Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Electrofiziologie

Ablatie tahicardie jonctionala (TJ)

PROCEDURA EFECTUATA CU ECHIPA DE SPECIALISTI DIN STRAINATATE!

Peste 10.000 de proceduri efectuate cu succes în ultimii 7 ani

4 săli de angiografie echipate la cele mai înalte standarde, cea mai experimentată echipă medicală

Avem cei mai renumiti medici din strainatate! Echipa din Israel si Grecia! Medici din cadrul renumitelor Mayo Clinic Hosptal USA si Royal Bromton Hospital Anglia!

Afla costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Generalitati

La Centrele ARES
ai consilierul tau medical!

Completeaza acest formular si in cel mai scurt timp vei fi contactat!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300
Ce este tahicardia jonctionala (TJ)?

Orice aritmie care ia nastere la nivel atrial sau la nivelul jonctiunii atrioventriculare se numeste tahicardie supraventriculara (TSV). Acest termene -TSV- este de obicei rezervat pentru aritmiile atriale si cele cu origine in jonctiunea AV care au ca mecanism de producere reintrarea (tahicardii jonctionale – TJ).

Apare mai ales la tineri (dar poate sa apara la orice varsta) si atleti, fara diferente pe sexe. Tipica este aparitia in timpul somnului la copii si la atleti (cand tonusul vagal este crescut).

TJ se produc fie prin automatism crescut, fie ca ritm de inlocuire in caz de bradicardie (batai rare cardiace) importanta.

TJ ectopica (TEJ) este diferita de tahicardia prin reintrare si poate sa apara ca si:

• Forma cronica idiopatica, (fara cauza cunoscuta), congenitala – apare de obicei pe cord normal. Frecvent incesanta (debut “crescator”), necesita de obicei multiple medicamente antiaritmice, proceduri de ablatie sau implantare de pacemaker in caz de bloc complet atrio-ventricular. Poate conduce la tahicardiomiopatie (afectarea cordului secundar frecventei cardiace crescute) cu evolutie catre insuficienta cardiaca.

• Tranzitorie, postoperator, in general dupa corectii ale cardiopatiilor congenitale, cu o frecventa de 14%. Aceasta forma apare mai frecvent in cazul uitilizarii unei anumite medicatii in timpul procedurii (dopamina) si mai ales la copiii sub 6 luni.
71

JET este una dintre rarele cauze de tahicardie la copii. JET congenital este prezenta inca de la nastere, dar uneori este diagnosticata dupa luni sau chiar ani.

Desi nu este o forma frecventa de aritmie, JET este una dintre aritmiile supraventriculare cel mai dificil de tratat. Unele date sugereaza evolutia catre bloc atrio-ventricular complet in caz de JET congenital.

Cauze:

• Cauzele JET congenital nu sunt cunoscute

• 50-55%dintre pacienti au istoric familial de JET

• Se presupune ca un rol important in aparitia JET postoperator il are sistemul renina-angiotensina-aldosteron

JET postoperator apare mai frecvent in caz de tetralogie Fallot corectata

• Intoxicatie cu digitala – pentru formele de JET nonparoxisistica

Urmareste testimonial!

Simptome

In general, JET postoperatorie se produce in cursul spitalizarii, cu rapida afectare hemodinamica (scadere brusca a tensiunii arteriale), apare mai frecvent in primele 6-72 de ore postprocedural.

In ceea ce priveste JET congenital, aceasta poate avea un parcurs mai insidios (“calm”) inainte de aparitia semnelor de insuficienta cardiaca. Sporadic, au fost evidentiate si cazuri de tahicardie intrauterina la copiii care la nastere au prezentat JET. Tipic, variabilitatea frecventei cardiace este scazuta; in mod normal, frecventa cardiaca este foarte regulata.

JET congenital se caracterizeaza prin tahicardie moderata si semne de insuficienta cardiaca congestiva ( dispnee- respiratie dificila, scaderea capacitatii de efort, oboseala, edeme, lipotimie – stare de lesin, palpitatii).

Diagnostic:

1. Teste sanguine – JET postoperator: nivelul de magneziu, electroliti serici, concentratie de lactat. In celelalte forme, se vor doza si produsele digitalice la pacientii cu tratament cu inotrop pozitiv de tip digitalic.

2. Radiografie cardio-pulmonara – arata un cord marit (cardiomegalie), semne de edem pulmonar (ca semn de insuficienta cardiaca)

3. Electrocardiograma (ECG) – esentiala pentru diagnostic

4. Raspunsul la Adenozina – va face diferenta intre o aritmie atriala si una jonctionala,

5. Studiul electrofiziologic – procedura minim invaziva care poate stabili focarul ectopic, anormal, responsabil de aparitia aritmiei

6. Ecografia cardiaca transtoracica – arata functia inimii, performanta, dimensiunile cavitatilor inimii, valvulopatii, boli ale pericardului, boli cardiace congenitale.

7. Cateterismul cardiac – mai rar util, in caz de JET postoperator, pentru a stabilli anomaliile reziduale hemodinamice.

Procedura
Tratament

In cazul pacientilor asimptomatici, monitorizarea stricta este indicata.

JET congenital este intial tratat medicamentos. De obicei sunt necesare unul sau mai multe tratamente antiaritmice.

Afla imediat de la cei mai renumiti medici detalii despre aceasta procedura!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

In cazul dezvoltarii de bloc atrioventricular cand frecventa cardiaca este foarte mica, tratamentul consta in implantarea de pacemeker. (dispozitiv care va stimula contractia cardiaca astfel incat sa se mentina o frecventa cardiaca optima).

Un numar mic de pacienti, care nu raspund la tratament medicamentos, va necesita tratament de ablatie prin radiofrecventa (ARF).

Ablatie cu radiofrecventa (ARF) – Technica:

ARF este o procedura minim invaziva, care se efectueaza in laboratorul de electrofiziologie.

Se efectueaza de obicei sub sedare usoara si anestezie locala. Medicul electrofiziolog va efectua mici incizii la nivelul canalului inghinal (la radacina coapsei) pentru a vizualiza artera/vena femurala.

Ulterior, sub control radiologic se vor introduce catetere de ablatie fie prin artera, fi prin vena femurala pana la nivel cardiac, unde vor fi plasati diferiti electrozi sub control fluoroscopic si electric.

Utilizand un echipament specific, se va efectua studiul electrofiziologic pentru a stabili focarul responsabil de aritmie, la nivelul caruia ulterior se va aplica energie de radiofrecventa, producand energie locala termica care va distruge functia celulei si intrerupand in acest fel conducerea anormala.

Este Dureros?

Se practica sub anestezie locala, asa incat in timpul interventiei pacientul nu va simti nimic, iar dupa interventie se administreaza medicamente antialgice la nevoie (poate fi un mic disconfort legat de locul inciziei).

Riscuri

Afectarea vaselor, nervilor, organelor si tesuturilor din jur prin manipularea instrumentelor

• afectare renala (substanta de contrast in cazul controlului fluoroscopic) sau alergii

• infectii sau sangerare la locul inciziei

• fistula arterio-venoasa la locul punctiei

• bloc atrioventricular complet necesitand implantarea de pacemaker (sub 1%) – risc mai mic in cazul tehnicii de crioablatie

• revarsat pericardic

• durere toracica

• infarct miocardic

• accident vascular cerebral

Pre-Operator

Consultatia preoperatorie va stabili tipul de tratament, adecvat patologiei de fond.

Inainte de interventie, medicul electrofiziolog trebuie prevenit asupra antecedentelor de alergie, daca exista suspiciunea de sarcina. De asemenea vor fi mentionate eventualele medicamente utilizate sau alte afectiuni asociate (diabet zaharat, boala renala).

Se efectueaza un examen sangvin pentru verificarea coagularii, nivelului hemoglobinei, functiei renale si, in functie de patologia asociata pot fi necesare teste suplimentare.

Internarea se face in ziua premergatoare interventiei si in dimineata interventiei pacientul trebuie sa ramana a jeun (sa nu manance si sa nu consume lichide). De asemenea, preprocedural va primi un formular de consimtamant.

De asemenea medicul va fi prevenit asupra altor tratamente urmate si, la nevoie , va solicita intreruperea unora dintre acestea. Medicatia nu va fi oprita din proprie initiativa.

Post-Operator

Datorita caracterului noninvaziv al procedurii, recuperarea postprocedurala este in general rapida. Majoritatea pacientilor pot parasi spitalul dupa 1 zi. Vi se vor da indicatii privind recuperarea si tratamentul care trebuie urmat. La domiciliu veti urmari daca apar febra sau frison, modificari la nivelul plagii.

Pe parcursul spitalizarii veti fi monitorizat permanent.

Veti fi instruit inainte de externare privind modul de ingrijire a plagii. Un mic disconfort poate fi resimtit 2-3 zile dupa procedura, la nevoie putand fi administrate medicamente antialgice.

Important!

Afla imediat costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

ARF pentru pacientii cu JET este o optiune terapeutica minim invaziva, de ales in cazul pacientilor care nu raspund la tratament medicamentos antiaritmic.

DOCTORII
care efectueaza aceasta procedura

X
Sună Mesaj