Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Electrofiziologie

Implantare dispozitiv de LOOP RECORDER

AVEM CEI MAI RENUMITI CARDIOLOGI DIN ROMANIA.

Peste 10.000 de proceduri efectuate cu succes în ultimii 7 ani

4 săli de angiografie echipate la cele mai înalte standarde, cea mai experimentată echipă medicală

Echipa medicala de exceptie!

Avem cei mai renumiti medici din strainatate! Echipa din Romania, Israel, Grecia si Germania!

Afla costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Generalitati

La Centrele ARES
ai consilierul tau medical!

Completeaza acest formular si in cel mai scurt timp vei fi contactat!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300
Ce este loop recorder-ul?

Loop recorderul este un dispozitiv care se implanteaza sub piele si permite monitorizarea electrocardiografica pe termen lung, la pacientii cu episoade repetate de palpitatii (batai rapide ale inimii, regulate sau nu) sau sincope (pierderea starii de constienta) si la care nu s-a identificat cauza, la cei cu risc crescut de fibrilatie atriala sau care sunt diagnosticati cu fibrilatie atriala, pentru stabilirea riscului la pacientii care au suferit un infarct miocardic si la cei care au anumite boli genetice. Poate stoca inregistrarile EKG care evidentiaza aritmii (fie bradiaritmii – adica ritm rar, fie tahiaritmii – batai rapide ale inimii ). Este util mai ales atunci cand simptomele apar rar, ceea ce face ca inregistrarile Holter obisnuite (pe 24 de ore, pe 3/7 zile, pe 30 zile) sa nu permita intotdeauna diagnosticul.

Dispozitivul este implantat obisnuit sub piele, la nivelul pieptului, pe partea stanga.

Din ce este format loop recorder-ul?

Loop recorder-ul este un dispozitiv ca o cutie mica, fara sonde, cu un volum de 7-9 ml (are marimea standard a unui memory stick), care are incorporati doi electrozi, ce se implanteaza sub piele, in mod normal in partea stanga a toracelui (la nivelul pieptului). Dispozitivele actuale au o baterie cu o durata de viata de pana la 3 ani.

Dispozitivul dispune de o memorie si permite astfel inregistrari electrocardiografice (EKG) fie ca urmare a activarii de catre purtator (atunci cand acesta acuza simptome – ex.: palpitatii, ameteala, incetosarea privirii), fie in mod automat ca raspuns la o tulburare de ritm (acest lucru se intampla cand frecventa cu care inima bate depaseste sau este mai mica decat limitele stabilite de medic in momentul implantarii dispozitivului). In plus, exista posibiltatea ca datele stocate sa fie transmise automat catre doctor, in vederea analizarii lor.

Indicatii

• sincope (pierderea starii de constienta) repetate, de cauza neprecizata

• palpitatii

• stratificarea (stabilirea)riscului dupa infarct miocardic

• risc de fibrilatie atriala sau fibrilatie atriala diagnosticata

• ameteli

Exista insa si situatii care pot limita posibilitatea implantarii dispozitivului de tip loop recorder: infectie activa sau diateza hemoragica (tulburari de coagulare).

Asa cum am precizat anterior, inregistrarea pe termen lung este utila in anumite situatii pentru diagnosticul unor afectiuni cu simptome rare; pe de alta parte, implantarea de loop recorder poate asocia si cateva dezavantaje:

• necesitatea minimei interventii

• uneori este dificil de apreciat originea aritmiei (daca porneste dintr-un focar (loc) de la nivel ventricular sau supraventricular)

• deficiente ale functionarii pot duce la epuizarea memoriei dispozitivului

• presupune un anumit cost – cu toate ca initial costul procedural poate parea crescut, per total, posibilitatea de diagnostic este crescuta, fara a fi necesare investigatii suplimentare (care ar implica alte costuri). De asemenea, este posibil ca in ciuda implantarii loop recorder-ului, sa nu se obtina un diagnostic (unele studii arata ca acest lucru se poate intampla la 1 din 4 pacienti cu sincope repetate, de aceea, un rol important il are selectia atenta a celor care pot beneficia de pe urma acestei metode).

Procedura

Afla imediat de la cei mai renumiti medici detalii despre aceasta procedura!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Se realizeaza in laboratorul de electrofiziologie de catre medicul specialist, sub anestezie locala.. Pentru a preveni complicatii infectioase inainte de incizie se prefera administrarea de antibiotic intravenos. Dupa dezinfectia prealabila, se va crea un mic “buzunar” sub piele, pe o lungime de3-4 cm, in care va fi introdus dispozitivul. In afara anestezicului local se pot administra, la nevoie, sedative usoare sau analgezice. De obicei, plaga se inchide cu fire rezorbabile (care nu necesita indepartare).

Ulterior nu este necesara spitalizarea, pacientul putand parasi spitalul in aceeasi zi cu interventia.

Este Dureros?

Se practica sub anestezie locala, asa ca in timpul procedurii nu veti simti nimic. In plus, la nevoie se pot administra medicamente impotriva durerii.

Cat Dureaza?

Implantul dispozitivului dureaza cca 15-20 de minute.

Riscuri

• durere locala, vanataie (echimoza)– pot persista chiar si cateva saptamani (rar);

• sangerare la nivelul plagii;

• infectie la locul implantarii – uneori necesita indepartarea dispozitivului;

• defecte de functionare – uneori pot impune schimbarea locului de implantare; in acest caz, este posibil ca aparatul sa interpreteze un ritm normal ca aritmie sau sa nu recunoasca una, atunci cand aceasta se produce.

Pre-Operator

Consultatia preoperatorie va stabili necesitatea implantarii dispozitivului de tip loop recorder.

Inainte de interventie, medicul electrofiziolog trebuie prevenit asupra medicamentelor utilizate (mai ales cele de tipul antiagregantelor – aspirina, antiagregant plachetar, sau cele de tip anticoagulant oral –  Warfarina) sau alte afectiuni asociate (diabet zaharat, boala renala)

Se efectueaza un examen sangvin pentru verificarea coagularii, nivelului hemoglobinei, functiei renale si, in functie de patologia asociata pot fi necesare teste suplimentare.

Internarea se face in ziua interventiei. Se recomanda ca in dimineata interventiei pacientul sa ramana a jeun (sa nu manance si sa nu consume lichide). De asemenea, preprocedural va primi un formular de consimtamant.

Medicul dumneavoastra va decide daca este necesara intreruperea medicatiei preexistente(aceasta nu va fi oprita din proprie initiativa).

Post-Operator

Datorita caracterului minim invaziv al procedurii, recuperarea postprocedurala este in general rapida. Majoritatea pacientilor pot parasi spitalul in aceeasi zi, fara a exista limitari importante ale activitatii obisnuite (este totusi bine sa fiti insotiti, si sa nu conduceti autovehiculul in ziua respectiva). Vi se vor da indicatii privind recuperarea si tratamentul care trebuie urmat. La domiciliu veti urmari daca apar febra sau frison, modificari la nivelul plagii.

Veti fi instruit inainte de externare privind modul de ingrijire a plagii si cand sa reveniti pentru supresia firelor de sutura.(scoaterea firelor, daca nu s-au uitilizat fire rezorbabile). Un mic disconfort poate fi resimtit 2-3 zile dupa procedura, la nevoie putand fi administrate medicamente antialgice.

Este important de stiut ca durata de viata (valabilitate) a unui dispozitiv de acest tip poate ajunge pana la 3 ani.

Veti fi de asemenea instruit sa utilizati dispozitivul (sa activati inregistrarea) atunci cand apar simptome (ameteala, palpitatii…). Inainte de externare vi se va oferi si un card pe care vor fi notate caracteristicile dispozitivului, pe care il veti avea asupra dumneavoastra la controalele ulterioare.

O data ce au fost inregistrate tulburari de ritm care sa va explice simptomatologia si medicul dumneavoastra este multumit de aceste inregistrari, dispozitivul poate fi indepartat printr-o tehnica si conditii similare cu cele de la implantare.

Important!

Afla imediat costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

In cadrul Centrelor noastre de Excelenta, atat medicul trimitator cat si pacientul pot alege medicul interventionist din echipa noastra. Imediat dupa explorarea arterelor coronare, pacientul va primi un rezultat scris alaturi de un CD cu imaginile interventiei, iar medicul trimitator va fi contactat de catre specialistii ARES pentru a fi informat despre starea pacientului.

DOCTORII
care efectueaza aceasta procedura

X
Sună Mesaj