Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

KUDIKA.RO | Alarmant: 1000 de copii se nasc anual cu malformatii congenitale cardiace

Faptul ca Romania se confrunta cu o scadere a natalitatii si o crestere a ratei mortalitatii infantile este deja cunoscut de majoritatea dintre noi. Insa acestei realitati se alatura si o alta: nu numai ca in Romania se nasc tot mai putini copii, dar un numar mare dintre acestia sufera de anumite malformatii congenitale sau asa zisele defecte din nastere.
Medicul cardiolog efectueaza o ecografie cardiaca, investigatie non invaziva, nedureroasa, pe care copii o tolereaza cu usurinta.
Ecografia cardiaca stabileste un diagnostic complet al malformatie in peste 95% din cazuri, iar atunci cand este efectuata de catre un medic experimentat poate permite chiar aprecierea posibilitatii de a inchide interventional defectul cardiac identificat.
Potrivit dr. Dan Deleanu, medic cardiolog interventionist in cadrul Centrelor ARES, in functie de tipul defectului cardiac, terapia interventionala se realizeaza astfel:

In cazul defectului septal atrial, defect septal ventricular sau foramen ovale patent se implanteaza un dispozitiv de tip “umbreluta” care se amplaseaza pe peretii defectului.

Daca este vorba despre persistenta de canal arterial, atunci se implanteaza un dispozitiv special adaptat formei ductului arterial care infunda acea comunicare anormala intre arcul aortic si artera pulmonara.

In cazul stenozei aortice si stenozei pulmonare se efectueaza dilatarea stenozei cu un balon.

In coarctatia de aorta – ingustarea aortei in zona toracelui, se dilata ingustarea cu un balon, in unele situatii folosindu-se si un stent menit sa mentina vasul deschis.
Interventia minim invaziva realizata la cateva minute de la nastere!

Cine joaca un rol mai important – aparatura performanta sau medicul de renume?

“Aparatele, oricat de tehnologizate ar fi ele, fara o echipa complexa care porneste de la medici interventionisti experimentati, medici clinicieni supraspecializati pe patologii si o echipa operationala complexa, intotdeauna pregatita sa vina in sprijinul pacientului, sunt doar niste bucati de metal cu circuite in ele. In cadrul ARES totul se comporta ca o inima. Daca am face un joc de imaginatie, atunci medicii sunt ventriculii, aparatura de ultima generatie sunt atriile, echipa operationala sunt valvele intre cele 4 camere iar dorinta noastra de a ajuta oamenii sunt impulsurile electrice care pornesc tot sistemul. Daca ceva nu merge bine, oricare dintre ele, atunci inima nu va functiona”, a concluzionat Iulian Plescan, Managerul de Operatiuni ARES.
CITITI TOT ARTICOLUL AICI: http://healthy.kudika.ro/articol/healthy~pediatrie/33361/alarmant-1000-de-copii-se-nasc-anual-cu-malformatii-congenitale-cardiace/pagina-2.html#ixzz2z8JuxYDO

Follow us: @Kudika_ro on Twitter | www.kudika.ro on Facebook

X
Sună Mesaj