zile, timp în care se va afla sub monitorizare continuă şi terapie medicamentoasă.

X
Sună Mesaj