Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Gentleman

Embolizare Varicocel

PROCEDURA FARA OPERATIE, EXTERNARE DUPA cateva ORE!

Centrul nostru a salvat viata a peste 4500 de pacienti, in ultimii 4 ani

Cea mai modern echipata sala de
angiografie, echipa medicala de exceptie

Cea mai simpla metoda de tratarea varicocelului!

Doar 24 de ore de spitalizare

Afla costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300
Generalitati

Varicocelul este o anomalie a venelor care preiau fluxul sanguin de la nivel testicular. Aceste vene se maresc, devin evidente, pot cauza durere, iar in timp pot duce la atrofie testiculara ( scaderea de volum a testiculului).
In mod normal, venele sunt prevazute cu niste valvule care fac ca sangele sa circule intr-o singura directie, de la testicul catre alte vene si, in final, la inima. In caz de varicocel, aceste valvule nu sunt functionale, ceea ce face ca sangele sa stagneze, ceea ce are ca si consecinta largirea acestor vene. Unii experti considera ca stagnarea sangelui ce se asociaza cu cresterea temperaturii locale, duce la afectarea fertilitatii – de altfel, se pare ca frecventa varicocelului atinge 30% in cadrul cuplurilor care au probleme in conceperea unui copil.

Cat de frecventa este aceasta afectiune?

• sunt afectati cca 10% din barbati

• in cadrul cuplurilor cu probleme de fertilitate, procentul este mai crescut – 30%

• cel mai frecvent este intalnit la barbatii cu varsta cuprinsa intre 15 si 35 de ani

• in 95% din cazuri este afectat testiculul stang.

64Simptome

1. Durere: durerea la nivel testicular, mai ales in timpul efortului sau in cazul pozitiei sezande indelungate, este un semn sugestiv pentru varicocel. De obicei, varicocelul de dimensiuni mari se asociaza cu durere. Nu uitati ca netrata, aceasta afectiune poate duce la infertilitate.

2. Infertilitate: asa cum am precizat anterior, exista o legatura intre varicocel si tulburari de fertilitate ( scaderea numarului de spermatozoizi, a motilitatii lor, spermatozoizi anormali). Sunt experti care considera aceasta problema a fi secundara cresterii temperaturii locale in contextul stagnarii sangelui in venele afectate.

3. Atrofie testiculara: este alt semn prezent la varicocel ; adeasea, odata cu tratamentul adecvat, testiculul revine la forma initiala.

Diagnostic

De obicei, varicocelul este usor de depistat la un examen clinic atent. Prezenta varicocelului este semnalata de semne precum:

• scrot cu aspect ca „un sac de rame”

• testicule de voulm redus

• prezenta afectiunii mai ales pe partea stanga (95%din cazuri).

Daca aceste criterii nu sunt totusi indeplinite si exista suspiciunea diagnosticului, se pot utiliza metode imagistice de tipul venogramei ( se utilizeaza substanta de contrast si se efectueaza o imagine radiologica pentru a evidentia anomaliile venelor) sau ecografie color.

Indicatii

La Centrele ARES
ai consilierul tau medical!

Completeaza acest formular si in cel mai scurt timp vei fi contactat!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Exista atat optiuni chirurgicale, cat si metode non-chirurgicale.

1. Interventie chirurgicala de tip ligaturare – efectuata de medic urolog, forma frecventa de tratament pentru varicocelele simptomatice. Se practica o mica incizie la nivelul scrotului, pana la nivelul venelor testiculare care vor fi ligaturate cu fire de sutura. Necesita, in general, o perioada de recuperare de 3-4 saptamani.

2. Embolizarea – metoda interventionala, minim invaziva, efectuata de un medic interventionist radiolog, cu aceeasi eficienta ca si metoda chirurgicala, dar cu mai putine efecte secundare, riscuri si cu o perioada scurta de recuperare.

Procedura

Asa cum am precizat, embolizarea varicocelului este o metoda nechirurgicala, efectuata de un medic radiolog interventionist, foarte eficienta si larg utilizata.
Se efectueaza intr-o camera cu un sistem special radiologic (sala de angiografie sau fluoroscopie). Se practica sub anestezie locala. Pot fi administrate sedative in caz de anxietate. Dupa asepsia locala si anticoagulare optima, medicul interventionist va efectua mici incizii la nivelul canalului inghinal ( la radacina coapsei) pentru a vizualiza vena femurala. La nivelul acestei mici incizii, sub ecran radiologic, se va introduce o teaca, ulterior pe teaca se introduc catetere pana la nivelul venelor testiculare afectate.

Se administreaza substanta de contrast si se efectueaza angiograme repetate, pentru a vizualiza anatomia vaselor si pentru a verifica locul cateterului (adica la nivelul varicocelului).

Medicul va utiliza diferite substante sclerozante ( care obstrueaza vasele) sau mici dispozitive denumite „coil-uri” care au rolul de a bloca venele varicoase si de a nu mai permite stagnarea sangelui la acest nivel. Astfel, sangele va fi redirectionat pe alte cai. De obicei, cateterul impreuna cu subbstantele sau dispozitivele utilizate, se mentine pentru 10 minute, astfel incat procedura sa aiba rezultate optime.

Este Dureros?

Nu, se practica sub anestezie locala, asa ca pacientul nu va simti nimic intraprocedural. Pe parcursul interventiei pacientul este treaz, asa inact orice disconfort poate fi precizat.

Cat Dureaza?

Fiecare situatie este diferita. Normal, procedura dureaza aproximativ o ora.

E bine de stiut ca, in functie de anatomie sau in caz de varicocel mic, procedura nu poate fi realizata si, in acest caz, angiografia va avea rol diagnostic, iar pacientul va fi orientat catre metode de tratament adecvate cazului sa ( chirurgie deschisa sau microchirurgie).

Riscuri

Afla imediat de la cei mai renumiti medici detalii despre aceasta procedura!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Complicatiile sunt rare si sunt evitate printr-o pregatire si supraveghere corespunzatoare. Complicatiile posibile includ:

• reactii alergice la administrarea substantei de contrast, inclusiv insuficienta renala

• reactii la compusii anestezici

• fistule arteriovenoase la locul punctiei

• sangerari la locul punctiei

• febra

• cefalee (durere de cap), migrena

• infectii

• embolie gazoasa

• rar, substantele utilizate pot avea efect iritant testicular, ceea ce duce la durere locala pentru cateva zile. De obicei, medicamentele antialgice sunt suficiente pentru disparutia simptomelor (paracetamol, ibuprofen) si nu exista consecinte

• de asemenea, foarte rar se poate produce recanalizarea venelor afectate (la luni sau chiar ani postprocedural) in ciuda unei proceduri reusite initial. In acest caz se reintervine minim invaziv sau chirurgical.

Pre-Operator

Consultatia preoperatorie va stabili tipul de tratament, adecvat patologiei de fond.

Inainte de interventie, medicul interventionist trebuie prevenit asupra antecedentelor de alergie, daca exista suspiciunea de sarcina. De asemenea vor fi mentionate eventualele medicamente utilizate (mai ales cele de tipul antiagregantelor – aspirina, antiagregant plachetar, sau cele de tip anticoagulant oral, Warfarina) sau alte afectiuni asociate (diabet zaharat, boala renala)

Se efectueaza un examen sangvin pentru verificarea coagularii, nivelului hemoglobinei, functiei renale si, in functie de patologia asociata pot fi necesare teste suplimentare.

Internarea se face in ziua premergatoare interventiei si in dimineata interventiei pacientul trebuie sa ramana a jeun (sa nu manance si sa nu consume lichide). De asemenea, preprocedural va primi un formular de consimtamant.

De asemenea medicul va fi prevenit asupra altor tratamente urmate si, la nevoie , va solicita intreruperea unora dintre acestea. Medicatia nu va fi oprita din proprie initiativa

Post-Operator

Datorita caracterului noninvaziv al procedurii, recuperarea postprocedurala este in general rapida. Majoritatea pacientilor pot parasi spitalul dupa o zi. Vi se vor da indicatii privind recuperarea si tratamentul care trebuie urmat. La domiciliu veti urmari daca apar febra sau frison, modificari la nivelul plagii.

Pe parcursul spitalizarii veti fi monitorizat permanent, veti primi medicamente antialgice la nevoie.

Veti fi instruit inainte de externare privind modul de ingrijire a plagii. Un mic disconfort poate fi resimtit 2-3 zile dupa procedura, la nevoie putand fi administrate medicamente antialgice.

Activitatea fizica intensa trebuie evitata cel putin 5 zile postprocedural (exista riscul recanalizarii venelor obstruate). Varicocelul dispare in general lent, in cca 8-12 saptamani. Intr-un numar redus de cazuri, pot ramane vizibile cateva vene mici, dar simptomele se reduc la peste 90% dintre pacienti.

Important!

Afla imediat costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Embolizarea varicocelului este o procedura sigura, eficienta, care nu presupune riscurile unei interventii chirurgicale si care are o serie de avantaje:

• nu necesita incizie la nivel scrotal

• eficienta comparabila cu metoda chirurgicala

• recuperare rapida, ativitatea poate fi reluata imediat (in cazul chirurgiei pot fi necesare 3-4 saptamani de recuperare)

• in cazul varicocelului bilateral, interventia poate fi realizata in cursul aceleiasi proceduri

• necesita anestezie locala, nu generala

• nu necesita suturi.

DOCTORII
care efectueaza aceasta procedura

X
Sună Mesaj