Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Embolizare fibrom uterin

DR. RARES NECHIFOR ESTE CEL MAI RENUMIT MEDIC RADIOLOG DIN ROMANIA.

Pana in prezent a tratat peste 10.000 de cazuri de fibrom uterin!

Suntem singurul Centru European de Training si Excelenta in Terapia
Fibromului Uterin din Europa de EST!

Cea mai eficienta metoda de tratarea fibromului uterin

Doar 24 de ore de spitalizare

Afla costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Generalitati fibrom uterin

Fibromul uterin este o tumora benigna (non-canceroasa) ce se dezvolta din stratul muscular al peretelui uterin. Marimea si numarul fibroamelor uterine variaza semnificativ: in majoritatea cazurilor exista 1-3 fibroame vizibile ecografic cu dimensiuni intre 10 – 200 mm si numerosi alti noduli cu dimensiuni de cativa milimetri nedetectabili imagistic.
Procedura de embolizare fibrom uterin este o metoda noua, nechirurgicala, de terapie a fibromului uterine. Ea consta in astuparea vaselor de sange care alimenteaza fibroamele – arterele uterine. Ca urmare, se produce resorbtia acestor fibroame, iar uterul revine la dimensiuni normale si simptomatologia dispare. Embolizarea uterina se practica in lume din anul 2000.

Indicatii Fibrom Uterin

60Simptomele pacientelor cu fibrom uterin variaza semnificativ in functie de marimea, numarul si localizarea fibroamelor
• Durere pelvina la ciclu sau la frig
• Cresterea in volum a abdomenului
• Durere de spate
• Durere la contactul sexual
• Urinat frecvent datorita compresiei vezicii urinare
• Constipatie si balonare
• Infertilitate sau avort spontan
• Sangerare abundenta la ciclu, uneori cu cheaguri
• Ciclu prelungit, sangerari in afara ciclului, anemie

Procedura pentru Fibromul Uterin

Afla imediat de la cei mai renumiti medici detalii despre aceasta procedura!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Embolizarea fibroamelor uterine se efectueaza in salile de angiografie din cadrul Centrele de Excelenta ARES, in conditii sterile, sub anestezie locala.

Pacienta este asezata pe masa de angiografie, iar asistenta va dezinfecta cu iod zona cotului, dupa care se acopera cu un camp steril. Medicul specialist radiolog supraspecializat in radiologie interventionala va face o anestezie locala cu xilina, urmata de punctia arterei brahiale si montarea unei teci arteriale (un dispozitiv de plastic cu diametrul de numai 4 mm). In continuare medicul introduce prin teaca un cateter (tub subtire de plastic) si sub control radiologic, folosind si substanta de contrast iodata, ghideaza acest cateter prin vasele de sange pana la nivelul arterei uterine dreapta. Odata pozitionat corect, prin acest cateter se introduc particule speciale, biocompatibile, care vor astupa vasele de sange ce alimenteaza fibromul. In tot acest timp pacienta sta intinsa pe masa si nu simte nicio durere. Procedura se repeta pentru artera uterina de partea opusa. La sfarsitul interventiei se scoate teaca arteriala, iar asistenta va apasa pe zona de punctie timp de 10 minute in scopul obtinerii hemostazei, dupa care se face un pansament compresiv. Acest pansament se tine pana a doua zi dimineata.

Este Dureros?

Pentru anestezia locala se face o mica injectie cu xilina. Aceasta provoaca o senzatie de caldura locala care dureaza 10-20 de secunde. Toate manevrele de cateterizare sunt nedureroase. La injectarea de substanta de contrast apare o senzatie de caldura in abdomen care dureaza foarte putin (5 secunde). Embolizarea arterelor uterine este o manevra care poate deveni dureroasa, cateva ore dupa interventie. Intensitatea durerii difera insa mult de la o pacienta la alta, de la o usoara jena pana la crampe abdominale uneori destul de intense. In astfel de cazuri se administreaza medicatie analgezica. Pentru confortul pacientei se pot administra substante analgezice de la inceputul interventiei. Trebuie inteles ca durerea post-embolizare este o manifestare normala, cu o durata de cateva ore, dar care poate fi combatuta eficient prin medicatie adecvata.

Cat Dureaza?

Durata medie a procedurii de
embolizare fibrom uterin este de 30 de minute. In aceasta perioada pacienta va sta intinsa pe masa de angiografie si este important sa nu fie incordata pentru ca altfel pot aparea dureri de spate (date de pozitie), care dispar insa imediat dupa schimbarea pozitiei.

Riscuri

Embolizarea uterina este o procedura minim invaziva si sigura dar care, ca orice tratament medical, are si unele riscuri si posibile complicatii.
Cea mai frecventa complicatie este durerea ce apare postembolizare. Este o evolutie normala a interventiei si este combatuta cu medicamente analgezice.
O alta complicatie este formarea unui mic hematom la locul de punctie. Acesta nu necesita nici un tratament; o punga cu gheata aplicata local poate fi suficienta. Daca hematomul este mare, se administreaza antibiotice si eventual se evacueaza hematomul.
Unele paciente pot face febra dupa interventie datorita procesului de degenerare a fibromului ischemiat. Medicatia analgezica si antiinflamatoare administrata pentru controlul durerii este suficienta si pentru controlul temperaturii.
Daca febra apare la cateva zile dupa interventie ea trebuie atent urmarita pentru ca exista posibilitatea unei suprainfectii uterine. In acest caz este obligatoriu sa contactati medicul ginecolog.
Timp de cateva saptamani dupa embolizare este posibil sa mai existe unele sangerari vaginale, eventual insotite de eliminarea spontana a unor fragmente de fibrom uterin.

Pre-Operator

Pentru interventie este obligatorie internarea in spital pentru 24 de ore. In dimineata investigatiei pacienta nu trebuie sa manance nimic, poate bea doar putina apa.
Este obligatoriu de comunicat doctorului interventionist daca exista alergii la orice substanta si in mod special la iod. Daca ati mai efectuat vreo examinare cu substanta de contrast-urografie, histerosalpingografie sau computer tomograf va rugam sa indicati aceste detalii medicului.

Post-Operator

Dupa interventie pacienta este condusa in salon unde se va monitoriza pulsul, tensiunea arteriala si temperatura.
Repausul la pat nu este obligatoriu, insa mana nu va fi indoita din cot timp de 4 ore.
Se recomanda consumul a cator mai multe lichide, iar daca durerea pelvina apare, se trateaza adecvat.

DOCTORII
care efectueaza aceasta procedura

X
Sună Mesaj