Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Electrofiziologie

Implantare stimulator cardiac

AVEM CEI MAI RENUMITI CARDIOLOGI DIN ROMANIA.

Peste 10.000 de proceduri efectuate cu succes în ultimii 7 ani

4 săli de angiografie echipate la cele mai înalte standarde, cea mai experimentată echipă medicală

Echipa medicala de exceptie!

Avem cei mai renumiti medici din strainatate! Echipa din Romania, Israel, Grecia si Germania!

Afla costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300
Generalitati

La Centrele ARES
ai consilierul tau medical!

Completeaza acest formular si in cel mai scurt timp vei fi contactat!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Implantare stimulatoare uni/bicamerale. Terapia de resincronizare.

Ce sunt stimulatoarele (pacemaker)?

Stimulatoarele sunt dispozitive de mici dimensiuni care pot fi implantate pentru a trata diferite tipuri de anomalii ale ritmului cardiac ( bradiaritmie- ritm rar al inimii, diferite grade de bloc: in acest caz, nu intotdeauna se obtine o contractie a muschiului cardiac, ceea ce inseamna ritm mai rar al inimii ). Astfel, cand ritmul inimii este prea scazut aceste dispozitive transmit un curent electric la nivelul muschiului cardiac, determinand in acest fel contractia (si deci bataie cardiaca), ceea ce asigura o functie cardiaca optima si un circuit al sangelui in corp adecvat. In plus, aceste dispozitive ajusteaza ritmul inimii in raport cu nevoile organismului (de exemplu, la efort, ritmul cardiac este accelerat in mod normal, lucru care nu se intampla in anumite afectiuni si pe care stimulatorul il poate corecta).

Atunci cand apar alterari ale unor structuri cardiace care asigura un ritm si o frecventa normale se produce scaderea ritmului inimii ceea ce duce la simptome variate (ex.: ameteli, confuzie, lipotimie (stare de lesin), sincopa (pierderea starii de constienta), angina (durere in piept), dispnee (respiratie dificila), alterarea functiei renale, a celei hepatice, scade capacitatea de efort)

Componenta pacemaker 

Sistemul de pacing consta intr-un generator de puls si sonde de stimulare. In cazul sistemelor permanente sondele sunt introduse la nivelul inimii prin abord venos pana la nivelul ventricului si/sau atriului drept, aici fiind fixate in tesutul cardiac. Generatorul de puls este plasat subcutanat (sub piele) sau sub muchi, la nivelul peretelui toracic (sub muschiul pectoral).

Generatorul de puls contine o baterie si diferite circuite (sensing, timing, output).

1.Bateria:

• este cel mai frecvent de tip litium-iod

• are o durata de viata de 5-10ani

Generatorul de puls poate fi setat in mai multe moduri:

• rata fixa (asincron) – in acest caz impulsurile sunt produse la o rata stabilita, independent de activitatea de baza a inimii (activitatea intrinseca). Acest tip de stimulare se asociaza cu risc (mic insa) de producere de disritmii (tulburari de ritm) letale

• mod sincron (demand) – circuitul de tip sensing “cauta” activitatea normala a inimii, daca aceasta lipseste, atunci stimulatorul va initia activitatea cardiaca (va stimula); acest tip de stimulare mimeaza foarte bine activitatea electrica normala a inimii

In timpul implantarii se seteaza diferite constante ale aparatului pentru a obtine captura miocardica (raspuns optim cardiac), conservand totodata energia bateriei si prelungind astfel durata ei de viata.

Sistemele temporare utilizeaza un generator de puls extern cu sonde plasate fie prin abord venos, fie prin abord transcutanat (prin piele). Abordul transcutanat se realizeaza mai usor, fiind astfel metoda de prima alegere in caz de urgenta, insa poate fi inconfortabila si pacientul poate necesita sedare. Odata ce pacientul a fost stabilizat si s-a obtinut abord venos central se poate tenta abordul transvenos care este o metoda mai confortabila si asigura un pacing mai adecvat, fiind totodata o “punte” pentru stimularea permanenta. Stimularea temporara trasnvenoasa utilizeaza catetere semirigide care sunt introduse prin calea de acces venos central. Se realizeaza sub control angiografic pentru a se stabili pozitia cateterului. In urgenta, in cazul in care monitorizarea electrica nu poate fi realizata, se pot utilize catetere flexibile.

Multi dintre pacientii care sunt supusi unor astfel de interventii sunt tratati cu anticoagulante orale. S-a observat ca implantarea de stimulatoare se asociaza cu un risc mai mic de sangerare daca se mentin aceste medicamente, decat atunci cand se intrerup si se inlocuiesc temporar cu anticoagulante injectabile.

Pacemakerele sunt de mai multe tipuri, exista o codificare a lor utilizand un sistem de litere (intre 3 si 5) care arata tipul de stimulare pe care aparatul il realizeaza.

Tipuri de stimulatoare

• pacemekerele moderne au multiple functii. Sunt mai multe tipuri de device-uri:

• Unicamerale – in acest caz exista o singura sonda de stimulare, la nivelul unei camere a inimii (atriu sau ventricul drept)

• Bicamerale – in acest caz sondele de stimulare sunt fixate atat in atriu, cat si in ventricul. Este cea mai utilizata metoda de pacing.73

Stimulare biventriculara – presupune 2 (in acest caz una dintre ele se bifurca la nivelul celor doua cavitati ale inimii drepte) sau 3 sonde care vor fi fixate in atriul si ventriculul drept, respectiv la nivelul ventriculului stang (deci la nivelul ambilor ventriculi; acest tip de stimulare se mai numeste terapie de resincronizare cardiaca).

In mod normal, ventriculul drept si ventriculul stang (camerele inferioare ale inimii) se contracta in acelasi timp. In caz de insuficienta cardiaca se produc anomalii care fac ca acesta contractie sa nu se mai realizeze simultan, ceea ce duce la afectarea suplimentara a functiei inimii (normal, inima functioneaza ca o pompa care face ca sangele sa ajunga in corp in cantitate suficienta pentru o functionare buna a tuturor organelor si tesuturilor, dar, in caz de insuficienta cardiaca cantitatea de sange pompata scade, ceea ce duce la suferinte multiple in organism si simptome precum durere in piept, respiratie dificila, edeme, probleme renale, ameteli, stare generala alterata).

Prin stimularea biventriculara se restabileste contractia sincrona a celor doi ventriculi.

Avantajele utilizarii acestui tip de dispozitiv: sunt legate de ameliorarea insuficientei cardiace (mai mult de jumatate din pacientii cu tratament maxim medicamentos, care raman insa intens simptomatici), cresterea calitatii vietii si a supravieturii, cresterea capacitatii de efort, scade necesarul de spitalizare.

Unele sisteme biventriculare sunt asociate si cu defibrilator, care poate asigura interventia optima in caz de aritmii severe.

Aceasta combinatie permite astfel asigurarea unui ritm normal al inimii (indiferent daca frecventa este scazuta sau crescuta), asigura contractia sincrona ventriculara, inregistreaza un istoric al ritmului si frecventei cardiace.

Indicatii procedura de implant

Beneficiaza pacientii cu insuficienta cardiaca cu fractie de ejectie scazuta (<35%; fractia de ejectie reprezinta procentul din cantitatea de sange din inima pe care o trimite mai departe in corp), care sunt la risc pentru diferite aritmii severe. Astfel, aceasta terapie poate fi potrivita pentru pacientii cu:

• simptome de insuficienta cardiaca (descrise mai sus)

• tratament optim medicamentos insuficienta cardiaca dar pacientul ramane simptomatic

• intarziere a contractiei inimii (diferite tipuri de bloc)

• istoric de oprire cardiaca sau la risc pentru evenimente de acest tip.

Indicatii pentru pacemakere:

Exista indicatii certe, sigure si indicatii relative.

Indicatiile absolute pentru implantarea stimulatoarelor sunt:

• boala de nod sinusal

• bradicardie sinusala simptomatica

• sindromul tahicardie-bradicardie

• fibrilatie atriala cu disfunctie de nod sinusal

• bloc atrio-ventricular complet (grad III)

• disfunctie cronotropa (incapacitatea de a creste frecventa cardiaca corespunzator gradului de efort)

• sindrom de QT lung

• terapie de resincronizare cardiaca cu pacing biventricular

Indicatiile relative includ:

• cardiomiopatie hipertrofica sau dilatativa

• sincopa neurogenica refractara

Stimularea temporara de urgenta este indicata pentru tratamentul bradiaritmiilor severe instabile hemodinamic si pentru preventia bradicardiilor din disritmiile maligne.

Exemplele includ:

• disfunctie de nod sinusal refractara, simptomatica

• bloc atrio-ventricular complet, bloc de ramura tranzitor, bloc fascicular nou diagnosticat si bradicardie dependente de tahicardie ventriculara

De asemenea se poate efectua si stimulare temporara profilactica; astfel de situatii sunt:

• insertia unui cateter in artera pulmonara la un pacient cu bloc de ramura preexistent

• utilizarea medicamentelor care pot cauza sau agrava o bradicardie semnificativa hemodinamic

• perioperator in caz de interventie chirurgicala cardiaca la nivelul valvelor

• boala Lyme sau alte infectii (boala Chagas) care provoaca modificari electrice (crestere PR si interval changes)

Detalii despre procedura implant stimulator cardiac

Afla imediat de la cei mai renumiti medici detalii despre aceasta procedura!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Are loc in laboratorul de electrofiziologie.

Implantarea pacemekerelor (stimulatoarelor) este o tehnica minim invaziva care presupune fixarea sondelor la nivelul tesutului cardiac, la nivelul camerei dorite (atriu si/sau ventricul – in functie de tipul de dispozitiv) urmand ca apoi acestea sa fie atasate de generatorul de puls, care va fi fixat fie sub piele (cel mai frecvent procedeu), fie sub muschiul pectoral.

Pentru a preveni infectiile veti primi antibiotic intravenos la inceputul procedurii, se dezinfecteaza zona in care se va face incizia, veti fi monitorizat permanent.

Se va face o incizie mica in partea stanga a toracelui, sub clavicula. Ulterior se identifica vena pe care se va introduce un cateter (un tub subtire de plastic) prin care vor fi introduse sondele introduse pana la nivelul inimii. De obicei, pozitionarea sondelor se face sub control radioscopic (pe traseu se urmaresc anumite elemente care sugereaza cat de mult s-a avansat cu sonda la nivelul inimii obtinand astfel pozitia optima). Generatorul va fi pozitionat intr-un buzunar creat sub piele, la locul inciziei. Ulterior se verifica buna functionare a stimulatorului prin teste specifice. Se realizeaza din nou dezinfectia plagii, se inchide apoi cu fire de sutura si se realizeaza pansament steril, compresiv.

Este Dureros?

Se practica sub anestezie locala, asa incat in timpul interventiei pacientul nu va simti nimic, iar dupa interventie se administreaza medicamente antialgice la nevoie(poate fi un mic disconfort legat de locul inciziei).

Cat Dureaza?

Procedura in sine dureaza intre 1-5 ore de obicei si se efectueaza in laboratorul de electrofiziologie.

Riscurile stimulatorului cardiac

Complicatiile sunt rare si riscul de complicatii e scazut printr-o pregatire corespunzatoare si o supraveghere permanenta a pacientului.

• reactii alergice la substantele administrate

• reactii la anestezice

• mici sangerari la nivelul punctiei venoase, hematom la nivelul plagii,

• febra

• infectie

• functia anormala datorita complicatiilor posibile din timpul procedurii (ex.: pneumotorax – patrunderea aerului in torace intre foitele care invelesc plamanii, pericardita – acumulare de lichid intre foitele care acopera inima, infectii, eoziuni la nivelul pielii, hematom, dislocarea sondelor, tromboza venoasa). Tratamentul optim al complicatiei poate asigura functionarea normala a stimulatorului. Eroziune generatorului la nivelul pielii este rara, dra poate duce la inlocuirea dispozitivului si necesita administrare de antbiotice. Dislocarea sondelor ( nu raman in pozitia in care au fost initial fixate) se produce de obicei in primele 2-3 zile si poate fi observata la radiografia toracica; in aceasta situatie, daca sonda afectata este la nivelul ventriculului se pot produce tulburari severe de ritm (aritmii).

• ruptura, dislocarea sondelor

• fibroza tesutului inimii la locul de fixare a sondelor

• Oversensing – atunci cand aparatul identifica ca activitate normal a inimii un eveniment anormal si, asfel, nu mai realizeaza stimularea (ex: contractia muschilor din jur, investigatii de tip rezonanta magnetica)

• Undersensing – atunci cand aparatul nu identifica activitatea normala a inimii si produce stimulare

·Aritmii

• sindrom de pacemaker – agravarea starii pacientului dupa implantarea stimulatorului

• sindromul Twiddler – atunci cand pacientul manipuleaza generatorul de puls (“se joaca”)implantat sub piele, ceea ce poate duce la diferite complicatii ale aparatului (ex: ruptura de sonde)

• leziuni ale arterei subclavii, ale nervilor, ale vaselor limfatice

• pneumotorax, hemotorax (acumulare de sange in torace), hemopneumotorax (acumulare atat de sange cat si de aer in torace)

• rar: embolie pulmonara, aritmii, afectare valvei tricuspide, perforare cardiaca, pericardita

• epuizarea bateriei generatorului

• tromboze venoase la nivelul membrului superior (ex: vena axilara)

• endocardita infectioasa

Pre-Operator

Consultatia preoperatorie va stabili tipul de dispozitiv necesar, adecvat patologiei de fond.

Inainte de interventie, medicul electrofiziolog trebuie prevenit asupra antecedentelor de alergie, daca exista suspiciunea de sarcina. De asemenea vor fi mentionate eventualele medicamente utilizate (mai ales cele de tipul antiagregantelor – aspirina, antiagregant plachetar, sau cele de tip anticoagulant oral) sau alte afectiuni asociate (diabet zaharat, boala renala)

Se efectueaza un examen sangvin pentru verificarea coagularii, nivelului hemoglobinei, functiei renale si, in functie de patologia asociata pot fi necesare teste suplimentare.

Internarea se face in ziua premergatoare interventiei si in dimineata interventiei pacientul trebuie sa ramana a jeun (sa nu manance si sa nu consume lichide). De asemenea, preprocedural va primi un formular de consimtamant.

In mod normal, asa cum am precizat mai sus, acesta interventie poate fi realizata fara intreruperea tratamentului anticoagulant, cu mentiunea ca valorile INR nu trebuie sa depaseasca limitele terapeutice.

De asemenea medicul va fi prevenit asupra altor tratamente urmate si, la nevoie , va solicita intreruperea unora dintre acestea. Medicatia nu va fi oprita din proprie initiativa.

Un rol foarte important preoperator il are efectuarea ecocardiografiei. Uneori, la pacientii cu insuficienta cardiaca se efectueaza un tip special de ecografie cardiaca care urmareste anumiti parametrii (de asincronism) pentru a putea decide daca este necesara terapia de resincronizare (si deci, utilizarea unui dispozitiv biventricular).

Post-Operator

Datorita caracterului noninvaziv al procedurii, recuperarea postprocedurala este in general rapida. Majoritatea pacientilor pot parasi spitalul dupa 1 zi. Vi se vor da indicatii privind recuperarea si tratamentul care trebuie urmat. La domiciliu veti urmari daca apar febra sau frison, modificari la nivelul plagii.

Pe parcursul spitalizarii veti fi monitorizat permanent, pentru a observa eventualele modificari ale ritmului sau frecventei cardiace.

Ulterior se recomanda efectuarea unei radiografii toracice pentru a verifica pozitia stimulatorului. Se va efectua si ecocardiografie pentru a exclude pozibile afectari cardiace legate de implantarea stimulatorului.

Veti fi instruit inainte de externare privind modul de ingrijire a plagii si cand sa reveniti pentru supresia firelor de sutura.(scoaterea firelor). De asemenea veti fi prevenit asupra limitarii miscarii bratului. Un mic disconfort poate fi resimtit 2-3 zile dupa procedura, la nevoie putand fi administrate medicamente antialgice.

Pe termen lung sunt necesare monitorizari Holter EKG, precum si evaluari ecocardiografice, la interval variate, doctorul dumneavoastra va v-a programa.

La externare veti primi si un card care va contine detalii despre dispozitivul implantat, pe care va trebui sa il aveti asupra dumneavoastra la controalele ulterioare.

De asemenea este necesara evitarea expunerii la campuri electromagnetice (ex: efectuarea rezonanta magnetica, insa multe dintre defibrilatoarele nu sunt afectate. In cardul cu informatii pe care il veti primi va fi mentionat acest fapt. )

Important!

Afla imediat costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

In cadrul Centrelor noastre de Excelenta, atat medicul trimitator cat si pacientul pot alege medicul interventionist din echipa noastra. Imediat dupa efectuarea procedurii, pacientul va primi un rezultat scris alaturi de un CD cu imaginile interventiei precum si cardul cu informatiile despre defibrilatorul implantat, iar medicul trimitator va fi contactat de catre specialistii ARES pentru a fi informat despre starea pacientului.

DOCTORII
care efectueaza aceasta procedura

X
Sună Mesaj