Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Radiologie Intervenţională

Embolizarea hemoroizilor

SUNTEM SINGURUL CENTRU DIN ROMÂNIA CARE EFECTUEAZĂ ACEASTĂ PROCEDURĂ!

Centrul nostru a salvat viaţa a peste 4500 de pacienţi, în ultimii 4 ani

Cea mai modern echipată sală de angiografie, echipă medicală de excepţie

Suntem primul centru din ţară care a efectuat aceasta procedură!

Doar 24 de ore de spitalizare

Afla costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300
Generalităţi

Hemoroizii reprezintă o afecţiune frecventă care se manifestă prin sângerări rectale şi dureri. Anatomic, aceştia reprezintă dezvoltarea unor structuri la nivelul canalului anal. Hemoroizii nu sunt vene dilatate ci, mai degrabă, sunt structuri cavernoase, cu rol fiziologic în continenţa sfincterului. Sursa de alimentare a acestor structuri hemoroidale nu este venoasă ci arterială. Acestea se alimentează cu sânge arterial, din acest motiv, atunci când se produce o sângerare la acest nivel, sângele este proaspăt, roşu intens.

Există multiple cauze ale apariției acestei afecțiuni, cea mai frecventă fiind constipația. De asemenea, alte cauze pot fi sarcina, îmbătrânirea, tumori ale rectului care irită și apasă pe aceste structuri cavernoase, poziția corpului (persoanele care stau foarte mult timp în poziția șezut, au tendința să dezvolte această afecțiune), abuzul de alcool și mâncăruri picante, factorii congenitali, etc.
În funcție de localizarea lor, hemoroizii pot fi clasificați în:
– Hemoroizi interni ( sunt situați în interiorul canalului anal). De cele mai multe ori, aceștia nu provoacă dureri, singurul simptom fiind sângerarea.
– Hemoroizi externi ( sunt situați sub pielea din jurul anusului, unde sunt mai mulți centri nervoși, din această cauză, acest tip de hemoroid este dureros). Pe lângă faptul că hemoroizii externi provoacă un disconfort fizic, atunci când se inflamează, aceștia cauzează dureri puternice și sângerări anale care, netratate, pot perturba considerent calitatea vieţii.

Indicaţii

Atunci când calitatea vieţii este alterată de simptomele acestor structuri cavernoase (hemoroizi) prin sângerări abundente şi dureri, se recomandă tratamentul acestora prin tratament medicamentos (unguent, medicamente), intervenţional (embolizare), sau prin tratament chirurgical.
Tratamentul prin embolizare este considerat a fi procedura de prima alegere în cazul pacienților simptomatici, cu sângerări abundente (hemoroizi de stadiul II și, mai ales, în cazul stadiilor III și IV).
Simptomele pacienţilor cu hemoroizi variază semnificativ în funcţie de mărimea, numărul şi localizarea acestora:
– disconfort local (senzația de corp străin)
– prurit, usturimi
– dureri anale, dureri la defecare și stat pe scaun
– sângerări anale
– constipație (defecare defectuoasă)

Procedura

Procedura de embolizare a hemoroizilor este una fără riscuri. Se efectuează în laboratorul de angiografie, sub ghidaj radioscopic, de către un medic specializat în Radiologie Intervențională. Sub anestezie locală, se va efectua o puncție la nivelul braţului stâng, prin care se va monta o teacă arterială (un dispozitiv de plastic cu diametrul de 1,3 mm). Prin acea teacă, medicul radiolog intervenționist va introduce un cateter (tub subțire de plastic) și sub control radiologic, folosind substanța de contrast iodată, va ghida acel cateter prin vasele de sânge până la nivelul arterelor responsabile de alimentarea structurilor hemoroidale. Mai exact, va ajunge la niveul arterelor rectale superioare (dreapta și stanga) şi medii. La acest nivel, se vor injecta microparticule speciale, biocompatibile, cu rol de astupare a arterelor care alimentează hemoroidul respectiv. Scopul procedurii este acela de a devasculariza complet hemoroizii. Astfel, aceștia vor intra într-un proces de resorbție, se vor retrage și nu vor mai provoca simptomatologie specifică. Pacientul nu va simți nicio durere și va fi treaz pe tot parcursul intervenției.

Afla imediat de la cei mai renumiti medici detalii despre aceasta procedura!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300
Este dureros?

Pentru anestezia locală se face o mica injecţie cu xilină. Aceasta provoacă o senzaţie de căldură locală care durează 10-20 de secunde. Toate manevrele de cateterizare sunt nedureroase. La injectarea de substanţă de contrast apare o senzaţie de căldură în abdomen care durează foarte puţin (5 secunde). Embolizarea hemoroidală este o manevră nedureroasă. Poate exista un uşor disconfort care, ulterior, va putea fi combătut cu medicamente antiinflamatore.

Cat durează?

Procedura de embolizare hemoroidală durează 30 de minute.

Riscuri

Embolizarea hemoroidală este o procedura minim-invazivă şi sigura dar care, ca orice tratament medical, are si unele riscuri şi posibile complicaţii. Comparativ cu actul medical chirurgical, embolizarea hemoroidală este mult mai sigură.

Posibile complicaţii

1. Hematom la locul puncției.
Apare în 1 la sută din cazuri. Nu necesită nici un tratament. Aplicarea locală a unei pungi cu gheaţă poate fi suficientă. Dacă hematomul este mare, se administrează antibiotice şi, eventual, se evacuează hematomul.
2. Disconfort local
Există cazuri de uşor disconfort local dar, care, combătut cu medicamente antiinflamatoare, se ameliorează.
Embolizarea hemoroidală are o rată de succes de 90%. În 10% din cazuri, simptomele pacientului pot persista, însă procedura de embolizare se poate repeta, pentru a avea un rezultat definitiv, bun.

Pre-operator

Procedura de embolizare a hemoroizilor necesită internare de 2-6 ore. În dimineața investigatiei, pacientul poate să servească un mic dejun uşor şi poate bea puțină apă.
Este obligatoriu de comunicat medicului angiografist dacă există alergii la orice substanţă şi, în mod special, la iod. Dacă aţi mai efectuat vreo examinare cu substanţă de contrast-urografie, histerosalpingografie sau computer tomograf, vă rugăm să indicaţi aceste detalii medicului.

Afla imediat costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Post-operator

Dupa intervenţie, nu există restricţii. Este recomandat însă ca timp de 3 ore, pacientul să nu flecteze antebraţul stâng, pentru a nu se forma hematoame. Pacientul este condus în salon, unde i se va monitoriza pulsul, tensiunea arterială şi temperatura. Apoi, acesta va fi externat, cu menţiunea de a evita alimentele care pot constipa, timp de 7-14 zile.

X
Sună Mesaj