Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Radiologie Interventionala

Angioplastie artere renale

PROCEDURA FARA OPERATIE, EXTERNARE DUPA 24 ORE!

Peste 10.000 de proceduri efectuate cu succes în ultimii 7 ani

4 săli de angiografie echipate la cele mai înalte standarde, cea mai experimentată echipă medicală

Avem cei mai renumiti medici! Echipa din Romania, Israel, Grecia si
Germania!

Doar 24 de ore de spitalizare

Afla costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300
Generalitati

Cauzele hipertensiunii arteriale sunt multiple. Exista pe de o parte factori innascuti care pot sta la baza cresterii tensiunii arteriale. Dar exista, pe de alta parte, factori dobanditi care pot determina hipertensiunea arteriala.
Unul dintre acesti factori dobanditi este si stenoza de artere renale. Mecanismul prin care ingustarea lumenului arterelor renale detemina hipertensiune arteriala este unul complex. Acest mecanism asociaza o scadere a eliminarii prin urina a apei si sarii si producerea de catre rinichiul care este sarac perfuzat al unor substante care determina o constrictie a arterelor.

Ne putem gandi la o stenoza a arterelor renale atunci cand hipertensiunea arteriala debuteaza la varste tinere (sub 30 ani).  La persoane peste 50 ani, cand la examenul clinic se deceleaza un suflu arterial la ascultatia abdomenului in jurul ombilicului. De asemenea,  cand exista alte teritorii arteriale afectate de ateroscleroza (stenoze de artere carotide, claudicatie la mers). Sau cu o hipertensiune rezistenta la tratament, pusee de insuficienta cardiaca, asocierea hipertensiunii arteriale cu insuficienta renala. 62Diagnosticul este confirmat intr-o prima etapa printr-o ecografie Doppler de artere renale care poate vizualiza in mod direct ingustarea la acest nivel precum si cuantifica din punct de vedere hemodinamic consecintele trecerii sangelui prin aceasta stenoza. Pentru un diagnostic mai precis se pot efectua si alte tehnici diagnostice atat neinvazive (tomografia computerizata cu substanta de contrast sau imagistica prin rezonanta magnetica) cat si tehnici noninvazive (angiografia selectiva a arterelor renale).

Tratament interventional

Scopul tratamentul acestei boli este refacerea unui flux sagnvin renal normal. Cu 50 de ani in urma s-a raportat prima revascularizare chirurgicala a stenozei de artera renala iar in anii 1980 s-au raportat primele revascularizari interventionale ale stenozei de artera.

Astazi, in majoritatea cazurilor, putem inlocui revascularizarea chirurgicala printr-o revascularizare percutana. Aceasta tehnica consista in pozitionarea unui balon in artera renala la nivelul stenozei balon care, prin umflare, va determina compresia stenozei si astfel astfel artera este redeschisa. Procedura poate fi completata prin pozitionarea unui stent care va permite o mentinere un timp mai lung a patentei arterei. Aceasta interventie va permite ameliorarea sau disparitia simptomelor, ameliorarea functiei rinichiului si un control mai bun al tensiunii arteriale.

Indicatii

In linii mari, indicatiile de angioplastie a stenozelor de artere renale sunt reprezentate de: agravarea functiei renale, hipertensiunea arteriala accelerata sau rezistenta la tratament, episoade recurente de insuficienta cardiaca in context de tensiune arteriala foarte crescuta, toate acestea in prezenta unei stenoze renale.

Procedura

Procedura se realizeaza intr-o sala de radiologie interventionala. Pacientul se intinde pe masa radiologica, locul de abord arterial de la nivel inghinal este dezinfectat si acesta e acoperit cu campuri operatorii sterile. Se efectueaza o mica injectie cu xilina la nivelul pielii si in tesutul de sub piele la nivel inghinal pentru anestezierea zonei. Se intercepteaza o artera la acest nivel prin care se introduce un cateter.

Afla imediat de la cei mai renumiti medici detalii despre aceasta procedura!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Progresia cateterului prin artere catre artera renala este urmarita pe ecranul de radiologie. Cateterul are la varful lui un balon si odata ajuns in artera renala la nivelul stenozei, balonul este umflat timp de aproximativ un minut. Daca rezultatul procedurii cu balon nu este satisfacator (sau, in majoritatea cazurilor, de la bun inceput) se va implanta la nivelul stenozei un stent metalic de dimensiuni de aproximativ 2 cm lungime si un diametru de 5-6 mm. Acest stent va ramane alipit peretelui arterial, permite mentinerea arterei deschise un timp indelungat. El este integrat incet, incet in peretele vasului.

Este Dureros?

63Posibilele momente in care pacientul poate resimtii durerile sunt in momentul anesteziei locale si in timpul umflarii balonului insa aceasta va disparea in momentul dezumflarii.

Cat Dureaza?

Procedura dureaza aproximativ o ora si depinde de localizarea stenozei, de complexitatea si de tipul acesteia (displazie fibromusculara – mai frecvent intalnita la tineri sau placa de ateroscleroza – mai frecvent intalnita la varstnici).

Riscuri

Complicatiile posibile sunt echimoza sau un hematom la nivelul punctiei de aceea e foarte important ca dupa procedura sa stati 12 ore intins in pat, cu piciorul intins; rareori, injectia cu produs de contrast cu iod poate determina rareori eruptii cutanate sau greata care este tranzitorie; insuficienta renala datorita produsului de contrast, risc mult diminuat prin hidratare orala corespunzatoare si prin perfuziile de hidratare care se administreaza inainte si dupa procedura; accidentul vascular cerebral, ischemia de membre inferioare, ischemia renala sunt complicatii foarte rare.

Pre-Operator

Inainte de procedura, un medic cu specializare in radiologia interventionala va va explica cum se va derula procedura, va va raspunde intrebarilor dumneavoastra. Acesta trebuie informat asupra medicamentelor pe care le luati in mod curant si asupra antecedentelor de reactii alergice pe care le-ati prezentat (iod, aspirina). Se vor efectua analize de sange iar daca urmati un tratament anticoagulant cronic acesta va fi oprit inainte de procedura. Internarea are loc in ziua care precede internarea si nu veti putea manca in dimineata examenului.

Post-Operator

Dupa procedura, veti fi condus in camera dumneavoastra. Cateterul plasat la nivelul arterei femurale este scos la aproximativ 4-6 ore dupa procedura. Veti sta la pat cu piciorul intins pentru aproximativ 12 ore pentru a evita formarea unei colectii de sange la nivel inghinal.

Este indicat sa va hidratati bine dupa angioplastie pentru a ajuta la eliminarea substantei de contrast. Daca se implanteaza un stent la nivelul arterei renale, este imperativ sa continuati tratamentul cu aspirina si antiagregant plachetar pentru a evita inchiderea stentului. Durata acestui tratament este de aproximativ o luna dupa care trebuie continuat indefinit tratamentul cu aspirina.

Dupa externare, care de obicei se face in ziua urmatoare procedurii, trebuie sa fiti urmarit regulat de catre cardiologul dumneavoastra pentru ajustarea dozelor de medicatie antihipertensiva si un control al functiei renale.

Important!

Afla imediat costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Rezultatele dilatatiei stenozei de artere renale se reflecta in valorile tensiunii arteriale. In cazul in care o placa de colesterol e responsabila pentru stenoza, in 2/3 din cazuri va exista o scadere a valorilor hipertensiunii arteriale ceea ce va permite diminuarea dozelor de medicatie antihipertensiva sau oprirea acestora. In caz de displazie, rezultatele sunt si mai bune, cu o rata de succes de 90%.

Se vor efectua ecografii doppler de control pentru urmarirea persistentei in timp a patentei arterei. Uneori, in 10-20% exista posibilitatea unei recidive, mai ales in primele 3-6 luni dupa procedura. Este foarte important de prevenit aceasta recidiva prin controlul factorilor de risc pentru ateroscleroza: oprirea fumatului, regim alimentare sarac in grazimi saturate, controlul colesterolului, controlul tensiunii

X
Sună Mesaj