Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Malformatii cardiace congenitale

Persistenta de canal arterial (PDA)

PROCEDURA EFECTUATA CU ECHIPA DE SPECIALISTI DIN STRAINATATE!

Peste 10.000 de proceduri efectuate cu succes în ultimii 7 ani

4 săli de angiografie echipate la cele mai înalte standarde, cea mai experimentată echipă medicală

Avem cei mai renumiti medici din strainatate! Echipa din Romania, Israel, Grecia si Germania!

Afla costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300
Generalitati

La Centrele ARES
ai consilierul tau medical!

Completeaza acest formular si in cel mai scurt timp vei fi contactat!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

In timpul vietii intrauterine, fatul primeste oxigen de la mama prin circulatia placentara si astfel nu e nevoie ca sangele sa treaca prin plamani pentru a fi oxigenat. Sangele este deviat in circulatia mare printr-o artera care face legatura intre artera pulmonara stanga si aorta, numita canal arterial.

Dupa nastere, prima respiratie a nou nascutului determina modificari la nivelul plamanilor si inimii. Treptat, canalul arterial incepe sa se inchida si, in mod normal, canalul arterial este inlocuit pe parcursul a catorva saptamani de un tesut cicatricial, impiedicand astfel redeschiderea. In cazul in care datorita anumitor factori, canalul arterial nu se inchide, sangele poate trece din circulatia sistemica in circulatia pulmonara iar aceasta conditie se numeste persistenta de canal arterial.69

Manifestarile clinice ale PDA depind de cantitatea de sange care trece din circulatia sistemica in circulatia pulmonara care la randul ei depinde de marimea canalului arterial si de diferente de presiune intre circulatia sistemica si pulmonara. Pacientii cu PDA mici sunt in general asimptomatici iar acesta este descoperit din intamplare in urma unor examene de rutina. Pacientii cu PDA de marime medie si mare pot prezenta simptome care pot varia de la respiratie grea la efort pana la insuficienta cardiaca. Adultii cu PDA de dimensiuni mari, necorectate, pot dezvolta o afectare a circulatiei pulmonare ceea ce duce la inversarea directiei in care sangele curge prin canalul arterial (sindromul Eisenmenger).

Frecvent, DPA se inchide spontan. Se pot administra anumite medicamente (indometacin sau ibuprofen) care pot inchide PDA daca este administrat in primele doua saptamani dupa nastere. Alte optiuni de tratament sunt inchiderea percutana si ligaturarea chirurgicala.

Indicatii

Decizia de a inchide un PDA prin mijloace nonchirurgicale sau chirurgicale este luata de medicul cardiolog in urma unor examene. Interventia se indica la pacientii care prezinta simptome si afectare a cavitatilor inimii datorita persistentei canalului arterial. Inchiderea se poatea lua in discutie in cazului PDA mici dar care detemina un suflu audibil avand in vedere beneficiile pe termen lung. In general nu se recomanda inchiderea PDA silentioase (care nu determina suflu audibil la examenul clinic) iar inchiderea este contraindicata la pacientii care prezinta sindrom Eisenmenger secundar PDA.

Procedura

Afla imediat de la cei mai renumiti medici detalii despre aceasta procedura!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

In momentul de fata, inchiderea percutana devine metoda de tratament de electie pentru inchiderea PDA.
Aceasta se poate efectua incepand cu primele luni de viata. Procedura se efectueaza intr-o sala de cateterism cardiac sub monitorizare electrocardiografica. De obicei se efectueaza sub anestezie generala, dar, uneori, si poate efectua si cu pacientul sedat si cu anestezie locala. Dupa dezinfectare locala, se efectueaza o mica incizie la nivelul plicii inghinale si un cateter va fi introdus in artera femurala.70 Acesta este avansat sub control radiologic de-a lungul arterelor pana la inima si se va efectua o angiografie care permite vizualizarea canalului arterial. De asemenea, un cateter va fi introdus in vena femurala si avansat prin control radiologic pana la nivelul cavitatilor drepte ale inimii si in artera pulmonara. Tot cu ajutorul cateterelor, se va introduce un mic dispozitiv (in acest moment dispozitivul este pliat) care va fi avansat pana la nivelul canalului arterial.

Pozitia lui corecta va fi verificata radiologic si prin ecografie transesofagiana si, odata bine pozitionat, dispozitivul va fi eliberat, se va deschide si va obstura canalul. Dispozitivul va fi complet acoperit de un tesut produs de organism in urmatoarele 3-6 luni.

Este Dureros?

Procedura se efectueaza in majoritatea cazurilor sub anestezie generala.

Cat Dureaza?

Durata procedurii variaza intre o ora si doua ore.

Riscuri

Procedura este o procedura sigura iar complicatiile sunt rare. Dintre acestea enumeram: decesul (raportat din studiile clinice a fi in jur de 0,03%), deplasarea dispozitivului de la locul unde a fost implantat, accidente ischemice periferice sau accidente vasculare cerebrale, ocluzia partiala a arterei pulmonare, aritmii, infarct miocardic, complicatii la nivelul locului de abord vascular, reactii alergice la substanta de contrast, insuficienta renala, infectii. Riscurile va vor fi explicate de catre medicul cardiolog in cadrului consultului preinterventie.

Pre-Operator

Consultul cardiologic va stabili daca inchiderea PDA este idicata. Examenul clinic si ecocardiografia efectuate in timpul consultului sunt elementele cheie care ajuta la luarea unei decizii. Inainte de interventie, medicul cardiolog interventionist trebuie prevenit asupra antecedentelor de alergie. Se efectueaza de asemenea un examen sangvin de rutina. Internarea se face in ziua premergatoare interventiei si in dimineata interventiei pacientul trebuie sa ramana a jeun.

Post-Operator

Dupa procedura, veti fi monitorizat electrocardiografic in continuare si tensiunea arteriala va fi masurata repetat. Se va supraveghea de asemenea locul de punctie. Datorita abordului arterial de la nivelul piciorului, veti sta la pat timp de cateva ore. Veti fi externat in aceeasi zi sau cel mai tarziu ziua urmatoare. Deoarece procedura este mai putin invaziva decat o interventie chururgicala clasica, recuperarea va fi mult mai rapida. Daca dupa externare veti resimti dureri la nivelul toraceului, picioarelor, senzatia de picior amortit, palpitatii, ameteli, trebuie contactata echipa medicala care a efectuat procedura. Dupa interventie va trebui sa urmati tratament antiplachetar timp de sase luni si, pentru anumite proceduri medicale, este nevoie de administrarea de antibiotic pentru preventia endocarditei infectioase.

Important!

Afla imediat costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Inchiderea pe cale percutana este procedura de electie pentru inchiderea PDA. Recuperarea este rapida. Efortul fizic sustinut se poate relua la aproximativ o luna dupa procedura. Medicul interventionist trebuie sezizat despre orice modificare a starii generale care survine in perioada postinterventie.

DOCTORII
care efectueaza aceasta procedura

X
Sună Mesaj