Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

PUTEREA.RO | 2 femei din 4 sunt diagnosticate cu fibrom uterin. Care sunt metodele terapeutice

90% dintre aceste cazuri pot fi tratate minim invaziv prin embolizare însă, în prezent, în România, doar 2% dintre femei beneficiază de un astfel de tratament.
2 din 4 femei, cu vârsta cuprinsă între 21 şi 45 de ani, sunt diagnosticate zilnic în țara noastră cu fibrom uterin (o tumoră benignă ce se dezvoltă la nivelul muşchiului uterin). Deşi embolizarea are potențial de tratare a peste 90% dintre cazurile de fibrom uterin, în momentul de față această metodă terapeutică este practicată în doar 2% din cazuri.
Explicația este simplă: în România se optează pentru abordarea clasică în detrimentul chirurgiei laparoscopice, deoarece nu avem cadre medicale pregătite în acest sens şi nici echipamentele necesare. Acestor două elemente li se mai adaugă şi lipsa de comunicare şi de informare a pacientului, acesta neştiind de cele mai multe ori de existența şi a altor metode terapeutice mult mai puțin invazive şi cu posibilitatea menținerii fertilității!
Histerectomie vs miomectomie vs embolizare
Cu toate acestea, România se plasează pe primul loc în Europa, prin intermediul Centrelor de Excelenţă ARES, ca experienţă şi număr de cazuri tratate minim invaziv, cu aproximativ 500 de intervenţii pe an. Există un singur alt spital în Europa, la Paris, care se poate compara cu Centrele de Excelenţă.
Histerectomia reprezintă îndepărtarea pe cale chirurgicală a uterului, fapt ce exclude din start orice posibilitate de sarcină ulterioară a pacientei. Miomectomia reprezintă înlăturarea chirurgicală a fibromului uterin cu menţinerea uterului. Aceasta nu rezolvă însă cazurile de polifibromatoză, fiind imposibilă îndepărtarea tuturor fibroamelor simultan cu reconstruirea uterului, astfel încât acesta să îşi păstreze fertilitatea. De asemenea, în cazul miomectomiei rata de recidivă este destul de mare, de 25-60%.
Embolizarea este terapia de primă intervenţie în fibromatoză uterină deoarece este minim invazivă, nu presupune anestezie sau incizii, implică o recuperare de câteva zile, o spitalizare de 24 de ore şi, poate cel mai important aspect, păstrarea integrităţii anatomice şi menţinerea funcţiei reproducătoare. 9 din 10 femei corect informate asupra tuturor opţiunilor terapeutice disponibile optează pentru embolizare.
Condiţii şi costuri
Pacientele care apelează la embolizare nu trebuie să depăşească 50 de ani, nu se află în menopauză, nu sunt însărcinate şi uterul per ansamblu nu depăşeşte 20 cm. “Costurile embolizării sunt uşor mai reduse decât cele ale unei terapii clasice dacă luăm în calcul şi perioada de recuperare necesară după intervenţia chirurgicală. Problema principală rămâne însă cine plăteşte tratamentul în condiţiile în care în România prea puţine persoane au o asigurare privată de sănătate. În prezent statul (CAS-ul) plăteşte mai mult pentru o procedură mai veche, mai agresivă şi mai riscantă. În America toate asigurările de sănătate preferă embolizarea fiind mai ieftină, cu recuperare mult mai rapidă şi cu un risc mult mai mic de complicaţii”, a explicat Iulian Pleşcan, Manager de Operaţiuni în cadrul Centrelor de Excelenţă ARES.
Histerectomia, cea mai răspândită
În prezent, în România, cea mai frecventă metodă terapeutică este histerectomia, intervenţie chirurgicală clasică ce presupune extirparea uterului. Aceasta este cea mai răspândită, deşi nu reprezintă cea mai bună soluţie, ci este cea mai simplă. Deşi în ultimii 10 ani numărul de histerectomii – îndepărtarea fibromului uterin împreună cu uterul, a scăzut constant, pe măsură ce pacientele au realizat că au dreptul la o informare completă şi corectă, precum şi la propria alegere, histerectomia a rămas încă principala metodă terapeutică, urmată de miomectomie şi embolizare.
Cum depistăm existenţa fibromului uterin?
Depistarea fibromului uterin este posibilă uneori şi prin control clinic (tuşeu vaginal), dar recomandarea este aceea de efectuare a unei ecografii abdominale, transvaginale sau a unui RMN pelvin pentru confirmarea prezenţei, numărului, dimensiunilor, poziţiei şi gradului de vascularizaţie a formaţiunilor. Nu este indicată efectuarea de CT abdominal – investigaţia nu este relevantă în cazul fibromului uterin, iar în plus, doza de radiaţii primită în timpul ei nu este una de neglijat.
Unul din patru cazuri de fibrom uterin este simptomatic, manifestându-se prin sângerări semnificative atât în timpul menstruaţiei, cât şi între menstre, care, în timp, duc la scăderea nivelului de hemoglobină din sânge şi ulterior chiar la instalarea anemiei.
Infertilitatea este o altă consecinţă a netratării în timp a fibromatozei uterine, precum şi presiunea pe organele interne aflate în vecinătatea fibromului, presiune ce provoacă urinări frecvente, constipaţie, dureri abdominale sau dureri lombare cu iradieri în membre.
Există alte opţiuni?
“Se vorbeşte despre tratamentul medicamentos, ca şi cură a fibromului uterin; în realitate, tratamentul medicamentos este de regulă de natură hormonală şi are doar rol adjuvant pentru intervenţia chirurgicală – miomectomie sau histerectomie. Perioada maximă de administrare a unui astfel de tratament este cuprinsă între 3 şi 6 luni din cauza efectelor secundare induse. Tratamentul naturist reuşeşte uneori o ţinere sub control a simptomatologiei asociate, în principal a sângerărilor. De multe ori însă fibroamele continuă să crească semnificativ. Orice femeie ce urmează un astfel de tratament trebuie să facă o ecografie de control la intervale de 3 luni pentru a verifica eficienţa tratamentului. În realitate, fibromul uterin se tratează doar prin embolizare şi miomectomie; nici histerectomia nu este considerată tratament, pentru că presupunea amputaţia organului afectat – uterul”, a explicat Iulian Pleşcan.
Ce înseamnă mai exact embolizarea?
“Embolizarea presupune întreruperea cu sânge a fibroamelor prin metode ce ţin de radiologia intervenţională. Aceasta presupune injectarea de material emboligen în arterele ce asigură «hrănirea» cu sânge a fibroamelor. Anestezia este doar locală şi presupune injectare de soluţie cu xilină la locul puncţiei; pacienta poate pleca din spital în 24 de ore de la intervenţie”, a explicat dr. Rareş Nechifor, medic primar radiolog cu competenţă în radiologie intervenţională, în cadrul Centrelor de Excelenţă ARES.
Date fiind caracterul minim invaziv, posibilitatea de menţinere sau de dobândire a fertilităţii pacientei, recuperarea de doar câteva zile, spitalizarea de 24 de ore, anularea anumitor riscuri asociate administrării de anestezie generală şi inciziilor deschise, embolizarea este considerată cea mai indicată abordare pentru pacientele ce prezintă indicaţie pentru ea, a explicat dr. Nechifor.
Despre
Fibromul uterin este o tumoră benignă (non-canceroasă) ce se dezvoltă din stratul muscular al peretelui uterin. Mărimea şi numărul fibroamelor variază semnificativ: în majoritatea cazurilor există 1-3 fibroame vizibile ecografic cu dimensiuni între 10-200 mm şi numeroşi alți noduli cu dimensiuni de câțiva milimetri nedetectabili imagistic.

X
Sună Mesaj