Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Radiologie Interventionala

Angiografie artere mezenterice /

Angioplastie artere mezenterice

PROCEDURA FARA OPERATIE, EXTERNARE DUPA 24 ORE!

Peste 10.000 de proceduri efectuate cu succes în ultimii 7 ani

4 săli de angiografie echipate la cele mai înalte standarde, cea mai experimentată echipă medicală

Avem cei mai renumiti medici! Echipa din Romania, Israel, Grecia si
Germania!

Doar 24 de ore de spitalizare

Afla costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300
Generalitati

Ischemia cronica este o afectiune rara, care in peste 95% din cazuri, este cauzata de ateroscleroza difuza (depunerea de depozite de grasime in peretii vaselor, ceea ce duce la ingustarea acestor vase si ingreunarea trecerii fluxului de sange). Pe masura ce boala avanseaza, simptomele devin mai pregnante. Aproximativ jumatate dintre acesti pacienti prezinta concomitent si afectarea vaselor inimii sau ale membrelor.

Alte cauze sunt: compresia trunchiului celiac, leziuni vasculare secundar iradierii, arteita Takayasu, trombangeita obliteranta. Momentul in care apar simptomele pare sa fie in legatura cu afectarea a cel putin doua vase (trunchi celiac, artera mezenterica superioara, artera mezenterica inferioara). De obicei, boala este diagnosticata la pacienti cu varsta peste 60 de ani, fiind de 3 ori mai frecventa la femei.

Tractul digestiv este vascularizat de trei ramuri principale: trunchiul celiac, artera mezenterica superioara si artera mezenterica inferioara. Trunchiul celiac vascularizeaza stomacul, duodenul in prima portiune a sa, ficatul si splina. Artera mezenterica superioara isi are originea in aorta, aproape de originea trunchiului celiac si vascularizeaza restul duodenului, intestinul subtire si o parte din colon.(aproape jumatate). Artera mezenterica inferioara provine tot din aorta si este responsabila de aportul de sange in restul colonului si rectul. Intre aceste vase exista numeroase conexiuni care protejeaza in caz de stenoze la nivelul unui vas. De aceea, de obicei aparitia simptomelor se datoreaza afectarii a cel putin doua vase.

Simptome

Cel mai frecvent, evolutia este fara simptome, intrucat exista numeroase colaterale (vase care aduc sange in zonele afectate). Totusi, in manifestarile apar atunci cand nevoia de sange depaseste posibilitatile circulatiei.

Tipic, simptomele includ: “teama de mancare”, durere abdominala postprandiala (dupa masa) , scadere ponderala, greata, anorexie, diaree.

Examinarea abdomenului evidentiaza durere difuza si, rareori se aude un suflu.(zgomot anormal care se datoreaza trecerii sangelui prin zona ingustata).

In scop diagnostic pot fi utilizate ecografia Doppler, care este o metoda neinvaziva, tomografia computerizata multi-slice, rezonanta magnetica si arteriografia (care reprezinta standardul pentru diagnostic).

Alte indicatii ale arteriogarfiei mezenterice includ:

Pentru a gasi sursa de sangerare la nivelul tubului digestiv
Cand alte metode nu au putut decela cauza unor formatiuni anormale la nivelul intestinului

Pentru a vizualiza afectarea vasculara in urma unui traumatism abdominal

La Centrele ARES
ai consilierul tau medical!

Completeaza acest formular si in cel mai scurt timp vei fi contactat!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Indicatii

Indicatii de tratament:

Tratamentul ischemiei cronice este necesar pentru a preveni ischemia acuta (care poate duce la infarctul intestinului si care se asociaza cu un risc mare de deces).

Tratamentul se poate realiza fie chirurgical, fie interventional.

Tehnicile chirurgicale utilizate in caz de ischemie mezenterica presupun endarterectomia aorto-mezenterica (se indeparteaza stratul intern al vasului la nivelul stenozei) si sau by-passul celiac (se sunteaza stenoza). Totusi, riscurile unei interventii de asemenea anvergura sunt mari, de aceea s-a dezvoltat metoda interventionala, care este minim invaziva, si care presupune dilatarea cu un balonas a leziunii si, la nevoie, montarea de stent (un dispozitiv mic, ca un tub, de metal) la nivelul zonei afectate, acesta mentinand vasul deschis si permitand reluarea normala a fluxului de sange. De asemenea, pacientii cu risc mare chirurgical pot beneficia de tratamentul interventional, cu riscuri mult reduse. In ceea ce priveste pacientii asimptomatici, acestia in general nu beneficiaza de interventie de revascularizare (exceptie fac insa acei pacienti care ar trebui sa fie suspusi unor interventii abdominale majore care ar putea duce la pierderea acestor colaterale).

Procedura

Aceasta se realizeaza printr-o tehnica similara angiografiei.

Se efectueaza sub anestezie generala sau locala.
Dupa anestezie se efectueaza o mica incizie la nivel inghinal pentru a vizualiza artera femurala in care se va introduce o teaca (un tub de plastic care permite manipularea echipamentului necesar interventiei). Cel mai frecvent se utilizeaza abordul femoral, insa uneori acest lucru se poate realiza si prin abord la nivelul arterei brahiale (incizie la nivelul plicii cotului) sau arterei radiale (incizie la niveul incheieturii mainii).

Ulterior se administreaza heparina (un medicament care previne formarea cheagurilor de sange in timpul interventiei). Pe teaca se introduce un ghid (un fir subtire) cu care se va traversa leziunea, apoi, urmand ghidul va fi introdus un nou cateter. Se vor efectua angiografii repetate pentru a verifica in permananta localizarea cateterelor. Ulterior se dilata leziunea cu ajutorul unui balonas care va fi umflat cu substanta de contrast diluata, urmand ca apoi sa se monteze stentul necesar mentinerii vasului la dimensiuni normale. La final se verifica prin arteriografie pozitia stentului si daca exista stenoza restanta. Uneori pot fi necesare dilatari la nivelul stentului, dupa ce acesta a fost montat in pozitia dorita. Atunci cand procedura se considera incheiata, se retrag toate cateterele. Teaca mai poate fi lasata pe loc cateva ore.

Este Dureros?

Se practica sub anestezie generala sau locala, asa incat in timpul interventiei pacientul nu va simti nimic, iar dupa interventie se administreaza medicamente antialgice la nevoie (poate fi un mic discomfort legat de locul inciziei).

Afla imediat de la cei mai renumiti medici detalii despre aceasta procedura!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300
Cat Dureaza?

Procedura in sine dureaza intre 1-2 ore de obicei si se efectueaza in laboratorul de cateterism cardiac.

Riscuri

Complicatiile sunt rare si riscul de complicatii e scazut printr-o pregatire corespunzatoare si o supraveghere permanenta a pacientului.

• reactii alergice la substantele administrate

• reactii la anestezice

• fistule arteriovenoase la nivelul punctiei vasculare

• mici sangerari la nivelul punctiei vasculare

• febra

• cefalee, migrena

• infectie

• embolie gazoasa

• lezarea peretului aortic sau al arterei prin care se face abordul

• ruptura sau disectia de aorta

• restenoza intrastent

• migrarea stentului

Pre-Operator

Consultatia preoperatorie va stabili daca stenoza se preteaza la tratament interventional sau la cel chirurgical. In acest sens sunt utile investigatiile imagistice mentionate anterior (standardul diagnostic fiind angiografia).

Inainte de interventie, medicul cardiolog interventionist trebuie prevenit asupra antecedentelor de alergie, daca exista suspiciunea de sarcina. De asemenea vor fi mentionate eventualele medicamente utilizate (mai ales cele de tipul antiagregantelor – aspirina, antiagregant plachetar, sau cele de tip anticoagulant oral) sau alte afectiuni asociate (diabet zaharat, boala renala)

Se efectueaza de asemenea un examen sangvin pentru verificarea coagularii, nivelului hemoglobinei, functiei renale si, in functie de patologia asociata pot fi necesare teste suplimentare.

Internarea se face in ziua premergatoare interventiei si in dimineata interventiei pacientul trebuie sa ramana a jeun (sa nu manance si sa nu consume lichide). De asemenea, preprocedural se va epila inghinal bilateral si va primi un formular de consimtamant.

Post-Operator

Datorita caracterului noninvaziv al procedurii, recuperarea postprocedurala este in general rapida.

Dupa interventie veti fi monitorizat in unitatea de terapie intensiva, ulterior in camera dumneavoastra. Este necesar repausul la pat timp de 12-24 ore (se va evita indoirea piciorului pentru a preveni complicatiile la locul punctiei). Majoritatea pacientilor pot parasi spitalul dupa 1 zi, cu reluarea activitatii obisnuite ( se recomanda insa evitarea efortului o perioada de timp). Vi se vor da indicatii privind recuperarea si tratamentul care trebuie urmat post procedural.

La domiciliu veti urmari daca apar febra sau frison, modificari la nivelul locului de punctie (sangerare, hematom – colectie de sange; ! o echimoza mica (vanataie) poate fi normal), daca apar modificari la nivelul piciorului pe care s-a intervenit ( modificari de culoare, temperatura sau sensibilitate) precum si alte manifestari neurologice.

Important!

Afla imediat costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Tratamentul interventional de tip angioplastie cu balon si montare de stent al ischemie mezenterice este un tratament modern, minim invaziv, care permite rezolvarea intr-o maniera optima, cu recuperare rapida si spitalizare redusa. In cadrul Centrelor noastre de Excelenta ARES, atat medicul trimitator cat si pacientul pot alege medicul interventionist din echipa noastra. Imediat dupa explorarea arterelor coronare, pacientul va primi un rezultat scris alaturi de un CD cu imaginile interventiei, iar medicul trimitator va fi contactat de catre specialistii ARES pentru a fi informat despre starea pacientului.

X
Sună Mesaj