Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Monitorul de Suceava Primele embolizări de anevrism cerebral din Moldova, efectuate cu succes la Suceava

O procedură chirurgicală în premieră pentru zona Moldovei a fost realizată cu succes în această săptămână la Centrul de excelenţă în cardiologie şi radiologie intervenţională ARES din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă. Două femei, de 52 şi 55 de ani, care sufereau de anevrism cerebral au fost salvate de o echipă de medici suceveni, asistaţi de un specialist din Italia. În locul unei operaţii complicate pe creier, medicii au folosit o metodă revoluţionară, care constă în implantarea unui stent special pentru devierea fluxului de sânge din vasul de sânge bolnav şi cu ajutorul căruia în final se reface vasul. Marele avantaj al noii tehnici este că nu se intervine direct pe creier, prin deschiderea cutiei craniene, ceea ce înseamnă o reducere a riscului de deces sau complicaţii cerebrale cu sechele pe viaţă. În plus, şi perioada de recuperare a pacientului este mai mică, acesta putând pleca acasă şi fiind apt să-şi reia activităţile obişnuite după numai patru zile de la intervenţie.
Operaţiile au fost efectuate împreună cu specialistul italian în radiologie intervenţională Rosario Papa
Pentru tratarea celor două femei, specialistul sucevean în radiologie intervenţională Mihai Creţeanu Jr. a făcut echipă cu colegul său italian Rosario Papa din Messina şi anesteziştii Spitalului Judeţean de Urgenţă Dorin Stănescu şi Cristina Tiron. Intervenţiile de embolizare a anevrismului cerebral au fost efectuate marţi, la Centrul ARES, şi sunt primele realizate până acum în zona Moldovei.
Tehnica de care au beneficiat sucevencele a fost introdusă în ţară în 2011 (la Târgu Mureş), iar de atunci medicii români au mai efectuat doar cinci intervenţii de acest gen, în afara celor două practicate în judeţul nostru în cursul acestei săptămâni.
Potrivit dr. Mihai Creţeanu Jr., un anevrism reprezintă o zonă dilatată la nivelul unui vas de sânge şi poate fi mortal în cazul în care se rupe şi provoacă o hemoragie. Practic, un sfert dintre pacienţii cu ruptură de anevrism nu ajung la spital la timp pentru a fi salvaţi. Cei care ajung, necesită intervenţie chirurgicală deschisă pentru reconstrucţia vasului de sânge afectat sau embolizare, la aceasta din urmă apelând şi echipa centrului ARES din Suceava. Embolizarea de anevrism cerebral se face sub ghidaj radiologic şi este mai sigură decât operaţia clasică, fiind asociată cu o rată mai mică de complicaţii şi mortalitate.
Embolizarea de anevrism cerebral, o metodă de tratament minim invaziv endovascular
Practic, este vorba de o metodă de tratament minim invaziv endovascular, nouă chiar şi pentru spitalele din străinătate. Tehnica presupune implantarea unui dispozitiv medical de tip „flow diverter pipeline” (realizat de compania Covidien), pentru readucerea vasului de sânge bolnav către forma şi dimensiunea naturală.
Sucevencele supuse acestei proceduri de ultimă generaţie au fost diagnosticate cu anevrism cerebral nerupt dar simptomatic, în urmă cu o săptămână. Semnele care le-au trimis la medic au fost durerile puternice de cap, iar primul pas în tratarea afecţiunii lor a constat în efectuarea unor explorări de rezonanţă magnetică. Investigaţiile imagistice au evidenţiat dilatarea unor vase de sânge care se puteau rupe oricând. Operaţiile de embolizare au durat câte două ore şi jumătate şi au decurs fără probleme, evoluţia pacientelor fiind bună. Costurile embolizării, care nu sunt deloc de neglijat, au fost suportate în cea mai mare parte de Spitalul Judeţean de Urgenţă, prin Consiliul Judeţean Suceava, iar restul de paciente.

 

Citeşte mai mult pe Monitorul de Suceava: http://www.monitorulsv.ro/Sanatate/2013-11-07/Primele-embolizari-de-anevrism-cerebral-din-Moldova-efectuate-cu-succes-la-Suceava#ixzz2k2bpQChQ

X
Sună Mesaj