Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Electrofiziologie

Implantare Defibrilator cardiac

PROCEDURA EFECTUATA CU ECHIPA DE SPECIALISTI DIN STRAINATATE!

Peste 10.000 de proceduri efectuate cu succes în ultimii 7 ani

4 săli de angiografie echipate la cele mai înalte standarde, cea mai experimentată echipă medicală

Avem cei mai renumiti medici din strainatate! Echipa din Israel si Grecia! Medici din cadrul renumitelor Mayo Clinic Hosptal USA si Royal Bromton Hospital Anglia!

Afla costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300
Generalitati

La Centrele ARES
ai consilierul tau medical!

Completeaza acest formular si in cel mai scurt timp vei fi contactat!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Ce este un defibrilator?

Defibrilatorul (ICD) este un dispozitiv electronic care monitorizeaza permanent ritmul inimii. Atunci cand detecteaza un ritm cardiac rapid, anormal, descarca energie la nivelul muschiului inimii, ceea ce face ca inima sa revina la ritmul normal.

Rolul unui defibrilator

Tahicardia ventriculara si fibrilatia ventriculara sunt doua tulburari de ritm cardiac foarte severe, amenintatoare de viata, care determina batai foarte rapide ale inimii. In lipsa tratamentului corespunzator, rapid, pot cauza decesul.

Doctorul dumneavoastra va poate recomanda implantarea unui defibrillator daca ati avut cel putin un eveniment de acest tip sau daca exista un risc inalt ca acest lucru sa se intample (asa cum se intampla in anumite afectiuni cardiace).

Cum functioneaza defibrilatorul?

Asa cum am precizat mai sus, defibrilatorul functioneaza ca un monitor care identifica ritmul anormal al inimii si aplica tratamentul corespunzator pentru a restabili bataile normale. Un defibrilator poate avea mai multe functii, pe care doctorul dumneavoastra le va programa in functie de necesitati:

• Pacing anti- tahicardie (ATP) – atunci cand inima bate foarte repede, dispozitivul va elibera la nivelul muschiului inimii cateva impulsuri electrice mici, pentru a opri ritmul rapid si a restabili ritmul normal

• Cardioversie – in caz de ritm anormal, se administreaza un soc electric cu energie joasa (ca un curent de mica intensitate) care se va suprapune peste o bataie a inimii, asa incat sa se obtina ritmul normal

• Defibrilare – atunci cand inima bate extrem de repede, putand cauza astfel evenimente fatale, dispozitivul administreaza un curent de energie mare pentru a restabili bataile normale

• Stimulare in caz de bradicardie – atunci cand bataile inimii sunt rare, se elibereaza mici impulsuri electrice pentru a sustine o frecventa normala cardiaca

Din ce este alcatuit un defibrilator?

Defibrilatorul consta din:

1.Generator de puls – acesta contine bateria (in care este stocata energia care va fi descarcata la nevoie) si un mini-computer care va detecta ritmul inimii, pe baza informatiilor transmise de sonde

2.Una sau mai multe sonde – acestea sunt fixate la nivelul cavitatilor inimii, prin intermediul lor se transmit atat informatii catre mini computer, cat si impulsuri electrice de la generator, in caz de batai anormale cardiace

Tipuri de defibrilatoare:

• Unicameral – prezinta o singura sonda care se fixeaza in ventriculul drept, unde se vor elibera impulsuri electrice la nevoie

• Bicameral – doua sonde vor fi fixate la nivelul inimii drepte (una in atriu si una in ventricul); stimulul electric va fi eliberat initial la nivelul atriului, apoi la nivelul ventriculului, producand astfel o stimulare cat mai aproape de ceea ce se intampla in mod normal la nivel cardiac

• Biventricular – presupune 2 sonde (in acest caz una dintre ele se bifurca la nivelul celor doua cavitati ale inimii drepte) sau 3 sonde care vor fi fixate in atriul si ventriculul drept, respectiv la nivelul ventriculului stang (deci la nivelul ambilor ventriculi; acest tip de stimulare se mai numeste terapie de resincronizare cardiaca); permite mentinerea unui ritm cardiac intr-o maniera cat mai aproape de cea fiziologica; este un dispozitiv utilizat doar la anumiti pacienti cu insuficienta cardiaca (se numeste CRT/ICD).

In mod normal, ventriculul drept si ventriculul stang (camerele inferioare ale inimii) se contracta in acelasi timp. In caz de insuficienta cardiaca se produc anomalii care fac ca aceasta contractie sa nu se mai realizeze simultan, ceea ce duce la afectarea suplimentara a functiei inimii (normal, inima functioneaza ca o pompa care face ca sangele sa ajunga in corp in cantitate suficienta pentru o functionare buna a tuturor organelor si tesuturilor, dar, in caz de insuficienta cardiaca cantitatea de sange pompata scade, ceea ce duce la suferinte multiple in organism si simptome precum durere in piept, respiratie dificila, edeme, probleme renale, ameteli, stare generala alterata).

Prin stimularea biventriculara se restabileste contractia sincrona a celor doi ventriculi.

72
Avantajele utilizarii acestui tip de dispozitiv (care asociaza stimulator biventricular): sunt legate de ameliorarea insuficientei cardiace (la mai mult de jumatate din pacientii cu tratament maxim medicamentos, care raman insa intens simptomatici), cresterea calitatii vietii si a supravieturii, cresterea capacitatii de efort, scade necesitatea de spitalizare.

Aceasta combinatie (defibrilator – stimulator biventricular) permite astfel asigurarea unui ritm normal al inimii (indiferent daca frecventa este scazuta sau crescuta), asigura contractia sincrona ventriculara, inregistreaza un istoric al ritmului si frecventei cardiace.

Indicatii procedura de implant defibrilator

Sunt doua categorii de indicatii: profilaxie primara (adica prevenirea evenimentelor nedorite, inainte de un prim episod produs) si profilaxie secundara (prevenirea evenimentelor dupa un prim episod produs)

• pacientii care au avut deja un episod de oprire cardiaca

• pacientii care au avut anterior tahicardie (cel putin un episod) sau fibrilatie vetriculara

• pacientii cu infarct miocardic in antecedente si care au risc crescut de oprire cardiaca sau moarte subita cardiaca

• cardiomiopatie hipertrofica sau alte afectiuni care pot predispune la tulburari de ritm ca cele mentionate mai sus (ex: sindrom de QT lung)

• boli cardiace structurale

• sincopa (pierderea starii de constienta) de cauza necunoscuta si inducerea la studiul electrofiziologic a tahicardiei sau fibrilatiei ventriculare

• displazie aritmogena de ventricul drept

• pacienti nespitalizati care asteapta transplant cardiac

• sindrom Brugada

• sarcoidoza cardiaca, miocardita cu celule gigante, boala Chagas

Informatii despre procedura de implant defibrilator

Are loc in laboratorul de electrofiziologie.

Afla imediat de la cei mai renumiti medici detalii despre aceasta procedura!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Implantarea defibrilatorului este o tehnica minim invaziva care presupune fixarea sondelor la nivelul tesutului cardiac, la nivelul camerei dorite (atriu si/sau ventricul/ventriculi – in functie de tipul de dispozitiv) urmand ca acestea sa fie atasate de generatorul de puls, care va fi fixat fie sub piele (cel mai frecvent procedeu), fie sub muschiul pectoral.

Pentru a preveni infectiile veti primi antibiotic intravenos la inceputul procedurii, se dezinfecteaza zona in care se va face incizia, veti fi monitorizat permanent. Se va face o incizie mica in partea stanga a toracelui, sub clavicula. Ulterior se identifica vena pe care se va introduce un cateter (un tub subtire de plastic) prin care vor fi introduse sondele introduse pana la nivelul inimii. De obicei, pozitionarea sondelor se face sub control electrocardiografic (pe traseu se urmaresc anumite elemente care sugereaza cat de mult s-a avansat cu sonda la nivelul inimii obtinand astfel pozitia optima) si fluoroscopic ( se obtin imagini asemnatoare celor radiologice, urmarindu-se astfel pozitia corecta).

Generatorul va fi pozitionat intr-un buzunar creat sub piele, la locul inciziei. Ulterior se verifica buna functionare a dispozitivului prin teste specifice, pe durata carora veti fi adormit. Odata ce s-a confirmat buna functionare, sondele se ataseaza la generator. La finalul procedurii se utilizeaza un dispozitiv extern cu ajutorul caruia se vor seta suplimentar anumiti parametrii, care sa asigure la nevoie un tratament optim. Se realizeaza din nou dezinfectia plagii, se inchide apoi cu fire de sutura si se realizeaza pansament steril, compresiv.

Aceasta tehnica presupune abordul transvenos, endocardic (cand sondele sunt fixate in interiorul inimii).

In anumite situatii, acest abord nu este posibil si atunci se indica interventie chirurgicala, cu anestezie generala, sondele vor fi fixate pe suprafata inimii si generatorul va fi pozitionat intr-un “buzunar” facut la nivelul abdomenului. (tehnica se numeste “abord epicardic”).

Este Dureros?

Se practica sub anestezie locala, asa incat in timpul interventiei pacientul nu va simti nimic, iar dupa interventie se administreaza medicamente antialgice la nevoie(poate fi un mic disconfort legat de locul inciziei).In plus, in timpul interventiei veti fi sedat usor, asa incat sa se produca relaxare muscular.

Cat Dureaza?

Procedura in sine dureaza intre 1-4 ore de obicei si se efectueaza in laboratorul de electrofiziologie.

Riscuri

Complicatiile sunt rare si riscul de complicatii e scazut printr-o pregatire corespunzatoare si o supraveghere permanenta a pacientului.

• reactii alergice la substantele administrate

• reactii la anestezice

• mici sangerari la nivelul punctiei venoase, hematom la nivelul plagii, deschiderea plagii, durere,

• febra

• infectie

• reactie imunologica – rar

• functia anormala datorita complicatiilor posibile din timpul procedurii (ex.: pneumotorax – patrunderea aerului in torace intre foitele care invelesc plamanii, pericardita – acumulare de lichid intre foitele care acopera inima, infectii, eoziuni la nivelul pielii, hematom, tromboza venoasa). Tratamentul optim al complicatiei poate asigura functionarea normala a dispozitivului. Eroziunea generatorului la nivelul pielii este rara, dar poate duce la inlocuirea dispozitivului si necesita administrare de antibiotice. Dislocarea sondelor ( nu raman in pozitia in care au fost initial fixate) se produce de obicei in primele 2-3 zile si poate fi observata la radiografia toracica; in aceasta situatie, daca sonda afectata este la nivelul ventriculului se pot produce tulburari severe de ritm (aritmii).

• administrarea necorespunzatoare de socuri sau esecul eliberarii acestora, esecul cardioversiei

• Ruptura, dislocarea sondelor

• fibroza tesutului inimii la locul de fixare a sondelor

• aritmii

• sindrom de pacemaker – agravarea starii pacientului dupa implantarea stimulatorului

• sindromul Twiddler – atunci cand pacientul manipuleaza generatorul de puls (“se joaca”)implantat sub piele, ceea ce poate duce la diferite complicatii ale aparatului (ex: ruptura de sonde)

• leziuni ale arterei subclavii, ale nervilor, ale vaselor limfatice

• pneumotorax, hemotorax (acumulare de sange in torace), hemopneumotorax (acumulare atat de sange cat si de aer in torace)

• rar: embolie pulmonara, aritmii, afectare valvei tricuspide, perforare cardiaca, pericardita

• epuizarea bateriei generatorului

• tromboze venoase la nivelul membrului superior (ex: vena axilara)

• endocardita infectioasa

Pre-Operator

Consultatia preoperatorie va stabili tipul de dispozitiv necesar, adecvat patologiei de fond.

Inainte de interventie, medicul electrofiziolog trebuie prevenit asupra antecedentelor de alergie, daca exista suspiciunea de sarcina. De asemenea vor fi mentionate eventualele medicamente utilizate (mai ales cele de tipul antiagregantelor – aspirina, antiagregant plachetar, sau cele de tip anticoagulant oral, Warfarina) sau alte afectiuni asociate (diabet zaharat, boala renala)

Se efectueaza un examen sangvin pentru verificarea coagularii, nivelului hemoglobinei, functiei renale si, in functie de patologia asociata pot fi necesare teste suplimentare.

Internarea se face in ziua premergatoare interventiei si in dimineata interventiei pacientul trebuie sa ramana a jeun (sa nu manance si sa nu consume lichide). De asemenea, preprocedural va primi un formular de consimtamant.

Important!

In mod normal, acesta interventie poate fi realizata fara intreruperea tratamentului anticoagulant (in cazul anticoagulantului oral; daca se utilizeaza Warfarina, poate fi necesara oprirea tratamentului cu cateva zile anterior – medicul dumneavoastra va decide acest lucru), cu mentiunea ca valorile INR nu trebuie sa depaseasca limitele terapeutice. In caz de tratament antiagregant (aspirina, antiagregant plachetar) poate fi de asemnea, necesara intreruperea acesteia.

De asemenea medicul va fi prevenit asupra altor tratamente urmate si, la nevoie , va solicita intreruperea unora dintre acestea. Medicatia nu va fi oprita din proprie initiativa.

Un element important preoperator il reprezinta ecografia cardiaca. In cazuri de insuficienta cardiaca, o ecografie cardiaca mai speciala urmareste anumiti parametrii (de asincronism ) pe baza carora se poate spune daca este necesara terapia de resincronizare (deci, daca va fi necesar un dispozitiv de tip defibrilator – stimulator biventricular – ICD/CRT).

Post-Operator

Datorita caracterului noninvaziv al procedurii, recuperarea postprocedurala este in general rapida. Majoritatea pacientilor pot parasi spitalul dupa 1 zi. (doar in caz de abord epicardic spitalizarea se poate prelungi la 3-5 zile). Vi se vor da indicatii privind recuperarea si tratamentul care trebuie urmat. La domiciliu veti urmari daca apar febra sau frison, modificari la nivelul plagii.

Pe parcursul spitalizarii veti fi monitorizat permanent, pentru a observa eventualele modificari ale ritmului sau frecventei cardiace.

Ulterior se recomanda efectuarea unei radiografii toracice pentru a verifica pozitia dispozitivului. De asemenea se va efectua si ecocardiografie.

Veti fi instruit inainte de externare privind modul de ingrijire al plagii si cand sa reveniti pentru supresia firelor de sutura.(scoaterea firelor). De asemenea veti fi prevenit asupra limitarii miscarii bratului. Un mic disconfort poate fi resimtit 2-3 zile dupa procedura, la nevoie putand fi administrate medicamente antialgice.

Pe termen lung sunt necesare monitorizari Holter EKG si evaluari ecocardiografice la interval variate( doctorul dumneavoastra va v-a programa).

La externare veti primi si un card care va contine detalii despre dispozitivul implantat, pe care va trebui sa il aveti asupra dumneavoastra la controalele ulterioare.

Este important de stiut ca durata de viata (valabilitate) a unui dispozitiv de acest tip este cuprinsa intre 3 si 6 ani, asa incat controalele repetate la indicatia medicului dumneavoastra sunt absolut necesare.

De asemenea este necesara evitarea expunerii la campuri electromagnetice (ex: efectuarea rezonanta magnetica, insa multe dintre defibrilatoarele nu sunt afectate. In cardul cu informatii pe care il veti primi va fi mentionat acest fapt. )

Trebuie spus, de asemenea, ca desi defibrilatoarele implantabile sunt extreme de utile in oprirea aritmiilor amenintatoare de viata, unii pacienti au nevoie de medicatie suplimentara pentru a reduce frecventa de producere a acestor tulburari de ritm, si doar rar, in cazul in care medicamentele nu sunt eficiente, se poate recurge la tehnici de ablatie (tehnici minim invazive prin care se aplica, prin intermediul unor sonde, mici curenti la nivelul inimii asa incat sa inchida aceste circuite anormale electrice responsabile de aparitia aritmiilor). De asemenea, se pot elibera socuri in anumite conditii necorespunzatoare (fibrilatie atriala, tahicardie sinusala, sau alte aritmii care isi au originea la nivelul atriilor.)

Important!

Afla imediat costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

In cadrul Centrelor noastre de Excelenta, atat medicul trimitator cat si pacientul pot alege medicul interventionist din echipa noastra. Imediat dupa efectuarea procedurii, pacientul va primi cardul cu informatiile despre defibrilatorul implantat. Medicul trimitator va fi contactat de catre specialistii ARES pentru a fi informat despre starea pacientului.

DOCTORII
care efectueaza aceasta procedura

X
Sună Mesaj