Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

 

Angioplastie coronariana cu stenturi

 

Cardiologie interventionala

 

Generalitati

Angioplastia coronariana cu montare de stent farmacologic activ este o procedura interventionala de largire a unei artere coronare.
Angioplastia se face in cazul in care artera coronara este blocata sau ingustata de placa de aterom, adica pentru a trata

angina pectorala. Aceasta interventie se poate realiza fie prin dilatare cu balon, fie prin montarea unui stent sau a mai multor stenturi.
Angioplastia coronariana cu stent este o procedura minim invaziva (nechirurgicala) si se foloseste in mod obisnuit pentru tratamentul afectiunii denumita angina pectorala, a durerii toracice ce insoteste afectiunile cardiace. In cazuri de urgenta poate fi folosita pentru tratamentul
infarctului miocardic acut.
Angioplastia coronariana cu montare de stenturi are mari avantaje fata de tratamentul chirurgical. Prezinta un risc mult mai scazut, este mai putin costisitoare si nu necesita o perioada de convalescenta, pacientul poate sa se reintoarca in zilele urmatoare la locul sau de munca. Tehnica este la fel de eficienta atat la barbati cat si la femei, la orice varsta.
Denumirea populara a angioplastiei coronariene implantarea de stenturi in artera
inimii.

Indicatii

Cand angiografia coronariana efectuata arata ingustari critice (>70%) ale arterelor coronare
simptome infarct miocardic acut | Centrele Ares Angina Pectorala | Dureri in piept | Preinfarct | Centrele Ares simptome oboseala puternica | Centrele Ares simptome palpitatii | Centrele Ares simptome dificultate respiratie : dispnee | Centrele Ares simptome ameteli bruste | Centrele Ares simptome lipotimii | Centrele Ares electrocardiograma anormala | Centrele Ares

Procedura

Din punct de vedere procedural, angioplastia coronariana cu stenturi este o continuare a coronarografiei, in scopul revascularizarii arterelor coronare depistate cu stenoze in timpul coronarografiei.
Angioplastia coronariana se efectueaza in salile de angiografie din cadrul Centrelor de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES, in conditii sterile, sub anestezie locala.
In timpul interventiei pacientul ramane constient si poate vorbi cu medicul, fiind conectat in permanenta la aparatele de vizualizare si inregistrare a datelor.
Medicul cardiolog supraspecializat in Cardiologie Interventionala alege tipul de abord, femural (la nivel inghinal) sau radial (la incheietura mainii), si apoi face anestezia locala pentru punctia arterei.
Odata facuta punctia milimetrica, medicul cardiolog introduce in artera aleasa ca abord un tub gol (teaca arteriala) prin care introduce apoi o serie de ghiduri si caterere (sonde, tuburi subtiri) cu care avanseaza prin ghidaj radioscopic pana la originea arterelor coronare.
Folosind aceste catetere medicul cardiolog injecteaza in arterele coronare substanta de contrast pe baza de iod care realizeaza opacifierea lor si, prin expunerea la raze X, observa fluxul sangvin si eventualele blocaje.
In functie de numarul si gravitatea stenozelor, medicul cardiolog impreuna cu pacientul stabilesc tratamentul optim. Este vorba despre angioplastie cu balon sau cu stent.
artera coronariana permeabila | Centrele Ares artera coronariana grasimi | Centrele Ares artera coronariana placa aterom | Centrele Ares artera coronariana stenoza | Centrele Ares

Angioplastia cu balon

Dupa identificarea leziunii (stenozei) considerata responsabila de angina pectorala (durerea in piept sau preinfarct) , se procedeaza la Stenturi - Stent artere coronare | Centrele ARESintroducerea unui cateter special, prevazut cu un balon, care este pozitionat la nivelul zonei de stenoza. Ulterior, prin umflarea balonului, se produce dilatarea zonei de stenoza. Stenoza se aplatizeaza iar placa de aterom este impinsa in peretii arterei coronare, avand ca rezultat revascularizarea semnificativa a arterei coronare stenozate.

Angioplastia cu stent

De multe ori dilatarea zonei de stenoza cu ajutorul balonului nu este suficienta, motiv pentru care se recurge la implantarea unui stent.

Ce este stentul?

Stentul este un tub sub forma de retea metalica cilindrica si are capacitatea de a mentine artera coronara deschisa.

Afla imediat de la cei mai renumiti medici detalii despre aceasta procedura!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Exista mai multe tipuri de stenturi, de dimensiuni diferite, construite din otel ( stenturi metalice simple ) , aliaje de nichel, cobalt-crom, titan. Stenturile coronariene pot fi acoperite cu polimeri pe care sunt absorbite diferite medicamente, cu efect anticoagulant, antiinflamator si antiproliferativ. Aceste medicamente urmaresc sa impiedice restenozarea arterei in acel punct (exista un risc de restenozare de 20% in cazul implantarii stentului metalic simplu). Acest risc se reduce la sub 1% in cazul folosirii de stent farmacologic activ , impregnat cu medicamente antiproliferative.

Rotablatia coronariana

In conditiile in care stenoza observata angiografic contine calcificari masive procedura de angioplastie coronariana cu stent poate fi completata cu procedura de rotablatie coronariana. Rotablatia coronariana este o procedura prin care se introduce un cateter al carui varf are forma unei ghinde si care este acoperit cu particule de diamant. Cateterul de rotablatie se va roti cu aproximativ 240.000 de rotatii pe minut, dezintegrand astfel calciul format pe arterele coronariene. Dupa rotablatie se vor putea monta stenturi coronariene, acestea nemaifiind obstructionate de o zona calcificata sever.
In Centrele ARES, angioplastia coronariana cu stenturi se face in aceeasi interventie cu coronarografia, costul coronarografiei fiind absorbit de cel al angioplastiei coronariene. Astfel, in loc sa dublam riscurile facand doua proceduri pentru acelasi tratament, oferim pacientilor alternativa de a-i trata printr-o singura interventie, cu riscuri minime.

Hemostaza

Dupa terminarea investigatiei se scot cateterele si tecile arteriale, iar la locul de punctie se realizeaza compresiunea arterei folosite ca abord. Pentru a se obtine compresia se pune un pansament compresiv ce trebuie pastrat timp de 24 de ore pentru a se evita sangerarile.
In ambele cazuri de abord, pacientului i se va indica sa pastreze repaus la pat. In anumite situatii, exista indicatia de a monta un sistem hemostatic la nivelul punctiei femurale. Acesta se monteaza in sala de angiografie, imediat dupa terminarea interventiei. AngioSeal este un sistem de introducerea unui colagen in interiorul arterei femurale. Acesta are ca efect obtinerea hemostazei in doar doua ore. Astfel, pacientul isi poate misca piciorul in voie si se poate ridica din pat.

Informatii procedura angioplastie

Este Dureros?

Nu. Intreaga interventie se desfasoara sub anestezie locala, pacientul fiind constient pe tot parcursul acesteia.

Cat Dureaza?

In mod normal, angioplastia coronariana si implicit implantarea de stenturi coronariene dureaza intre 30 de minute si o ora. In orele ce urmeaza interventiei pacientul poate manca si bea normal.

Riscuri

• alergia la substanta de contrast sau unele medicamente
• aparitia de hematoame la locul de punctie
• aparitia palpitatiilor (aritmii) sau a lesinurilor
• infarct miocardic (sansa de 1/10000 de pacienti)

Pre-Operator

este necesara efectuarea urmatoarelor analize de sange: Hemoleucograma completa (depistarea anemiei si sindrom inflamator), uree, creatinina si coagulare.
pacientul trebuie aiba efectuate recent o electrocardiograma ( EKG ) si o ecocardiografie.
pentru efectuarea coronarografiei este necesara o indicatie clara data de medicul cardiolog.
daca interventia are loc dimineata, se recomanda sa nu mancati deloc in acea dimineata.
anuntati medicul cardiolog interventionist despre schema de tratament medicamentos pe care o urmati inca de la programare. Anumite tratamente medicamentoase pe care le urmati pot fi oprite de catre medicul cardiolog interventionist. Daca medicatia nu a fost oprita de catre medicul interventionist, luati medicamentele asa cum v-au fost prescrise.

Post-Operator

hidratati-va cu cel putin 2 litri de apa in perioada imediat urmatoare interventiei. Este necesara “spalarea” substantei de contrast sange.
la 12-24 de ore dupa interventie se scoate pansamentul si se verifica locul punctiei
ECG ( EKG ) de control
in unele cazuri se efectueaza analize de sange pentru functia renala (creatinina, uree)

Important!

Afla imediat costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

In cadrul Centrelor noastre de Excelenta, atat medicul trimitator cat si pacientul pot alege medicul interventionist din echipa noastra. Imediat dupa explorarea arterelor coronare, pacientul va primi un rezultat scris alaturi de un CD cu imaginile interventiei. Medicul trimitator va fi contactat de catre specialistii ARES pentru a fi informat despre starea pacientului.

X
Sună Mesaj