Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

TVR | Un dispozitiv poate înlocui tratamentul pentru fibrilaţia atrială

Românii care au fibrilaţie atrială, o tulburare a inimii ce poate cauza accidente vasculare cerebrale şi chiar decesul, ar putea scăpa de tratamentul pe viaţă cu anticoagulante. Un dispozitiv special, care se implantează în cord, elimină riscul de complicaţii, arată studiile. Procedura revoluţionară, aplicată de câţiva ani în străinătate, a fost folosită pentru prima oară şi în România. Costă, însă, aproape 10 mii de euro.200 de mii de români suferă de fibrilaţie atrială. Inima nu mai bate normal şi apar palpitaţiile, oboseala şi senzaţia de sufocare.

 

Unii nu simt nimic, dar viaţa le e în pericol. În lipsa contracţiilor, în atrii – „camerele” inimii – se pot forma cheaguri care pot migra prin corp. Cel mai grav e când blochează un vas de sânge de la creier şi provoacă un accident vascular ce poate fi fatal.
80 la sută dintre pacienţi trebuie să facă toată viaţa tratament cu anticoagulant, ca să prevină complicaţiile. Trebuie să vină la analize de sânge în fiecare lună, pentru a li se ajusta doza.
Din cauza anticoagulantelor, pacienţii pot face hemoragii. Acum pot folosi un dispozitiv care blochează migraţia cheagurilor din inimă. A fost testat în Israel şi în Germania.
Dispozitivul se introduce prin vena femurală într-o cavitate a inimii în care se încheagă sângele. Totul durează o oră, cel mult două.
După 8-9 luni, dispozitivul va fi acoperit de ţesutul inimii. Medicii spun că, în 4 ani de studii, s-a constatat că pacienţii care au beneficiat de noua procedură au trăit mai mult decât cei trataţi cu anticoagulante.
– See more at: http://stiri.tvr.ro/un-dispozitiv-poate-inlocui-tratamentul-pentru-fibrilatia-atriala_46679.html#sthash.ahj5F1s3.dpuf

X
Sună Mesaj