Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Radiologie Interventionala

Denervarea arterelor renale (RDN)

SUNTEM SINGURUL CENTRU DIN ROMANIA CARE EFECTUEAZA ACEASTA PROCEDURA!

Centrul nostru a salvat viata a peste 4500 de pacienti, in ultimii 4 ani

Cea mai modern echipata sala de
angiografie, echipa medicala de exceptie

Suntem primul centru din tara care a efectuat aceasta procedura!

Doar 24 de ore de spitalizare

Afla costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300
Generalitati

La Centrele ARES
ai consilierul tau medical!

Completeaza acest formular si in cel mai scurt timp vei fi contactat!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Hipertensiunea arteriala este o afectiune frecventa si cu consecinte grave. Se apreciaza ca peste un milliard de oameni sufera de aceasta afectiune in intreaga lume, iar aproape jumatate dintre europeni sunt hipertensivi. Pacientii care sufera de hipertensiune arteriala prezinta un risc crescut de a dezvolta boli de inima, infarct, comotii cerebrale sau blocaj renal.
Tensiunea arteriala are doua componente:

• tensiunea arteriala sistolica, adica presiunea necesara pomparii sangelui de la inima spre celelalte organe;

• tensiunea arteriala diastolica, adica presiunea din vasele de sange, in momentul in care inima se umple cu sangele venit din restul corpului.

Tratamentul standard pentru hipertensiune se bazeaza pe o combinatie de medicamente si un stil de viata sanatos care include dieta combinata cu exercitii.5

Efectele adverse ale medicamentelor, care trebuie luate zilnic, de multe ori au impact asupra calitatii vietii pacientului.

Nivelul tensiunii sangelui in artere este reglat de creier, comandand anumite organe care sunt rinichiul si vasele de sânge. Exista niste receptori de presiune in organism, in principal la nivelul rinichiului, care au rolul sa citeasca nivelul tensiunii arteriale. Traductorii de presiune de la periferie de la nivelul rinichiului trimit catre creier semnale gresite care spun ca tensiunea este mai mica decat este in realitate si atunci creierul comanda eronat o crestere a tensiunii. Si in loc sa ramana la nivel normal, ajunge sa fie mai mare.

Asadar, in loc de medicamentele antihipertensive, se poate actiona direct la nivelul rinichilor, prin intermediul unei interventii minim invazive – Denervarea Arterelor Renale.

Indicatii

• Hipertensiune arteriala esentiala rezistenta la tratament – valori ale tensiunii arteriale > 140/90 mmHg sub tratament cu cel putin 3 medicamente antihipertensive in doze corespunzatoare, dintre care unul este diuretic)

• Nu sunt eligibili pacientii cu diabet zaharat tip I existand riscul teoretic de afectare renala

• Pacientii cu diabet zaharat de tip 2 au indicatie majora, studiile aratand pe langa reducerea valorilor tensiunii arteriale si o ameliorare a metabolismului glucozei si a rezistentei la insulina

Procedura

56Denervarea arterelor renale se efectueaza in salile de angiografie din cadrul Centrelor de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala ARES, in conditii sterile, sub anestezie locala.

Medicul radiolog supraspecializat in Radiologie Interventionala alege tipul de abord, in cazul denervarii arterelor renale fiind femural – la stinghia piciorului, si apoi face anestezia locala pentru punctia arterei.

De la acest nivel medicul navigheaza prin interiorul vaselor de sange pana la nivelul arterelor renale.

Afla imediat de la cei mai renumiti medici detalii despre aceasta procedura!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Denervarea arterelor renale, RDN, este o procedura endovasculara percutana ce consta in pozitionarea in fiecare artera renala a unei sonde de ablatie. Cu ajutorul acestei sonde se obtine intreruperea filetelor nervoase simpatice aferente si eferente care se gasesc in adventicea fiecarei artere renale. Mecanismul fizic consta intr-o unda de radiofrecventa eliberata timp de 2 minute in cel putin 4 puncte distincte ale fiecarei artere.

Aceste terminatii sunt cele vinovate de comenzile gresite date de creier pentru a creste tensiunea arteriala. In final, medicul scoate sonda si se face un mic pansament la nivelul locului de punctie. Pacientul pleaca din spital a doua zi si revine imediat la o viata normala.

In decurs de cateva saptamani, la peste 80% dintre pacientii tratati tensiunea arterial scade in medie cu 32/12 mmHg, iar rezultatul se mentine indefinit. Pacientii astfel tratati vor lua mai putine medicamente sau chiar vor putea renunta la tratamentul medicamentos.

Este Dureros?

Nu. Intreaga interventie se desfasoara sub anestezie locala, pacientul fiind constient pe tot parcursul acesteia.

Cat Dureaza?

Interventia dureaza aproximativ 45 de minute, iar pacientul pleaca acasa a doua zi dupa procedura.

Riscuri

• pseudoanevrism la nivelul abordului arterial la nivelul plici inghinale

• foarte rare cazuri de disectie de artera renala care se trateaza in cazul aceleasi proceduri

• disconfort tranzitor la nivel lombar, inghinal sau la nivelul picioarelor post procedural

Pre-Operator

58• Se efectueaza un bilant biologic de rutina

• Orice alergie medicamentoasa sau alimentara trebuie comunicata medicului interventionist.

• Hidratare corespunzatoare (2 l de apa) in ziua dinainte de procedura iar daca procedura are loc dimineata se recomanda sa nu mancati deloc in acea dimineata, nu fumati si nu consumati apa.

• Medicul interventionist trebuie sa fie la curent cu schema de tratament medicamentos pe care o urmati inca de la programare. Anumite tratamente medicamentoase pe care le urmati pot fi oprite de catre acesta tranzitor inainte de procedura.

Post-Operator

• se recomanda hidratarea cu cel putin 2 litri de apa in perioada urmatoare interventiei

• la 12-24 de ore dupa interventie se scoate pansamentul si se verifica locul punctiei

• se va masura in mod repetat tensiunea arteriala existant posibilitatea reducerii rapide si cu valori importante a tensiunii arteriale ceea ce va permite reducerea dozelor de medicatie antihipertensiva

Important!

Afla imediat costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Denervarea arterelor renale este o procedura novatoare care ajuta la controlul hipertensiunii arteriale. Trebuie excluse printr-un bilant complet unele cauze de hipertensiune arteriala refractara la tratament (cum ar fi disfunctia glandelor suprarenale). Rata de succes este de 85-90%, rata de succes care nu depinde de calitatea procedurii ci de caracteristici personale care nu pot fi identificate inainte de procedura. Exista uneori un raspuns imediat important iar in celelalte cazuri, scaderea tensiunii arteriale spre valori apropiate de normal se face treptat, in decursul catorva saptamani.

X
Sună Mesaj