Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

.

Malformatii cardiace congenitale

Defect Septal Atrial / Ventricular – DSA / DSV

PROCEDURA EFECTUATA CU ECHIPA DE SPECIALISTI DIN STRAINATATE!

Peste 10.000 de proceduri efectuate cu succes în ultimii 7 ani

4 săli de angiografie echipate la cele mai înalte standarde, cea mai experimentată echipă medicală

Avem cei mai renumiti medici din strainatate! Echipa din Romania,
Israel, Grecia si Germania!

Afla costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Generalitati defect septal atrial

La Centrele ARES
ai consilierul tau medical!

Completeaza acest formular si in cel mai scurt timp vei fi contactat!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Defectul septal atrial (DSA) este o malformatie cardiaca congenitala in care exista o comunicare anormala intre cele doua atrii (camerele superioare ale inimii, unde sangele se intoarce prin vene la inima).

Defectul septal ventricular (DSV) este o malformatie cardiaca congenitala in care exista o comunicare anormala intre cele doi ventriculi (camerele inferioare ale inimii, de unde sangele este pompat in artere).

Presiunea din cavitatile stangi ale inimii (atriul si ventriculul stang) sunt mai mari decat presiunea din cavitatile drepte ale inimii (atriul si ventricolul drept) si astfel un defect de sept atrial sau ventricular va permite in mod anormal trecerea sangelui din cavitatile stangi in cavitatile drepte (sunt stanga-dreapta).

Cantitatea de sange care trece din partea stanga a inimii in cea dreapta depinde de marimea defectului septal si de diferenta de presiune intre cavitati. Acest lucru duce la cresterea volumului de sange in partea dreapta a inimii si in plamani si fortarea ventricolului stang.

Cresterea fluxului de sange la nivelul ventriculului drept si plamanilor face ca ventriculul drept sa lucreze mai mult si sa se dilate. In cele din urma, ventriculul drept nu mai poate pompa eficient sangele spre plamani ceea ce duce la stagnarea sangelui la nivelul abdomenului, membrelor inferioare (asa numita insuficienta cardiaca dreapta). Cresterea fluxului de sange la nivelul plamanilor favorizeaza aparitia unor modificari de structura care vor determina aparitia hipertensiunii pulmonare si intr-un final, presiunea din cavitatile drepte o depaseste pe cea din cavitatile stangi iar in acel moment suntul se inverseaza devenind sunt dreata stanga.

Aceste defecte sunt innascute si multa vreme pacientul nu prezinta simptome (depinzand cum am mentionat mai sus de dimensiune, localizarea sa si diferenta de presiune intre cavitatile stangi).

Cu timpul, pot aparea simptome precum crestere necorespunzatoare in greutate in cazul copiilor, dificultati de respiratie in timpul efortului, infectii pulmonare repetate, palpitatii, oboseala, si in evolutie cianoza pielii si a unghiilor (o coloratie albastruie care indica scaderea incarcarii cu oxigen a sangelui arterial), edeme la nivelul picioarelor.

In functie de localizare defectele de sept atrial se impart in:

• de tip ostium primum – este situat in partea de jos a septului atrial si este aproape intotdeauna insotit de o anomalie a valvei mitrale sau valvei tricuspide iar datorita localizarii si complexitatii malformatiei inchiderea acestuia se face pe cale chirurgicala. – de tip ostium secundum – este situat in zona centrala a septului care separa atriul stang de atriul drept. Este cel mai frecvent tip de DSA si datorita localizarii lui centrale poate fi inchis prin proceduri percutane.

• de tip sinus venos – este situat in a apropiere de varsarea venelor la nivelul atriului drept

• de tip sinus coronar – sinusul coronar este vena cea mai importanta care dreneaza sangele provenit de la nivelul muschiului inimii; el se deschide in atriul drept iar DSA de tip sinus coronar apare cand exista o comunicare intre aceasta vena si atriul stang.

La fel, exista mai multe tipuri de defecte septale ventriculare in functie de localizarea acestuia: – de tip membranos (70 – 80%) – cel mai frecvent la adulti, situat in apropierea valvei tricuspide. – de tip muscular (5 – 20%) – cel mai frecvent la nou nascuti, se inchide cel mai frecvent spontan. – de tip infundibular (outlet, dublu angajat subarterial) (5 – 7%) – defectul septal ventricular este situat in zona anterosuperioara a septului interventricular si se poate complica cu insuficienta a valvei aortice.

 

– de tip inlet (5 – 8%) – este situat sub valva tricuspida. Defectul septal atrial mic nu determina aparitia complicatiilor si se inchid aproape intotdeauna in timpul copilariei. Defectele septale atriale mari pot determina urmatoarele complicatii:

• Hipertensiunea pulmonara asa cum am mentionat mai sus.

• Sindromul Eisenmenger – datorita aparitiei unor modificari structurale la nivelul arterelor pulmonare se dezvolta o hipertensiune pulmonara pe parcursul mai multor ani si apare o inversare a directiei sangelul din cavitatile drepte in cavitatile stangi. Apare cianoza si prin stimularea producerii de globule rosii care ajuta la cresterea aportului de oxigen in tesuturile periferice, apare poliglobulia cu complicatiile acesteia.

• Insuficienta cardiaca dreapta – prin incapacitatea ventriculului drept indeplini functia de pompare cu stagnarea sangelui la nivel abdominal (determina balonare, scaderea apetitului, greata, varsaturi) si la nivelul membrelor inferioare (cu aparitia edemelor).

• Aritmii cardiace – fibrilatia atriala, flutterul atrial, tahicardia atriala si boala de nod sinusal.

• Accident vascular cerebral – prin migrarea unui cheag de sange format de exemplu la nivelul membrelor inferioare printr-un DSA mare la nivelul creierului.67

Complicatii defect septal 

• Infectii respiratorii frecvente

Insuficienta cardiaca

• Endocardita infectioasa datorata unor bacterii care intra in circulatia sangvina si colonizeaza interiorul inimii, frecvent partea dinspre ventriculul drept a defectului de sept

• Accident vascular cerebral

• Aritmii

• Sindromul Eisenmenger – aparitia acestuia contraindica interventia de inchidere a defectului

Inchidere a DSA se poate realiza interventional, prin plasarea unui dispozitiv tip umbreluta la nivelul DSA, care inchide comunicarea anormala dintre cele doua atrii. Cele mai bune rezultate obtinandu-se in cazul DSA de tip ostium secundum situate central la nivelul septului care separa atriile. Se poate realiza si chirurgical pentru cazurile de DSA ce nu se preteaza inchiderii cu dispozitiv.

Inchiderea DSV se poate efectua prin interventie chirurgicala sub circulatie extracorporala cu suturarea marginilor defectului septal. Dar si cu implantarea unui petic de material sintetic sau interventional cu inserarea un dispozitiv tip umbreluta care acopera defectul. Nu toate tipurile de defect septal ventricular se pot inchide prin aceasta metoda.  Cel mai mare succes s-a realizat in cazul defectelor septale ventriculare de tip muscular  situate la distanta de valva tricuspida sau aortica.

Indicatii procedura corectie defect septal

Unele malformatii cardiace simple se pot inchide spontan (DSA ostium secundum mic, DSV tip muscular mic). Insa majoritatea defectelor necesita inchidere interventionala sau chirurgicala inaintea dezvoltarii sindromului Eisenmenger.

Inchiderea DSA este recomandata in prezenta simptomelor, a persistentei unui sunt stanga dreapta inainte de dezvoltarea unei hipertensiuni pulmonare fixe. Sau in prezenta dilatarii ventriculului drept si a aparitiei unor accidente vasculare arteriale datorita trecerii unui cheag de sange prin DSA in circulatia sistemica.
68

Defectul septal ventricular

Inchiderea DSV se recomanda in urmatoarele cazurile de semne de supraincarcare de volum sau functie scazuta a ventriculului stang, DSV cu hipertensiune pulmonara nu foarte evoluata sau/si care raspunde la tratamentul specific sau la testare cu substante vasodilatatoare si la pacientii cu antecedente de enfocardita infectioasa. DSV-urile mici, fara afectare hemodinamica nu se vor inchide.

Dupa cum spuneam, procedura interventionala de inchidere a defectelor nu se poate efectua in cazul tuturor defectelor. Nu se va efectua daca exista alte malformatii cardiace care necesita interventie chirurgicala, daca amplasarea umbrelutie afecteaza functia sau structura formatiunilor din jur (valve, aorta), daca defectul este pra mare sau daca venele prin care se avanseaza cateterele sunt prea mici.

Date procedura corectie defect septal

Procedura se realizeaza printr-o tehnica oarecum similara angiografiei.

Afla imediat de la cei mai renumiti medici detalii despre aceasta procedura!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Se efectueaza sub anestezie generala. Astfel, dupa anestezie, medicul va efectua o incizie de mici dimensiuni la nivel inghinal. Prin aceasta incizie, medicul va introduce un tub subtire, ingust si prin aceasta se va introduce un cateter pe care il va avansa prin vene pana la nivelul inimii. In continuare, medicul va introduce de-a lungul cateterului dispozitivul de tip umbreluta (in acest moment dispozitivul este pliat) pe care il va avansa pana in dreptul defectului. Odata in pozitia dorita, umbreluta care prezinta doua componente asemanatoare unor discuri atasate in portiunea centrala se va deschide si va obstrua defectul. Initial, acest device va fi mentinut la nivelul defectului datorita diferentelor de presiune intre cavitatile stangi si drepte.  In timp, urmeaza sa fie incorporat la nivelul septului interatrial. Astfel, imediat postprocedural pot persista mici defecte la marginea discurilor dar care vor disparea treptat.

Este Dureros?

Interventia se efectuaza sub anestezie generala.

Cat Dureaza?

Procedura in sine dureaza intre o ora si doua ore si se efectueaza in laboratorul de cateterism cardiac.

Riscuri

Complicatiile sunt rare si riscul de complicatii e scazut printr-o pregatire corespunzatoare si o supraveghere permanenta a pacientului.

• reactii alergice la substantele administrate

• reactii la anestezice

• fistule arteriovenoase la nivelul punctiei vasculare

• mici sangerari la nivelul punctiei vasculare

• febra

• cefalee, migrena

• infectie

• embolie gazoasa

• aritmie cardiaca

• extrem de rar perforatie cardiaca si tamponada cardiaca (prin perforarea peretelui cardiac si sangerare in sacul pericardic care comprima din exterior astfel muschiul cardiac

• embolizare sau migrare a umbrelutiei

• eroziune a muschiului cardiac la contactul cu proteza

• accidenta vascular cerebral

• hemoliza

Pre-Operator

Consultatia preoperatorie va stabili daca inchiderea defectului se poate face pe cale percutana sau exista o indicatie de inchidere chirurgicala a defectului. Examenul clinic si ecocardiografia efectuate in timpul consultatiei sunt elementele cheie care ajuta la luarea unei decizii.

Inainte de interventie, medicul cardiolog interventionist trebuie prevenit asupra antecedentelor de alergie. Se efectueaza de asemenea un examen sangvin pentru verificarea coagularii, nivelului hemoglobninei, functiei renale.

Internarea se face in ziua premergatoare interventiei si in dimineata interventiei pacientul trebuie sa ramana a jeun.

PACIENTII VORBESC DESPRE NOI | URMARESTE TESTIMONIALUL

Post-Operator

Datorita caracterului noninvaziv al procedurii, recuperarea postprocedurala este in general rapida. Majoritatea pacientilor pot parasi spitalul urmatoarea zi. Vi se vor da indicatii privind recuperarea si tratamentul care trebuie urmat post procedural. Un tratament cu aspirina este necesar in primele 6 luni post interventie pentru a preveni formarea de cheaguri de sange la nivelul umbrelutei. Dupa aceste 6 luni se considera ca umbreluta a fost incorporata complet in sept prin formatea de tesut epitelial si riscul de formare a cheagului dispare. De asemenea in primele sase luni este necesara preventia endocarditei infectioase prin tratament antibiotic. Spre exemplu, (doza unica de amoxicilina, ampicilina sau clindamicina in cazul alergiei la penicilina) inaintea interventiilor stomatologice cu risc de translocare a microbilor in sange. Se recomanda profilaxia endocarditei infectioase si in alte cateva situatii care va vor fi prezentate de medicul interventionist.

Important!

Afla imediat costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Inchiderea pe cale percutana a defectelor septale este o procedura revolutionara care inlatura riscurile si complicatiile unei interventii pe cord deschis. Dar, in timp ce o mare parte dintre leziuni pot fi abordate astfel, in cazul asocierii altor malformatii cardiace, amplasarii excentrice a defectului se recomanda totusi interventia chirurgicala. Recuperarea este rapida. Medicul interventionist trebuie sezizat despre orice modificare a starii generale care survine in perioada postinterventie. Tratamentul cu aspirina in doza mica trebuie urmat timp de 6 luni si trebuie efectuata profilaxia endocardite infectioase.

DOCTORII
care efectueaza aceasta procedura

X
Sună Mesaj