Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Angiologie pediatrica

Embolizare hemangiom

PROCEDURA EFECTUATA CU ECHIPA DE SPECIALISTI DIN STRAINATATE!

Peste 10.000 de proceduri efectuate cu succes în ultimii 7 ani

4 săli de angiografie echipate la cele mai înalte standarde, cea mai experimentată echipă medicală

Avem cei mai renumiti medici din strainatate! Echipa din Romania,
Israel, Grecia si Germania!

Afla costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300
Generalitati

Hemagioamele sunt cele mai frecvente tumori benigne ale copilului, cele mai multe dintre ele fiind nesemnificative. Se identifica ca un semn din nastere, fiin de fapt ca un „ghem” de vase sanguine in exces, vizibile la piele.

Hemangioamele cresc in primul an de viata si apoi, de obicei, se remit intr-un interval variabil de timp, de obicei pana la varsta de 10 ani, fara a ramane semne foarte vizibile.

Pot sa apara oriunde in corp, dar cel mai frecvent apar pe fata, pe scalp, pe piept sau pe spate. In 80% din cazurile cutanate sunt hemangioame unice. Atunci cand sunt multiple, ele se asociaza de obicei si cu prezenta la nivelul organelor (mai ales a ficatului).

Cauze:

Asa cum am precizat, hemangiomul consta dintr-un retea densa de vase anormale, fara a fi cunoscuta o cauza. Cu toate acestea se accepta ca exista si o componenta ereditara.

Hemangioamele apar mai frecvent la:

• sex feminin

• prematuri

• rasa caucaziana

• in 30% din cazuri sunt prezente inca de la nastere, restul aparand in primele saptamani de viata.

Ocazional pot „invada” structurile din jur sau se pot complica prin ulceratii, sangerare, insuficienta cardiaca importanta, anomalii ale organelor invecinate sau desfigurare.

Mai rar, hemangioamele cutanate se pot asocia cu anomalii congenitale.

In ceea ce priveste evolutia cazurilor necomplicate, aceasta este favorabila. Trebuie precizat insa ca si in ciuda remiterii complete pot exista mici modificari ale pielii care acoperea hemangiomul (in pana la 50% din cazuri). De exemplu, in peste o treime (38%) din cazurile cu rezolutie pana la 6 ani, tegumentul prezinta afectare de tipul: cicatrice, teleangiectazii. Procentul afectarii pielii creste pe masura ce varsta la care se remite hemangiomul creste, depinzand totodata si de localizarea hemangiomului ( buza, nas, pleoapa, ureche).

Simptome

Asa cum am precizat, hemangioamele pot fi prezente inca de la nastere, dar majoritatea apar in primele luni de viata. Primele semne sun de tipul unor pete netede, rosii, care pot fi localizate oriunde in corp, dar mai des pe fata, scalp, torace. Cel mai adesea sunt unice.

In primul an de viata acestea pot creste, pentru ca ulterior sa aiba o perioada de stagnare, urmata de involutie si remitere lenta (50% pana la 5 ani, majoritatea pana la 10 ani).

Pielea care acoperea hemangiomul devine mai palida sau poate prezenta teleangiectazii (mici dilatatii ale vaselor mici).

De asemenea, hemangiomul poate fi evidentiat pentru prima data ca o ulceratie.

Atunci cand exista multiple hemangioame afectiunea se numeste hemangiomatoza diseminata. De obicei sunt leziuni mici (<5mm), ferme, mai reliefate („in dom”). Daca exista cel putin 5 astfel de formatiuni cutanate, exista risc crescut ca ele sa fie descoperite si la nivelul organelor ( in ordinea frecventei apar in ficat, creier, tract digestiv, plamani), de aceea este important screening-ul in acest caz ( tehnici imagistice de tip ecografie sau rezonanta magnetica).

La Centrele ARES
ai consilierul tau medical!

Completeaza acest formular si in cel mai scurt timp vei fi contactat!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300
Complicatii

Uneori, hemangioamele se pot rupe producandu-se astfel o rana si, secundar, durere, sangerare, infectii, cicatrice.

Alte complicatii posibile sunt ulceratia, obstructia cailor aeriene, tulburari de vedere.

Hemangiomatoza difuza a nou-nascutului poate fi fatala. Se refera la prezenta mai multor hemangioame cutanate si a afectarii organelor (mai ales ficatul). Cauza principala de deces este in acest caz insuficienta cardiaca datorita volumului mare de sange asociat cu prezenta hemangioamelor.

Fenomenul Kasabach-Merritt se caracterizeaza prin sechestrarea trombocitelor (elemente din sange implicate in coagulare) si scaderea numarului lor, ceea ce poate duce la sangerari importante. Se caracterizeaza prin edem rapid instalat al tesuturilor din jur si purpura.

Sindromul PHACE consta in prezenta hemangioamelor cutanate (desi au fost descrise si la nivel cerebral) si a altor anomalii congenitale: anomalii de fosa posterioara ( de ex. malformatie Dandy-Walker, hipoplazie cerebrala), hemangioame, anomalii arteriale, cardiace (mai ales coarctatie de aorta), anomalii oculare, anomalii ale portiunii mediane a toracelui anterior si abdomenului.

Sindromul PELVIS consta in hemangioame in zona perineului si cel putin una dintre: malformatii organe genitale, lipomielomeningocel, anomalii ale rinnichilor sau vezicii urinare, anus imperforat.

Sindromul SACRAL se caracterizeaza prin anomalii ale coloanei, cutanate, renale, urologice, angioame in zona lombosacrata.

Mai rar, hemangioamele pot sa apara in caz de hipotiroidism, deci teste horomonale specifice pot fi utile in acest caz.

Prezenta hemangiomului pune si probleme de ordin psihosocial, care se accentueaza pe masura ce hemagiomul este mai evident. Atat parintii cat si copilul pot prezenta semne ale stigmatizarii. De aceea este de preferat ca leziunile debilitante sa fie corectate mai ales inainte de a atinge varsta scolara.

Diagnostic

Diagnosticul se bazeaza pe aspectul clinic, fara a fi necesare de obicei si alte teste diagnostice.

Testele de imagistica prin rezonanta magnetica pot fi utilizate atunci cand se suspicioneaza afectarea organelor, la fel ca si ecografia ( dar aceasta este limitata totusi de imposibilitatea de a preciza cu exactitate extensia si gradul afectarii).

Radiografia poate fi utila in cazul hemangioamelor care „invadeaza” caile aeriene producand obstructia lor.

Indicatii

Asa cum am precizat, cele mai multe hemagioame se remit pana la varsta de 10 ani, asa incat tratamentul specific nu e necesar.

Atunci cand apar complicatii ale prezentei hemamgiomului, optiunile de tratament includ:

tratament cu corticosteroizi – injectati direct in „ghem” sau administrati oral sau sub forma de unguent. Implica insa efecte secundare care pot fi severe ( de ex. hiperglicemie, afectarea cresterii, hipertensiune arteriala, cataracta)

• chirurgie laser – cu reactii secundare de tipul: durere, infectii, sangerare, cicatrice, coloratie diferita a pielii.

• embolizare – efectuata de un medic interventionist radiolog, sub control fluoroscopic(radiologic).

Embolizarea consta in introducerea sub ecran radiologic a unor substante la nivelul vaselor care „alimenteaza”hemangiomul, oprind astfel fluxul de sange la acest nivel. Se poate utiliza si pentru tratamentul hemoragiilor, tumorilor, malformatiilor arterio-venoase.

Procedura

Hemangioamele pot fi inchise cu ajutorul unor catetere mici care ajung la nivelul vaselor care asigura sangele in malformatie, fara a fi necesare incizii sau suturi. Pe acest cateter se elibereaza substantele ( „lipici”, alcool, diverse particule) utilizate la inchiderea vasului.

Afla imediat de la cei mai renumiti medici detalii despre aceasta procedura!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Substantele utilizate se impart in doua categorii: materiale absorbabile sau nonabsorbabile. Primele nu sunt insa utile pe termen lung si se utilizeaza de obicei atunci cand se temporizeaza interventia chirurgicala. Ele se resorb intru-un timp variabil, astfel ca hemagiomul va reaparea.
Procedura se efectueaza intr-un laborator de angiografie, de catre medicul interventionist radiolog. Se practica de obicei sub anestezie generala. Dupa asepsie locala, medicul va efectua o mica incizie in zona inghinala pentru a evidentia artera femurala pe care va fi introdusa o teaca, pe aceasta se introduc diferite catetere care vor fi avansate pana la nivelul arterei care alimenteaza hemangiomul. Se efectueaza angiografii pentru a pune in evidenta anatomia exacta a anomaliei vasculare si pentru a se asigura locatia dorita a cateterului. Ulterior pe cateter va fi eliberata la nivelul vasului substanta aleasa pentru embolizare, pana cand fluxul de sange la nivelul anomaliei va fi intrerupt. Intreaga operatie va fi reevaluata angiografic.

Este Dureros?

Nu, de obicei se practica sub anestezie generala, asa ca pacientul nu va simti nimic intraprocedural.

Cat Dureaza?

In mod normal dureaza cca 1 ora.

Riscuri

Complicatiile sunt rare si sunt evitate printr-o pregatire si supraveghere corespunzatoare. Complicatiile posibile includ:

• reactii alergice la administrarea substantei de contrast, inclusiv insuficienta renala

• reactii la compusii anestezici

• fistule arteriovenoase la locul punctiei

• sangerari la locul punctiei

• febra

• cefalee (durere de cap), migrena

• infectii

• embolie gazoasa

• durere temporo-faciala

• necroza a tesutului moale, mai ales cand sunt „inchis” mai multe vase sau cand se utilizeaza agenti lichizi embolizanti

• complicatia cea mai de temut o reprezinta accidentul vascular sau pierderea vederii, datorita trecerii in arterele care ajung la creier a substantei embolizante.

Pre-Operator

Consultatia preoperatorie va stabili daca acest tip de tratament este adecvat.

Inainte de interventie, medicul interventionist trebuie prevenit asupra antecedentelor de alergie. De asemenea vor fi mentionate eventualele medicamente utilizate sau alte afectiuni asociate.

Se efectueaza un examen sangvin pentru verificarea coagularii, nivelului hemoglobinei, functiei renale si, in functie de patologia asociata pot fi necesare teste suplimentare.

Internarea se face in ziua premergatoare interventiei si in dimineata interventiei pacientul trebuie sa ramana a jeun (sa nu manance si sa nu consume lichide). De asemenea, preprocedural va primi un formular de consimtamant.

De asemenea medicul va fi prevenit asupra altor tratamente urmate si, la nevoie , va solicita intreruperea unora dintre acestea. Medicatia nu va fi oprita din proprie initiativa

Post-Operator

Datorita caracterului noninvaziv al procedurii, recuperarea postprocedurala este in general rapida. Majoritatea pacientilor pot parasi spitalul dupa o zi. Vi se vor da indicatii privind recuperarea si tratamentul care trebuie urmat. La domiciliu veti urmari daca apar febra sau frison, modificari la nivelul plagii.

Pe parcursul spitalizarii veti fi monitorizat permanent.

Veti fi instruit inainte de externare privind modul de ingrijire a plagii. Un mic disconfort poate fi resimtit 2-3 zile dupa procedura, la nevoie putand fi administrate medicamente antialgice.

Important!

Afla imediat costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Hemangioamele sunt tumori vasculare benigne care nu necesita in mod obisnuit tratament. In cazuri selectionate emboloterapia poate fi utilizata ( mai ales in caz de urgenta) in caz de hemangioame complicate cu hemoragie sau alte anomalii ale organelor vecine, datorita insuficientei cardiace secundare. Poate fi utilizata pentru stabilizare la pacientii care urmeaza a fi supusi interventiei chirurgicale ( de ex. in caz de fenomen Kasabach-Merritt).

Trebuie retinut si faptul ca in anumite situatii pot fi necesare mai multe embolizari.

DOCTORII
care efectueaza aceasta procedura

X
Sună Mesaj