Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Radiologie Interventionala

Angioplastie artere subclavii

PROCEDURA FARA OPERATIE, EXTERNARE DUPA 24 ORE!

Peste 10.000 de proceduri efectuate cu succes în ultimii 7 ani

4 săli de angiografie echipate la cele mai înalte standarde, cea mai experimentată echipă medicală

Avem cei mai renumiti medici! Echipa din Romania, Israel, Grecia si
Germania!

Doar 24 de ore de spitalizare

Afla costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300
Generalitati

Arterele subclavii (doua la numar, de fiecare parte a gatului) sunt ramuri ale aortei. Stenoza de aorta subclavie poate fi cauza de morbiditate importanta, putand determina ischemie (din cauza aportului insuficent de sange in tesuturi) la nivelul membrelor superioare, la nivel cerebral si, in anumite situatii, cardiac.

Ce cauzeaza stenoza?

Principala cauza este ateroscleroza (depozite de grasime la nivelul peretilor vaselor). Factorii de risc asociati aterosclerozei sunt: hipertensiunea, fumatul, obezitatea, dslipidemia, diabetul

Alte cauze sunt: arterita (inflamatia peretilor arterei; ex arterita Takayasu, arterita cu celule gigante), expunerea la radiatii, sindroame de compresiune, diverse afectiuni ( displazia fibromusculara, neurofibromatoza).

Frecvent, pacientii cu stenoza de artera subclavie prezinta leziuni si la nivelul altor vase ( coronariene – vase ale inimii, carotide – principalele vase ale gatului, artere ale membrelor inferioare), deci se poate spune ca acesti pacienti au risc mare de a dezvolta complicatii coronariene (angina – durere in piept, sau infarct) sau evenimente cerebrovasculare (de ex. accident vascular cerebral).

Cel mai adesea este afectata artera subclavie stanga (de 3-4 ori mai frecvent), aproape de originea sa din aorta.

Daca stenoza este izolata pot sa nu existe simptome, datorita colateralelor (vase noi care se deschid pentru a aduce sange in zonele afectate).

Manifestarile includ slabiciune musculara, oboseala, durere (claudicatie) la nivelul membrelor superioare, durere in repaus, necroza degetelor mainii ( prin blocare fluxului de sange la nivelul degetelor de catre bucati rupte din placa de ateroscleroza), hemoragii la nivelul unghiilor.

Apar si manifestari neurologice (se produce un “furt”, adica sangele va fi redirectionat din vasele normale care isi au originea in artera subclavie catre zona afectata): tulburari de vedere, sincopa (pierderea starii de constienta), dizartrie (tulburari la vorbire), ataxie (imposibilitatea de mentinere a echilibrului), vertij (ameteli), tulburari de sensibiliate la nivelul fetei. De asemenea, la pacientii care au suferit interventii de tip by-pass aorto-coronarian la care s-a folosit artera mamara , tot datorita mecanismului de furt, pot sa reapara simptome ale bolii cardiace.

Diagnostic:

Stenoza de artera subclavie poate fi suspicionata atunci cand exista diferente de puls si intre valorile tensiunii arteriale intre cele doua brate ( diferenta care in general depaseste 20mmHg), zgomote (sufluri) anormale in regiunea gatului, modificari la nivelul membrelor superioare ( ex: necroze degete, hemoragii la nivelul unghiilor).

Daca se suspicioneaza o boala inflamatorie (artrita, vasculita) se pot face teste de inflamatie ( teste de sange: PCR-proteina C reactiva, VSH).

Ecografia Doppler arterial poate evidential modificari care se asociaza cu stenoza de artera subclavie, este o metoda neinvaziva si, in plus, este utila si pentru urmarire dupa tratament.

Alte teste imagistice care pot confirma diagnosticul sunt:

La Centrele ARES
ai consilierul tau medical!

Completeaza acest formular si in cel mai scurt timp vei fi contactat!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

• IRM sau angioIRM

• CT sau angio CT

• Arteriografie

• Aortografie de aorta ascendenta

• Arteriografie selective a vaselor supraaortice

Tratamentul poate fi medical, chirurgical sau interventional.

Interventia chirurgicala este o interventie de tip by-pass ( se face legatura intre artera subclavie si alt vas, “sarind” peste zona ingustata, si folosind un alt vas din corp – artera sau vena; se pot face by-pass carotido-subclavian, aorto-subclavian, axilo-axilar).

Tratamentul interventional este minim invaziv, de prima intentie si presupune angioplastie cu balon (dilatarea leziunii cu un balonas umflat) urmata de montarea la locul stenozei a unui stent (un mic tub care mentine vasul la dimensiuni normale)

Indicatii

Indicatiile tratamentului interventional sunt:

• Ischemie simptomatica

• Sidrom de furt a. subclavie

• Claudicatie importanta membru superior

• Atunci cand se doreste mentinerea fluxului de sange in artera mamara sau inainte interventiei de tip by-pass aorto coronarian cand se doreste utilizarea arterei mamare

• Dupa by-pass aorto-coronarian cand se evidentiaza ischemie (sindrom de furt coronara-subclavie)

• La pacienti dializati pentru a mentine conductul de dializa sau la cei cu graft axilar

• Sindromul “degete-albastre” (necroza degetelor prin particule rupte)

• Imposibilitatea masurarii tensiunii arteriale

• Steonza progresiva sau trombi care ameninta circulatia cerebral

• In cazul pacientilor asimptomatici indicatiile de tratament interventional al stenozei de artera subclavie se menti pentru aci pacienti care urmeaza sa fie supusi altor tehnici de revascularizare cardiovasculare , pentru mentinerea fluxului sangvin normal la nivel cerebral sau pentru imbunatatirea lui (atunci cand exista si alte leziuni associate ale altor vase situate deasupra arcului aortic).

Procedura

Aceasta se realizeaza printr-o tehnica similara angiografiei.

Se efectueaza sub anestezie generala sau locala.

Afla imediat de la cei mai renumiti medici detalii despre aceasta procedura!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Dupa anestezie se efectueaza o mica incizie la nivel inghinal pentru a vizualiza artera femurala in care se va introduce o teaca (un tub de plastic care permite manipularea echipamentului necesar interventiei).

De obicei, abordul este cel femural (descris mai sus), dar pocedura se poate efectua de asemenea, si prin abord la nivelul arterei brahiale (artera a bratului, ca in care incizia va fi facuta la nivelul plicii cotului), sau la nivel radial (incizie la nivelul incheieturii mainii).

Ulterior se administreaza heparina (un medicament care previne formarea cheagurilor de sange in timpul interventiei). Pe teaca se introduce un ghid (un fir subtire) care va fi avansat pana la nivelul stenozei, urmand ghidul va fi introdus un nou cateter. Se vor efectua angiografii repetate pentru a verifica in permananta localizarea cateterelor. Ulterior se dilata leziunea cu ajutorul unui balonas care va fi umflat cu substanta de contrast diluata, urmand ca apoi sa se monteze stentul necesar mentinerii vasului la dimensiuni normale. La final se verifica prin arteriografie pozitia stentului ( se verifica totodata daca exista stenoza restanta sau daca montarea stentului a dus la inchiderea vaselor care isi au originea in artera subclavie). Ulterior se retrag toate cateterele. Teaca mai poate fi lasata pe loc cateva ore.

Este Dureros?

Se practica sub anestezie generala asa incat in timpul interventiei pacientul nu va simti nimic, iar dupa interventie se administreaza medicamente antialgice la nevoie (poate fi un mic disconfort legat de locul inciziei).

Cat Dureaza?

Procedura in sine dureaza intre 1-2 ore de obicei si se efectueaza in laboratorul de cateterism cardiac.

Riscuri

Complicatiile sunt rare si riscul de complicatii e scazut printr-o pregatire corespunzatoare si o supraveghere permanenta a pacientului.

• reactii alergice la substantele administrate

• reactii la anestezice

• fistule arteriovenoase la nivelul punctiei vasculare

• mici sangerari la nivelul punctiei vasculare

• febra

• cefalee, migrena

• infectie

• embolie gazoasa

• lezarea peretului aortic sau al arterei femurale

• tromboza de artera subclavie sau de artera axilara

• ruptura sau disectia de aorta

• restenoza intrastent

• migrarea stentului

• embolizare distal (ruperea unor fragmente de la nivelul stenozei care ajung in alte vase)

• complicatii neurologice: accident ischemic tranzitor, accident vascular cerebral, hemiplegie (paralizie la nivelul unei jumatati de corp), diplopie (vedere dubla).

Pre-Operator

Consultatia preoperatorie va stabili daca stenoza se preteaza la tratament interventional sau la cel chirurgical. In acest sens sunt utile investigatiile imagistice mentionate anterior (Doppler artere, angiografie, CT/angioCT, IRM/angioIRM).

Inainte de interventie, medicul cardiolog interventionist trebuie prevenit asupra antecedentelor de alergie, daca exista suspiciunea de sarcina. De asemenea vor fi mentionate eventualele medicamente utilizate (mai ales cele de tipul antiagregantelor – aspirina, antiagregant plachetar, sau cele de tip anticoagulant oral) sau alte afectiuni asociate (diabet zaharat, boala renala)

Se efectueaza de asemenea un examen sangvin pentru verificarea coagularii, nivelului hemoglobinei, functiei renale si, in functie de patologia asociata pot fi necesare teste suplimentare.

Internarea se face in ziua premergatoare interventiei si in dimineata interventiei pacientul trebuie sa ramana a jeun (sa nu manance si sa nu consume lichide). De asemenea, preprocedural se va epila inghinal bilateral si va primi un formular de consimtamant.

Post-Operator

Datorita caracterului noninvaziv al procedurii, recuperarea postprocedurala este in general rapida.

Dupa interventie veti fi monitorizat in unitatea de terapie intensiva, ulterior in camera dumneavoastra. Este necesar repausul la pat timp de 12-24 ore (se va evita indoirea piciorului pentru a preveni complicatiile la locul punctiei). Majoritatea pacientilor pot parasi spitalul dupa 1 zi, cu reluarea activitatii obisnuite ( se recomanda insa evitarea efortului o perioada de timp). Vi se vor da indicatii privind recuperarea si tratamentul care trebuie urmat post procedural.

La domiciliu veti urmari daca apar febra sau frison, modificari la nivelul locului de punctie (sangerare, hematom – colectie de sange; ! o echimoza mica (vanataie) poate fi normal), daca apar modificari la nivelul piciorului pe care s-a intervenit ( modificari de culoare, temperatura sau sensibilitate) precum si alte manifestari neurologice.

Important!

Afla imediat costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Tratamentul interventional de tip angioplastie cu balon si montare de stent al stenozei de artera subclavie este un tratament modern, minim invaziv, care permite rezolvarea intr-o maniera optima, cu recuperare rapida si spitalizare redusa.

X
Sună Mesaj