Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Oana Cuzino | Proceduri cardiace minim invazive în România

Am aflat zilele trecute despre cazul unei fetițe de doar doi ani, care a suferit o afecțiune gravă – DSA, adică defectul septal atrial. DSA este o malformație cardiacă congenitală, în care există o comunicare anormală între cele două atrii (camerele superioare ale inimii, unde sângele se întoarce prin vene la inimă). Mai simplu, inima ei are o gaură, din cauza căreia și plămânii au de suferit.
Pentru a o trata pe micuță, părinții ei au mers la mai multe consultații cardiologice în București și Târgu Mureș, dar și în Germania, La Stuttgard. Aici au aflat că fețita trebuie operată în regim de urgență, iar costul operației se ridică la 20.000 euro.
Din fericire pentru fetiță, medii cardiologi specialiști de la Centrele de Excelență în Cardiologie și Radiologie Intervențională ARES au decis să o opereze gratuit pe micuță. Operația va avea loc pe 9 aprilie.
Astfel, fetița va fi operată în România, de către medicii specialiști de la Centrele ARES, iar după spusele lor, în doar 48 de ore de la intervenție, micuța se va putea juca din nou, ca orice copil normal.
Asta pentru că procedura este minim-invazivă, deci fetița de doar doi ani nu va suferi o intervenție clasică – chirurgicală.
Mai precis, după anestezia generală, medicul va efectua o incizie de mici dimensiuni la nivel inghinal. Prin această incizie, medicul va introduce un tub subțire, îngust și prin aceasta se va introduce un cateter pe care îl va avansa prin vene până la nivelul inimii. În continuare, medicul va introduce de-a lungul cateterului dispozitivul de tip umbreluță (în acest moment dispozitivul este pliat) pe care îl va avansa până în dreptul defectului. Odată în poziția dorită (poziția corectă este controlată atât prin imagini radiologice, cât și prin imagini de ecografie transesofagiană), umbreluța care prezintă două componente asemănătoare unor discuri atașate în porțiunea centrală se va deschide și va obtura defectul. Inițial, acest device va fi menținut la nivelul defectului datorită diferențelor de presiune între cavitățile stângi și drepte pentru ca, în timp, să fie încorporat la nivelul septului interatrial.
Astfel, această procedură poate fi făcută și în România, la costuri incomparabil mai mici cu cele din străinătate. Ea este nechirurgicală, pacientul nu va rămâne cu cicatrice care ar putea să lase urme adânci în psihicul acestuia.
În 48 de ore, pacientul poate să-și reia viața, de data aceasta ca un om perfect sănătos.
Procedura este făcută de medici specialiști.
http://www.oanacuzino.ro/proceduri-cardiace-minim-invazive-in-romania/

X
Sună Mesaj