Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Malformatii cardiace congenitale

Foramen Ovale Patent (PFO)

PROCEDURA EFECTUATA CU ECHIPA DE SPECIALISTI DIN STRAINATATE!

Peste 10.000 de proceduri efectuate cu succes în ultimii 7 ani

4 săli de angiografie echipate la cele mai înalte standarde, cea mai experimentată echipă medicală

Avem cei mai renumiti medici din strainatate! Echipa din Romania,Israel, Grecia si Germania!

Afla costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300
Generalitati

La Centrele ARES
ai consilierul tau medical!

Completeaza acest formular si in cel mai scurt timp vei fi contactat!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Foramen ovale este un orificiu mic localizat la nivelul septului interatrial (perete care desparte cele doua atrii). In timpul vietii fetale, fatul nu utilizeaza circulatia pulmonara pentru a asigura necesarul de sange oxigenat, care, in aceasta situatie va ajunge de la mama prin intermediul cordonului ombilical si apoi prin intermediul sistemului venos la nivelul inimii drepte a fatului si, prin foramen ovale, in inima stanga, suntand astfel plamanii fatului.

In mod normal, FO se inchide la nastere, datorita presiunii crescute in inima stanga, care forteaza astfel inchiderea defectului. Atunci cand acest lucru nu se realizeaza corespunzator si FO persista, este ceea ce se numeste foramen ovale patent – defect care functioneaza ca o supapa, cu deschidere in anumite circumstante, asociate cu presiuni crescute intratoracice ( de ex. tuse, stranut). Atunci cand presiunea este suficient de mare, sangele poate circula dinspre atriul drept catre cel stang – in aceasta situatie, daca inima dreapta este tranzitata de trombi sau particule, acestea pot trece in atriul stang prin foramen ovale si pot ajunge la nivelul vaselor crebrale provocand un accident vascular cerebral sau, mai rar, la nivelul arterelor inimii (coronare) provocand un infarct miocardic.

Desi FOP este o afectiune comuna, majoritatea persoanelor nu sunt constiente de prezenta acestuui defect. De obicei, FOP este descoperit intamplator, in timpul unor teste de rutina privind alte afectiuni.

Cat de frecvent este FOP?

FOP este intalnit la cca 25% din populatia generala, fiind mai frecvent la pacientii cu accident vascular de cauza neprecizata (criptogenic) – in cca 40% din cazuri, mai ales in cazul pacientilor sub 55 de ani.

Uneori, se asociaza cu anevrism de sept interatrial – un sept mai lax, cu mobilitate crescuta ( vizualizat ecografic).

Simptome asociate FOP

Majoritatea pacientilor nu prezinta simptome in cazul prezentei FOP.

1. Accidentul vascular cerebral si FOP – cca 40% din pacientii care au suferit un accident vascular cerebral ischemic nu au o cauza cunoscuta a acestuia ( AVC criptogenic). FOP este prezent si se asociaza cu risc crescut de AVC in cca 40% din cazuri. Cele mai frecvente simptome asociate accidentului vascular sunt:

• slabiciune sau amorteala (parestezii) la nivelul fetei, membrelor

• pierderea vederii

• dificultati la vorbire sau la intelegerea cuvintelor

• durere de cap intensa, brusca

• dezechilibru, mers instabil

2. Migrena si FOP – durerile de tip migrenos sunt mai frecvente la pacientii cu FOP. Se vehiculeaza ca inchiderea FOP se asociaza cu imbunatatirea simptomelor in ceea ce priveste migrena, dar sunt necesare mai multe studii in acest sens.

3. In anumite cazuri, FOP poate facilita suntarea plamanilor de catre o cantitate importanta de sange, ceea ce duce la scaderea oxigenarii acestuia (conditie cunoscuta ca hipoxie). De obicei acest lucru se intampla cand se asociaza si alte afectiuni, precum boli valvulare, alte boli congenitale sau hipertensiune pulmonara.

Diagnosticul FOP

FOP poate fi evidentiat prin efectuarea unei ecografii cardiace transtoracice. Uneori, se pot utiliza manevre speciale care favorizeaza cresterea presiunii la nivel cardiac ( manevra Valsalva – tuse, stranut, contractura muschilor abdominali) si trecerea sangelui prin FOP din atriul drept in cel stang. Se poate utiliza si tehnica bulelor, cu ajutorul careia se injecteaza venos o substanta ( solutie salina sau glucoza) barbotata initial ( pentru a forma bule) si odata injectata aceasta ajunge in atriul drept si bulele trec in atriul stang, confirmand astfel prezenta defectului.

De asemenea, se poate efectua ecografie transesofagiana care pune mai bine in evidenta defectul si anumite structuri ale cordului.

Indicatii

Majoritatea pacientilor nu au nevoie de tratament. Totusi, uneori, doctorul poate indica inchiderea acestui defect.

Indicatii ale inchiderii FOP

Inchiderea FOP poate fi indicata in situatii precum:

• daca sunteti eligibil pentru interventii cardiace pentru alte afectiuni ( congenitale sau nu) si aveti de asemenea si FOP

• inchiderea FOP poate fi realizata in caz de hipoxie care este legata de existenta FOP

• inchiderea FOP ca tratament al migrenei nu este recomandata de rutina

• inchiderea FOP ca preventie a accidentului vascular este controversata. Inchiderea poate fi recomandata pentru pacientii cu AVC recurent in ciuda terapiei medicamentoase, atunci cand s-a exclus alta cauza a AVC.

Proceduri efectuate pentru inchiderea FOP includ:

1. Inchidere cu dispozitive de tip umbrela – este o procedura minim invaziva ce se realizeaza in laboratorul de cateterism, se utilizeaza dispozitive de tip umbrela care acopera defectul si care vor fi incorporate de tesut normal in urmatoarele luni post procedural.

2. Corectie chirurgicala – presupune interventie pe cord deschis, procedura invaziva cu recuperare mai indelungata. Uneori aceasta procedura poate fi realizata prin tehnici robotice cu efectuarea unor incizii mici.

Procedura

Inchiderea percutana a FOP este metoda de electie in cazul acestui defect congenital cardiac, fiind o alternativa eficienta a metodei chirurgicale.

Afla imediat de la cei mai renumiti medici detalii despre aceasta procedura!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Procedura se efectueaza in laboratorul de angiografie, sub control ecografic transesofagian. De obicei se practica sub anestezie generala, dar uneori se poate utiliza anestezia locala alaturi de sedare. Dupa asepsia locala, medicul interventionist va efectua mici incizii la nivelul canalului inghinal ( la radacina coapsei) pentru a vizualiza vena femurala. La nivelul acestei mici incizii, sub ecran radiologic, se va introduce o teaca, ulterior pe teaca se introduc catetere pana la nivelul inimii, sub control radiologic. Interventionistul va efectua angiograme repetate pentru a testa pozitia cateterelor si pentru vizualizare FOP. Uneori poate fi utilizat un balon pentru masurarea cu exactitate a defectului si alegerea optima a dispozitivilui necesar pentru inchiderea FOP. Pe cateter se introduce deviceul (umbrela) care initial este inchis, urmand ca, odata cu pozitionarea la nivelul defectului, sa fie deschis astfel incat FOP sa fie acoperit. Pozitionarea dispozitivului este ghidata atat ecografic, cat si radiologic.

Ulterior, dispozitivul va fi acoperit de tesut in urmatoarele 3-6 luni.

allowfullscreen=”allowfullscreen”>
Este Dureros?

NU, de obicei se practica sub anestezie generala, asa ca pacientul nu va simti nimic intraprocedural.

Cat Dureaza?

In mod normal dureaza 1-2 ore si se practica in laboratorul de cateterism de catre medicul interventionist cardiolog.

Riscuri

Complicatiile sunt rare si sunt evitate printr-o pregatire si supraveghere corespunzatoare. Complicatiile posibile includ:

• reactii alergice la administrarea substantei de contrast, inclusiv insuficienta renala

• reactii la compusii anestezici

• fistule arteriovenoase la locul punctiei

• sangerari la locul punctiei

• febra

• cefalee (durere de cap), migrena

• infectii

• embolie gazoasa

• aritmii cardiace

• foarte rara – perforatie cardiaca si tamponada cardiaca

• embolizarea sau migrarea dispozitivului – in mod normal dispozitivul poate fi extraas prin tehnici de cateterism si reinlocuit

Pre-Operator

Consultatia preoperatorie va stabili tipul de tratament, adecvat patologiei de fond.

Inainte de interventie, medicul interventionist trebuie prevenit asupra antecedentelor de alergie, daca exista suspiciunea de sarcina. De asemenea vor fi mentionate eventualele medicamente utilizate (mai ales cele de tipul antiagregantelor – aspirina, antiagregant plachetar, sau cele de tip anticoagulant oral, Warfarina) sau alte afectiuni asociate (diabet zaharat, boala renala)

Se efectueaza un examen sangvin pentru verificarea coagularii, nivelului hemoglobinei, functiei renale si, in functie de patologia asociata pot fi necesare teste suplimentare.

Internarea se face in ziua premergatoare interventiei si in dimineata interventiei pacientul trebuie sa ramana a jeun (sa nu manance si sa nu consume lichide). De asemenea, preprocedural va primi un formular de consimtamant.

De asemenea medicul va fi prevenit asupra altor tratamente urmate si, la nevoie , va solicita intreruperea unora dintre acestea. Medicatia nu va fi oprita din proprie initiativa.

Post-Operator

Datorita caracterului noninvaziv al procedurii, recuperarea postprocedurala este in general rapida. Majoritatea pacientilor pot parasi spitalul dupa o zi. Vi se vor da indicatii privind recuperarea si tratamentul care trebuie urmat. La domiciliu veti urmari daca apar febra sau frison, modificari la nivelul plagii.

Pe parcursul spitalizarii veti fi monitorizat permanent.

Veti fi instruit inainte de externare privind modul de ingrijire a plagii. Un mic disconfort poate fi resimtit 2-3 zile dupa procedura, la nevoie putand fi administrate medicamente antialgice.

De asemenea, va fi necesar tratament antiagregant pentru a preveni riscul de formare a trombilor la nivelul dispozitivului: initial dubla antigregare cu Aspirina si antiagregant plachetar pentru 3 luni, apoi, pentru inca cel putin 3 luni veti continua doar cu Aspirina. Se considera ca dupa 6 luni acest risc scade, o data cu acoperirea dispozitivului de tesut cardiac normal.

Este necesara, de asemenea, preventia endocarditei infectioase in primele 6 luni ( in special inainte de interventii stomatologice, dar si in alte situatii particulare, se recomanda tratament antibiotic).

Important!

Afla imediat costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Trebuie retinut faptul ca inchiderea percutana a FOP este o procedura minim invaziva, fiind tratamentul de prima alegere al acestui defect cardiac, cu o recuperare rapida, fara limitare a activitatii fizice, care poate fi reluata aproape in totalitate postprocedural.

DOCTORII
care efectueaza aceasta procedura

X
Sună Mesaj