Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Radiologie Interventionala

Implantare de filtru de vena cava inferioara

PROCEDURA FARA OPERATIE, EXTERNARE DUPA 24 ORE!

Centrul nostru a salvat viata a peste 4500 de pacienti, in ultimii 4 ani

Cea mai modern echipata sala de
angiografie, echipa medicala de exceptie

Avem cei mai renumiti medici! Echipa din Romania, Israel, Grecia si
Germania!

Doar 24 de ore de spitalizare

Afla costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300
Generalitati

Formarea de cheaguri de sange la nivelul membrelor inferioare si migrarea acestora in circulatia arteriala pulmonara reprezinta manifestarile principale ale bolii tromboembolice.

Cauzele aparitiei cheagurilor de sange la nivelul membrelor inferioare sunt multiple dar pot fi impartite in trei mari categorii: staza sangelui la nivelul venelor membrelor inferioare (din cauza unei circulatii venoase insuficiente, dupa operatii chirurgicale in conditiile imobilizarii prelungite la pat, in cazul calatoriilor prelungite cu avionul), afectarea integritatii peretilor venelor de la nivelul membrelor inferioare sau la nivelul venelor pelvine (care apare de exemplu dupa nastere) si unei tendinte a sangelui de a coagula (asa numita hipercoagulabilitate, conditie innascuta – factor V Layden, mutatia unei gene care codifica protrombina, activitate scazuta a unor proteine care inhiba in mod normal coagularea sau dobandita – sarcina, consum de anticonceptionale orale, fumat, neoplazii).

Formarea cheagurilor la nivelul membrelor inferioare determina marirea in volum a piciorului datorita stazei sangelui in vene, durere, caldura, durere la mobilizare si in cazuri extreme prin afectarea circulatiei arteriale, se poate insoti cu manifestari ischemice arteriale. Cheagul de la nivelul membrelor inferioare poate migra prin vene pana la cavitatile drepte ale inimii si in continuare la nivelul arterelor pulmonare provocand embolia pulmonara. Consecintele acestei migrari pot fi fatale datorita obstructiei circulatiei arteriale pulmonare. Sangele nu mai poate trece mai departe in capilarele pulmonare, in venele pulmonare si in cordul stang determinand scaderea debitului cardiac la nivele atat de mici incat insasi viata e pusa in pericol.

La Centrele ARES
ai consilierul tau medical!

Completeaza acest formular si in cel mai scurt timp vei fi contactat!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300
Boala tromboembolica

Boala tromboembolica poate fi de asemenea asimptomatica fiind raspunzatoare de moarte subita. Cunoastem cu totii povestile cu persoane care au calatorit distante mari cu avionul si care, dupa 10-12 ore de zbor, ajunsi la destinatie decedeaza subit din cauza emboliei pulmonare.

Tratamentul emboliei pulmonare depinde de gravitate. In timp ce un pacient cu embolie pulmonara care prezinta o scadere a tensiunii arteriale, semn al scaderii debitului cardiac, beneficiaza de un tratament care distruge cheagurile de sange (tratament trombolitic) sau de chirurgie care extrage cheagurile de sange direct din arterele pulmonare, marea majoritate a pacientilor primesc un tratament anticoagulant, tratament care ajuta organismul la distrugerea cheagurilor de sange. Distrugerea acestora e un proces indelungat, care dureaza saptamani-luni.

In medicina moderna se pune un mare accent pe prevenirea emboliei pulmonare la pacientii cu risc crescut. Aceasta se face de asemenea prin administrarea subcutana sau orala a unor doze mici de tratament anticoagulant care scade riscul de embolie pulmonara.

Exista situatii in care acest tratament anticoagulant nu poate fi folosit datorita contraindicatiilor sau riscului de hemoragie sub tratament anticoagulant (dintre aceste situatii amintim pacientii cu tumori cerebrale vascularizate, pacientii care sunt supusi unor interventii neurochirurgicale, pacientii cu sangerari active).

Implantarea filtrelor de vena cava inferioara reprezinta o modalitate mecanica de a scadea riscului de recidiva sau de aparitie a trombembolismului pulmonar, cheagurile formate la nivelul membrelor inferioare fiind oprite de catre acest filtru.

Exista filtre de vena cava permanente (care odata implantate nu vor mai fi scoase, recomandate de obicei la pacientii cu risc continuu de embolie pulmonara si imposibilitatea de a urma un tratament anticoagulant) si filtre de vena cava temporare, recuperabile (la pacientii cu contraindicatii de tratament anticoagulant pe o durata limitata de timp)

Indicatii

Se indica implantarea filtrelor de vena cava la pacientii cu tromboza venoasa la pacientii cu contraindicatii sau complicatii ale administrarii tratamentului anticoagulant la risc crescut de embolie pulmonara sau la risc crescut de recidiva a emboliei pulmonare. Filtrele scad riscul de recidiva a emboliei pulmonare dar nu scad riscul de aparitie a trombozei venoase profunde.

Alte situatii in care se poate indica implantarea unui filtru de vena cava (nu exista o indicatie clara si atunci indicatia trebuie particularizata in functie de pacient): tromboza venoasa profunda localizata la nivel ileo-cav (risc foarte crescut de migrare a trombilor in circulatia pulmonara), tromb mobil, de dimensiuni mari, dificultati in mentinerea unui nivel eficient al anticoagularii.

Se poate implanta un filtru de vena cava si profilactic (la pacientii ce nu au tromboza venoasa profunda, dar au un risc crescut de aparitie a acesteia: neoplasm, interventii chirurgicale majore).

Procedura

Afla imediat de la cei mai renumiti medici detalii despre aceasta procedura!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Procedura de implantare a unui filtru de vena cava se realizeaza inntr-o sala de radiologie interventionala de catre un medic radiolog sau cardiolog cu supraspecializare in tehnici interventionale.

Filtrele se introduc pe calea venelor de la nivelul membrelor inferioare sau pe calea venelor de la nivelul gatului. Se realizeaza mai intai dezinfectarea pielii la nivelul abordului vascular. Se efectueaza anestezie locala cu xilina si in continuare medicul va realiza o mica incizie si va introduce prin piele in vena un tub subtire numit teaca. Prin aceasta teaca se introduce un cateter care are la varful lui filtrul de vena cava care in acest moment este inchis. Se va utiliza un sistem de radiologie pentru a controla pozitionarea corecta a filtrului la nivelul venei; medicul va injecta din cand in cand o substanta de contrast in vena pentru a verifica pozitia. Dupa pozitionarea corecta, filtrul va fi eliberat si acesta se va extinde si fixa la nivelul peretilor venelor. Pozitia sa va fi din nou controlata prin imagini radiologice.

La sfarsitul procedurii se va extrage cateterul, teaca si se va face o compresie manuala la nivelul venei pentru a limita riscul de sangerare.

Este Dureros?

Procedura se efectueaza sub anestezie cu xilina. In afara de o senzatie de caldura si amorteala locala, nu veti simti alta durere. In momentul in care filtrul este eliberat se poate resimti o jena la nivelul abdomenului dar aceasta e tranzitorie.

Cat Dureaza?

Procedura dureaza intre o jumatate de ora si o ora.

Riscuri

Complicatiile care pot aparea periprocedura sunt reprezentate de:

• hemoragie, formarea de hematoame la locul punctiei venoase la nivelul plicii inghinale, formarea de fistule arterio-venoase
• infectii locale
• reactii alergice sau insuficienta renala dupa administrarea de substanta de contrast
• aritmii
• plasarea incorecta a filtrului

Complicatiile pe termen lung pot fi:
• creşterea riscului de tromboza venoasa profunda
• tromboza de vena cava inferioara si trombembolism pulmonar
• perforarea venei cave inferioare
• migrarea filtrului de la locul implantarii

Pre-Operator

Internarea se face in ziua precedenta procedurii. Se va efectua un bilant sangvin complet. Este important sa informati medicii asupra antecedentelor alergice, medicatiei urmate (chiar si medicamente care nu necesita prescriptie medicala).

Nu se mananca nimic in dimineata procedurii. Tratamentul anticoagulant oral sau subcutan nu trebuie intrerupt inaintea procedurii.

Post-Operator

Dupa procedura veti fi condus in camera dumneavoastra. Veti fi monitorizat prin masurarea periodica a pulsului si tensiunii arteriale. Se va indeparta pansamentul compresiv dupa aproximativ o ora si se verifica locul punctiei venoase. Dupa aproximativ o ora va puteti ridica din pat si externarea se face a doua zi.

Important!

Afla imediat costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300
X
Sună Mesaj