Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Cardiologie interventionala

Procedura Watchman pentru fibrilatia atriala

SUNTEM SINGURUL CENTRU DIN ROMANIA CARE EFECTUEAZA ACEASTA PROCEDURA!

Peste 10.000 de proceduri efectuate cu succes în ultimii 7 ani

4 săli de angiografie echipate la cele mai înalte standarde, cea mai experimentată echipă medicală

Suntem primul centru din tara care a efectuat aceasta procedura!

Singurul tratament fara operatie deschisa!

Afla costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300
Generalitati

Fibrilatia atriala (FA) este cea mai frecventa aritmie cardiaca, afectand peste 6 milioane de oameni, majoritatea avand varsta peste 65 de ani. Intrucat speranta de viata este din ce in ce mai mare, se estimeaza ca numarul persoanelor afectate de fibrilatie atriala sa creasca. Fibrilatia atriala reprezinta batai anormale, neregulate ale atriilor. Un episod de FA poate dura minute, ore, zile, saptamani si, la un moment dat, fibrilatia atriala poate deveni permanenta.

49Se asociaza cu alte afectiuni, precum: boli coronariene, hipertensiune arteriala, afectiuni tiroidiene. Uneori nu poate fi identificata cauza.

Fibrilatia atriala este amenintatoare de viata datorita complicatiilor sale. Tratamentul depinde de tipul simptomelor si de conditiile asociate si poate presupune controlul ritmului sau frecventei cardiaca, conversie electrica la ritm sinusal, ablatia circuitului electric care genereaza FA.

Cea mai grava complicatie o reprezinta accidentul vascular ischemic (AVC ischemic). Se considera ca 20% din AVC au ca si cauza fibrilatia atriala. De aceea, este necesar tratament corespunzator al pacientilor cu fibrilatia atriala, cu scopul de a preveni Atacul Vascular Cerebral.

Fibrilatia atriala se caracterizeaza prin tendinta sangelui de a stagna la nivelul inimii, ceea ce favorizeaza formarea trombilor la acest nivel (cheaguri de sange), locul predilect de formare fiind la nivelul urechiusei stangi ( “extensie” a atriului stang avand si denumirea de auricula atriala). Acesti trombi pot migra in circulatie, putand ajunge in orice vas si producand consecinte serioase (AVC, infarct miocardic, ischemie mezenterica, ischemie acuta de membre). In acest context, persoanele cu fibrilatia atriala necesita tratament anticoagulant pentru a preveni formarea trombilor, dar si acest tratament implica riscuri de sangerare daca nu se efectueaza o monitorizare stricta a testelor de coagulare (INR).

Pentru a preveni aceste complicatii se impun noi masuri de control, una dintre metodele de preventie fiind implantarea dispozitivului Watchman la nivelul urechiusei stangi.

Simptome

La Centrele ARES
ai consilierul tau medical!

Completeaza acest formular si in cel mai scurt timp vei fi contactat!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Simptomele sunt variate, de la oboseala si ameteala, la durere in piept si respiratie dificila. Unii pot simti palpitatii, in timp ce alte persoane sunt complet asimptomatice.

Diagnostic

Fibrilatia atriala este diagnosticata pe baza anamnezei, examenului clinic complet si a testelor efectuate.

Uneori, asa cum am precizat mai sus, fibrilatia atriala nu produce simptome, fiind descoperita intamplator in timpul examinarii pentru alte conditii.

Atunci cand fibrilatia atriala este decelata, doctorul dumneavoastra va cauta o cauza a afectiunii.

Se va efectua un examen clinic complet, cu scopul de a decela anumite afectiuni care sa explice aparitia fibrilatiei atriale (ex: boli ale valvelor) sau complicatii ale fibrilatiei atriale (ex: insuficienta cardiaca). De asmenea, este necesara o examinare a glandei tiroide.

Teste sanguine determinarea hormonilor tiroidieni, a ionogramei.

Electrocardiograma este o metoda simpla de diagnostic a fibrilatiei atriale. Uneori insa, in cazul episoadelor sporadice de fibrilatia atriala, efectuarea EKG in afara acestor episoade nu este diagnostic si, in acest caz, sunt necesare monitorizari de tip Holter, care permit inregistrarea unei electrocardiograme pe durata mai mare (de obicei 24 de ore, dar pot fi si inregistrari pe durata mai mare de timp). Trebuie mentionat ca pe durata inregistrarii Holter, activitatea dumneavoastra va fi una obisnuita, nu exista nicio restrictie in acest sens.

Ecografia cardiaca transtoracica pune in evidenta camerele inimii (dimensiuni), afectari ale valvelor, eventual prezenta trombilor, tulburari ale contractiei muschiului cardiac. Este nedureroasa si noninvaziva.

Ecografia transesofagiana (TEE) permite vizualizarea inimii din esofag. Presupune introducerea in esofag (parte a tubului digestiv) a unei sonde si permite vizualizarea unor segmente care nu sunt vizibile la ecografia transtoracica (ex. Urechiusa stanga). Se face cu sedare usoara. (este o tehnica similara endoscopiei digestive). Este foarte utila in determinarea trombilor la nivelul urechiusei stangi.

Radiografie toracica poate evidentia anomalii care pot sugera fie cauza, fie consecinta fibrilatiei atriale.

Indicatii

50In ciuda eficientei tratamentului anticoagulant, acesta presupune si un risc hemoragic care nu este de neglijat, mai ales la pacientii care nu monitorizeaza strict coagularea. De aceea, in prezent se pune accent pe dezvoltarea unor noi tehnici de preventie, una dintre acestea fiind implantarea de dispozitive de tip Watchman® la nivelul auriculei stangi (urechiusa stanga, AAS), care, asa cum am precizat, este sediul predilect de formare al trombilor. De aceea se considera ca inchiderea auriculei atriale se asociaza cu scaderea riscului de Atac Vascular Cerebral si, posibil, cu scaderea necesarului de tratament anticoagulant pe termen lung.
Astfel, dispozitivul Watchman® pentru inchiderea AAS este o metoda alternativa la tratamentul anticoagulant la pacientii cu fibrilatie atriala non-valvulara. Scad astfel riscul de AVC, embolizarea in alte teritorii, scaderea necesarului de anticoagulant pe termen lung (ceea ce duce la scaderea riscului de hemoragie).

Procedura

51

Este o procedura minim invaziva.

Acest dispozitiv este conceput cu scopul de a retine la nivelul auriculei atriale trombii si de a nu permite migrarea lor in circulatie.

Se efectueaza intr-o camera cu un sistem special radiologic (sala de angiografie). Se practica sub anestezie locala sau generala.
Inainte de a incepe procedura propriu-zisa se practica ecografie transesofagiana pentru a evidentia prezenta sau absenta trombilor si pentru a determina dimensiunile optime ale dispozitivului care va fi implantat. De asemenea este necesara o valoare INR mai mare de 1.5 pentru a putea efectua procedura (INR este un parametru care valueaza coagularea sangelui la pacientii care primesc tratament anticoagulant oral; la pacientii cu fibrilatie atriala trebuie sa fie intre 2 si 3 pentru ca tratamentul sa fie eficient).

Afla imediat de la cei mai renumiti medici detalii despre aceasta procedura!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300
Locul de puncție

Ulterior, dupa asepsia locala si anticoagulare optima, medicul interventionist va efectua mici incizii la nivelul canalului inghinal ( la radacina coapsei) pentru a vizualiza vena femurala. La nivelul acestei mici incizii, sub ecran radiologic, se va introduce o teaca, ulterior pe teaca se introduc catetere pana la nivelul inimii. Se injecteaza substanta de contrast si se practica angiograme seriate pentru a verifica in permanenta pozitia cateterelor. Folosind ecografia transesofagiana intraprocedural se pune in evidenta partea septului interatrial (peretele care desparte cele doua atrii) care este cea mai adecvata pentru punctia transseptala si, la acest nivel ghidul va fi trecut din atriul drept in atriul stang. Ulterior, vor fi inaintate la acest nivel cateterul si dispozitivul ales pe baza masuratorilor efecuate cu ajutorul ecografiei. Dispozitivul va fi pozitionat la nivelul gurii de deschidere a auriculei atriale (urechiusei). Se verifica pozitia lui prin ecografie tranesofagiana si angiografie. Daca pozitia dispozitivului Watchman® este corecta, atunci acesta va fi eliberat. In caz contrar, va fi repozitionat si noua pozitie va fi reverificata. Odata ce s-a stabilit ca dispozitivul este in pozitie corecta, se vor indeparta toate cateterele si procedura se considera incheiata.

Dispozitivul Watchman®

Este un dispozitiv auto-expandabil, care contine o rama de nitinol, care pe margine contine structuri de fixare la nivelul auriculei atriale, rama care este acoperita de o retea formata din polyester, care va retine trombii la nivelul auriculei. Este disponibil in 5 dimensiuni, care permit potrivirea la anatomia auriculei.

 

Este Dureros?

Nu, se practica sub anestezie locala sau generala, asa ca pacientul nu va simti nimic intraprocedural.

Cat Dureaza?

De obicei dureaza 1-2 ore.

Riscuri

Complicatiile sunt rare si sunt evitate printr-o pregatire si supraveghere corespunzatoare. Complicatiile posibile includ:

• reactii alergice la administrarea substantei de contrast, inclusiv insuficienta renala

• reactii la compusii anestezici

• fistule arteriovenoase la locul punctiei

• sangerari la locul punctiei

• febra

• cefalee (durere de cap), migrena

• infectii

• embolie gazoasa

• embolizarea dispozitivului

• revarsat lichidan pericardic.

Pre-Operator

Consultatia preoperatorie va stabili tipul de tratament, adecvat patologiei de fond.

Inainte de interventie, medicul interventionist trebuie prevenit asupra antecedentelor de alergie, daca exista suspiciunea de sarcina. De asemenea vor fi mentionate eventualele medicamente utilizate sau alte afectiuni asociate (diabet zaharat, boala renala).

Se efectueaza un examen sangvin pentru verificarea coagularii, nivelului hemoglobinei, functiei renale si, in functie de patologia asociata pot fi necesare teste suplimentare.

Internarea se face in ziua premergatoare interventiei si in dimineata interventiei pacientul trebuie sa ramana a jeun (sa nu manance si sa nu consume lichide). De asemenea, preprocedural va primi un formular de consimtamant.

De asemenea medicul va fi prevenit asupra altor tratamente urmate si, la nevoie , va solicita intreruperea unora dintre acestea. Medicatia nu va fi oprita din proprie initiativa!

Post-Operator

Datorita caracterului noninvaziv al procedurii, recuperarea postprocedurala este in general rapida. Majoritatea pacientilor pot parasi spitalul dupa a doua zi de la interventie. Vi se vor da indicatii privind recuperarea si tratamentul care trebuie urmat. La domiciliu veti urmari daca apar febra sau frison, modificari la nivelul plagii.

Pe parcursul spitalizarii veti fi monitorizat permanent, veti primi medicamente antialgice la nevoie.

Veti fi instruit inainte de externare privind modul de ingrijire a plagii. Un mic disconfort poate fi resimtit 2-3 zile dupa procedura, la nevoie putand fi administrate medicamente antialgice.

Cel putin 45 de zile postprocedural sunt necesare tratamentul anticoagulant oral, Trombostop, cu mentinerea INR in intervalul 2-3) si cel antiagregant (Aspirina 75, 100 mg). De asemenea, cel putin in primele 6 luni se recomanda profilaxia antibiotica a endocarditei infectioase (de ex. in cazul procedurilor stomatologice).

Dupa 45 de zile este necesara evaluarea prin ecografie transesofagiana. Daca apendicele atrial stang (urechiusa) este complet inchis si nu se observa trombi pe dispozitiv, atunci tratamentul anticoagulant se poate intrerupe. Daca se observa ca pe langa dispozitiv persista un flux de sange mai mare de 5mm, atunci se recomanda continuare anticoagularii pana cand fluxul va fi sub 5 mm.

In cazul in care se decide intreruperea anticoagulantului, este necesara continuarea tratamentului antiagregant cu Aspirina 75 mg, la care se adauga si antiagregant plachetar 75 mg, pentru inca 6 luni.

Important!

Afla imediat costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

E important de retinut ca fibrilatia atriala se asociaza cu un risc mare de evenimente embolice, una dintre consecinetele cele mai severe fiind Atacul Vascular Cerebral. Pentru a preveni acest lucru este necesar un tratament anticoagulant optim, dar care asociaza un oarecare risc de sangerare.

De aceea s-au dezvoltat noi metode de preventie, printre care implantarea de dispozitive la nivelul auriculei atriale stangi, care sa blocheze migrarea trombilor.

Desi exista mai multe dispozitive de acest nivel, dispozitivul de tip Watchman este singurul care poate fi implantat in interiorul auriculei atriale stangi.

DOCTORII
care efectueaza aceasta procedura

X
Sună Mesaj