Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Neuroradilogie interventionala

Discectomie cervicala cu DiscoGel

Dr. Rares Nechifor este CEI MAI RENUMIT medic radiolog DIN ROMANIA.

Centrul nostru a salvat viata a peste 4500 de pacienti, in ultimii 4 ani

Cea mai modern echipata sala de
angiografie, echipa medicala de exceptie

Cea mai simpla metoda de tratarea herniei de disc!

Doar 24 de ore de spitalizare

Afla costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300
Generalitati

Hernia de disc este o boala care poate afecta pacientii de orice varsta. Aceasta apare in urma unor traumatisme, accidentarilor sau nu se gaseste o anumita cauza, numindu-se astfel hernie de disc idiopatica. In hernia de disc, o ruptura la nivelul inelului fibros al discului intervertebral permite glisarea portiunii centrale (asa numitul nucleu pulpos) cauzand durere severa si constanta. Poate duce la compresia radacinilor nervoase, ducand la afectarea calitatii vietii.

Una dintre cele mai frecvente afectiuni ale coloanei vertebrale o reprezinta hernia de disc cervicala, care are ca si manifestar durerea la nivelul bratelor. De obicei este intalnita la persoane cu varsta cuprinsa intre 30 si 50 de ani. Cel mai adesea simptomele apar spontan, desi afectarea cervicala poate fi consecinta unui traumatism sau leziuni la acest nivel. Durerea apare secundar compresiei pe care nucleul pulpos o face pe nervii care isi au originea la nivelul maduvei cervicale; aceasta durere se transmite pe traiectul nervului si este astfel resimtita de-a lungul bratului, in zonele inervate de nervul afectat. In plus, pacientul poate relata si amorteli, furnicaturi ale bratelor, pana la nivelul degetelor si chiar slabiciune musculara.

Simptome

Hernia cervicala se caracterizeaza de anumite modele (pattern-uri) ale simptomelor, in functie de nivelul afectarii, astfel:

afectare C4-C5 – posibila durere a umarului si slabiciune a muschiului deltoid, dar, de obicei, fara parestezii (amorteala);

C5-C6 – slabiciune a bicepsului si a muschilor extensori ai bratului; parestezii, durere care pot merge pana la nivelul policelui; sediu foarte frecvent al herniei de disc

C6-C7 – slabiciune a tricepsului si a muschilor extensori ai degetelor, durere, parestezii pana la nivelu degetului mijlociu; de asemenea, sediu frecvent al lezarii coloanei cervicale

C7-T1 – pacientul observa slabiciune la strangerea mainii; durere si parestezii la nivelul degetului 5.

Trebuie retinut ca aceste modele de afectare nu sunt absolute!

Diagnostic

Se efectueaza examen clinic complet; ulterior, protocolul diagnostic este completat de teste imagistice:

IRM (imagistica prin rezonanta magnetica) – cel mai bun test diagnostic; evidentiaza orice leziune nervoasa.

CT cu mielograma – poate evidentia leziuni mai subtile, dar presupune iradiere (este necesara injectare de substanta de contrast in canalul medular), ceea ce face ca aceasta investigatie sa nu se efectueze de rutina. CT fara mielograma nu este util, in general, pentru diagnosticul herniei cervicale.

ocazional, poate fi efectuata electromiograma (EMG) – este un test care presupune stimularea electrica a unor nervi si muschi de la nivelul bratelor/picioarelor cu scopul de a diferentia intre leziunile nervoase si cele musculare; ajuta si la diferentierea diferitelor afectiuni nervoase, care asociaza durere la nivelul bratelor.

Indicatii

1. Tratament conservator: pana la indepartarea cauzei durerii (compresia nervoasa) se pot administra medicamente anti-inflamatorii; in cazuri severe, se pot administra steroizi (Prednison, Medrol), dar pe durata limitata (cca o saptamana).

2. Chirurgie spinala: interventii cunoscute sub denumirea de discectomie anterioara sau posterioara cu sau fara fuziune. Indicata in cazul lipsei de raspuns la tratament conservator si in caz de afectare severa, cu efect benefic rapid. Presupune insa un specialist in chirurgia de acest tip, pentru un rezultat optim, cu minime consecinte.

3. Interventie percutanata cu DiscoGel (etanol gelifiat): minim invaziva, efectuata de un specialist in abordul percutanat al coloanei vertebrale.

Procedura

Se efectueaza in laboratorul de angiografie. Se practica sub anestezie locala si sub sedare medie. Dupa asepsia locala, se injecteaza substanta (DiscoGel – alcool gelifiat) la nivelul portiunii proeminente a discului, responsabila de compresia pe nerv. Abordul este dinspre anterior si lateral. Gelul din componenta substantei impiedica migrarea alcoolului si faciliteaza drenajul apei din sacul de hernie in interiorul discului, scazand in acest fel presiunea exercitata pe nerv.

Afla imediat de la cei mai renumiti medici detalii despre aceasta procedura!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Odata realizat acest lucru, durerea dispare foarte rapid. Un grad de disconfort poate fi resimtit cateva saptamani postprocedural (pana la 6 saptamani).

Procedura poate fi incheiata prin injectarea de medicamente antiinflamatoare/steroizi intre discurile vertebrale, la nivelul herniei corectate, asigurand o recuperare mai rapida.

In functie de dimensiunea discului si a herniei, cantitatea de DiscoGel care se poate injecta variaza intre 0,2 si 0,8 ml. Pentru a facilita procedura, se utilizeaza seringi de 1ml. Inainte de injectare, gelul trebuie sa fie bine omogenizat.

Avantajele DiscoGel:

• marker radioopac: locul leziunii poate fi vizualizat chiar si dupa mai multe luni

• decompresie aproape imediata, cu conservarea inelului

• nu se cunosc reactii alergice

• fara inflamatie

• fara durere secundara interventiei

• nu permite colapsul (prabusirea) discului vertebral, deci nu asociaza compresie interdiscala

• pot fi corectate mai multe leziuni in cadrul aceleiasi sedinte

• conserva discul pe durata vietii

• rezultate rapide: in 3-5 saptamani, cu reluarea activitatii dupa 5 saptamani (comparatic cu o perioada de asteptare de 3 luni dupa interventia chirurgicala)

• urmarirea la peste 5 ani nu a evidentiat recidive

• nu presupune cicatrice

• conserva tesutul din jur.

Este Dureros?

Nu, se practica sub anestezie locala, asa ca pacientul va fi constient pe durata procedurii si va putea anunta orice disconfort. Se utilizeaza sedare usoara.

Cat Dureaza?

In mod normal dureaza 1 ora.

Riscuri

Complicatiile sunt rare si sunt evitate printr-o pregatire si supraveghere corespunzatoare. Complicatiile posibile includ:

reactii alergice la administrarea substantei de contrast, inclusiv insuficienta renala

reactii la compusii anestezici

rata de esec a metodei interventionale este foarte scazuta ( 0.7%), dar in aceasta situatie poate fi necesara interventia chirurgicala.

Pre-Operator

Consultatia preoperatorie va stabili tipul de tratament, adecvat patologiei de fond.

Inainte de interventie, medicul interventionist trebuie prevenit asupra antecedentelor de alergie, daca exista suspiciunea de sarcina. De asemenea vor fi mentionate eventualele medicamente utilizate (mai ales cele de tipul antiagregantelor – aspirina, antiagregant plachetar, sau cele de tip anticoagulant oral, Warfarina) sau alte afectiuni asociate (diabet zaharat, boala renala).

Se efectueaza un examen sangvin pentru verificarea coagularii, nivelului hemoglobinei, functiei renale si, in functie de patologia asociata pot fi necesare teste suplimentare.

Internarea se face in ziua interventiei si in dimineata interventiei pacientul trebuie sa ramana a jeun (sa nu manance si sa nu consume lichide). De asemenea, preprocedural va primi un formular de consimtamant.

De asemenea medicul va fi prevenit asupra altor tratamente urmate si, la nevoie , va solicita intreruperea unora dintre acestea. Medicatia nu va fi oprita din proprie initiativa.

Post-Operator

Adesea, este o procedura care nu necesita spitalizare: pacientul poate parasi spitalul in aceeasi zi.

Amelioarea simptomelor se observa in cateva saptamani postprocedural ( 1-6 saptamani), cu reluarea activitatii fizice dupa cca 5-6 saptamani (vs 3 luni in cazul chirurgiei).

Nu necesita utilizarea gulerului cervical.

Important!

Afla imediat costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

• tratamentul poate fi ambulator

• interventie minim invaziva, riscuri minime de infectie; respecta integritatea maduvei spinarii, dar si a muschilor care se insera la nivelul coloanei cervicale, si astfel previne formarea aderentelor la acest nivel (formare de tesut fibros anormal, care poate avea consecinte ulterior).

• necesita anestezie locala

• nu afecteaza spatiul intervertebral si are impact minim pe anatomia spinala.

DOCTORII
care efectueaza aceasta procedura

X
Sună Mesaj