Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Electrofiziologie

Sindromul Wolff-Parkinson-White (WPW)

PROCEDURA EFECTUATA CU ECHIPA DE SPECIALISTI DIN STRAINATATE!

Peste 10.000 de proceduri efectuate cu succes în ultimii 7 ani

4 săli de angiografie echipate la cele mai înalte standarde, cea mai experimentată echipă medicală

Avem cei mai renumiti medici din strainatate! Echipa din Israel si Grecia! Medici din cadrul renumitelor Mayo Clinic Hosptal USA si Royal Bromton Hospital Anglia!

Afla costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Generalitati

La Centrele ARES
ai consilierul tau medical!

Completeaza acest formular si in cel mai scurt timp vei fi contactat!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300
Ce este diagnosticul de sindrom WPW?

Sindromul WPW este o afectiune caracterizata prin prezenta de episoade de tahicardie (batai rapide ale inimii) cauzate de conducere electrica anormala la nivelul inimii (pe cai de conducere anormale).

Este o cauza frecventa de tahicardie la copii.

De obicei, pacientii sunt simptomatici atunci cand se produc accesele de aritmie. Cele mai frecvente aritmii sunt AVRT (tahicardie atrio-ventriculara prin reintrare) si FiA (fibrilatie atriala). FiA in context de sindrom WPW poate fi amenintatoare de viata, datorita frecventei cardiace extrem de crescute cu posibilitatea de a trece in aritmii cu risc letal (fibrilatie ventriculara).

In ceea ce priveste AVRT, aceasta este in general bine tolerata la pacientii fara alte afectiuni cardiace asociat74e, dar poate degenera in FiA, cu riscul descris anterior.

Tahicardia in sindromul WPW incepe si se poate opri brusc, poate dura secunde, minute, ore. Uneori este necesar tratament pentru a opri aritmia si a restabili ritmul normal al inimii (ritm sinusal). Tipic, acesti pacienti au episoade recurente de tahicardie.

Conducerea normala la nivelul inimii:

Normal, impulsul electric care determina contractia inimii ulterior, ia nastere la nivelul nodului sinoatrial (NSA) din atriul drept. De aici, este transmis mai departe la nivelul celor doua atrii si prin intermediul nodului atrio-ventricular la ventriculi.

In sindromul WPW impulsul este condus pe calea accesorie existenta. Poate fi condus foarte rapid, la frecvente foarte mari (generand de exemplu FiA) sau poate fi condus atat catre ventriculi, cat si inapoi catre atrii (generand AVRT).

75Cauze WPW

Sindromul  WPW este o afectiune congenitala, cu o frecventa de 1-3 cazuri la 1000, apare mai frecvent la barbati (acestia au de obicei multiple cai accesorii).

Sindromul WPW poate fi de asemenea mostenita (copiii parintilor cu cai accesorii documentate au WPW cu o frecventa de 5,5 la 1000).

7-20% dintre pacientii diagnosticati cu WPW pot asocia si boli cardiace congenitale (de ex. Boala Ebstein).

Simptome

Pot sa apara la orice varsta. Frecventa episoadelor de aritmie variaza de la pacient la pacient. Uneori, pacientii nu au simptome, afectiunea fiind descoperita intamplator, cu ocazia unor teste efectuate din alte motive.

De obicei sunt comune pentru toate tahicardiile supraventriculare si cel mai frecvent includ:

• palpitatii

• anxietate

• dispnee (respiratie dificila), scaderea capacitatii de efort

• fatigabilitate

• lipotimie, ameteli, sincopa

• transpiratii (diaforeza)

• mai rar, moarte cardiaca subita.

Diagnostic:

Examenul clinic in timpul aritmiei va regasi frecvente cardiace crescute (de obicei peste 100 (la copii peste 150) batai/minut, tensiunea arteriala poate fi normala sau scazuta. In absenta aritmiei examenul clinic poate fi normal (daca nu se asociaza alte afectiuni).

1. Electrocardiogarama (ECG) – esentiala pentru diagnostic, poate evidentia aspectul tipic pentru WPW chiar si atunci cand pacientul este in ritm sinusal (cu conditia ca impulsul sa fie condus la calea accesorie). Trebuie mentionat insa ca aspectul ECG poate fi modificat de diferiti factori care pot influenta conducerea pe calea accesorie; astfel, daca impulsul este condus pe calea normala (via nodul atrio-ventricular) aspectul ECG poate fi normal.

2. Monitorizare Holter ECG/24ore – poate evidentia sindrom WPW la pacientii cu conducere intermitenta pe calea accesorie.

3. Studiul electrofiziologic – procedura minim invaziva care poate determina motivul tahicardiei, poate identifica, localiza si caracteriza (daca prezinta proprietati cu risc pentru viata pacientului) calea accesorie. Se realizeaza in laboratorul de electrofiziologie, de catre un medic specializat in acest domeniu (aritmolog/electrofiziolog).

4. Ecografia cardiaca transtoracica – arata functia inimii, performanta, dimensiunile cavitatilor inimii, valvulopatii,boli ale pericardului. Poate identifica afectiuni cardiace asociate (boala Ebstein!).

In cazul pacientilor asimptomatici este indicat sa se efectueze teste non-invazive pentru a stabili profilul de risc al pacientului. Daca riscul este scazut nu sunt necesare alte masuri.

Pe de alta parte, pentru unii pacienti asimptomatici ( de ex atletii de performanta, cei cu ocupatii la risc: piloti…) este indicat sa se continue testele diagnostice invazive, de tipul studiului electrofiziologic pentru a stabili daca proprietatile caii accesorii se asociaza cu risc crescut de moarte subita.

Pacientii simptomatici necesita tratament specific, care are ca scop oprirea aritmiei si prevenirea episoadelor viitoare.

In timpul aritmiei, in cazul AVRT se poate recurge la diferite manevre: manevre vagale (de ex. Manevra Valsalva: in momentul aritmiei, incercati sa trageti aer adanc in piept si sa-l tineti cateva secunde, dandu-l ulterior afara din plamani), puteti efectua masaj carotidian ( masaj in regiunea gatului unde se simte cel mai bine pulsul) – daca nu exista contraindicatii (de ex: boli ale arterelor gatului!!!), aplicarea pe fata, brusc, a unui prosop rece (introdus in apa foarte rece), tuse provocata. In cazul in care aritmia continua, medicul va opta pentru tratament medicamentos.

La pacientii instabili hemodinamic (tensiune arteriala scazuta datorita frecventei cardiace rapide) medicul poate opta pentru administrarea de soc electric extern pentru a opri aritmia.

Odata terminat episodul acut, trebuie avuta in vedere prevenirea recurentei tahicardiei.

Prevenirea recurentei tahicardiei

Astfel, exista mai multe optiuni:

1. Medicatie – poate fi eficienta in cazul unor pacienti. Daca episoadele sunt rare, medicatia poate fi administrata doar in context de tahicardie. Unii pacienti pot insa necesita tratament cronic, zilnic.

2. Ablatie cu radiofrecventa (ARF) – procedura minim invaziva, care, efectuata de un medic specialist, are o rata de succes care depaseste 95%

3. Tratament chirurgical – rata de succes de aproape 100%, cu risc scazut asociat procedurii, dar mult mai invaziva comparativ cu ablatia cu RF. Poate fi o optiune pentru pacientii care necesita interventie chirurgicala cardiaca (de tip bypass, pentru corectia bolilor valvulare..) sau pentru care tratametnul medicamentos si ARF nu sunt eficiente.

Alegerea tratamentului optim va tine cont de severitatea si frecventa aritmiei, de toleranta acestor episoade, de toleranta tratamentului medicamentos, de preferintele pacientului.

ARF este actual tratamentul de prima intentie pentru multi pacienti simptomatici si unii pacienti asimptomatici. ARF este eficace, curativa si are un profil de siguranta crescut.

Indicatii pentru ARF:

• Pacienti cu AVRT simptomatica

• Pacienti cu FiA sau alte tahiaritmii cu frecventa cardiaca rapida datorita conducerii pe calea accesorie

• Pacienti cu AVRT sau FiA cu frecventa rapida, diagnosticati intamplator in cadrul studiului electrofiziologic pentru alte aritmii, in functie de unele caracteristici ale caii accesorii

• Pacienti asimptomatici care prin natura profesiei pot fi expusi unui risc crescut sau pot expune viata altor persoane (atleti, piloti…)

• Pacienti cu WPW si cu istoric familial de moarte subita

• Pacienti asimptomatici cu risc scazut, pentru preventia mortii subite si a instalarii ulterioare a tahicardiilor asociate WPW.

• Pacienti simptomatici

Procedura

Afla imediat de la cei mai renumiti medici detalii despre aceasta procedura!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300
Ablatia cu radiofrecventa (ARF) – Technica:

ARF este o procedura minim invaziva, care se efectueaza in laboratorul de electrofiziologie.

Se efectueaza de obicei sub sedare usoara si anestezie locala. Medicul electrofiziolog va efectua mici incizii la nivelul canalului inghinal (la radacina coapsei) pentru a vizualiza artera/vena femurala.

Ulterior, sub control radiologic se vor introduce catetere de ablatie fie prin artera, fi prin vena femurala pana la nivel cardiac, unde vor fi plasati diferiti electrozi sub control fluoroscopic si electric.

Initial, se va efectua studiul electrofiziologic pentru a stabili daca intr-adevar calea accesorie este responsabila de aritmie si pentru a stabili locul optim pentru ablatie. In 5-10% din cazuri se identifica cai multiple accesorii.

Dupa stabilirea acestor detalii, medicul va aplica energie de radiofrecventa la nivelul locului stabilit optim pentru ablatie, producand energie locala termica care va distruge functia celulei si va creea astfel un bloc pe calea de conducere accesorie, intrerupand in acest fel conducerea anormala.

Pacientii cu boala Ebstein trebuie cautati pentru cai accesorii multiple, care trebuie recunoscute si ablatate.

Este Dureros?

Se practica sub anestezie locala, asa incat in timpul interventiei pacientul nu va simti nimic, iar dupa interventie se administreaza medicamente antialgice la nevoie (poate fi un mic disconfort legat de locul inciziei).

Riscuri

Afectarea vaselor, nervilor, organelor si tesuturilor din jur prin manipularea instrumentelor

• afectare renala (substanta de contrast in cazul controlului fluoroscopic) sau alergii

• infectii sau sangerare la locul inciziei

• fistula arterio-venoasa la locul punctiei

• recurenta aritmiei – daca nu toate caile accesorii au fost identificate; se poate repeta procedura de ablatie

• bloc atrioventricular complet necesitand implantarea de pacemaker (sub 1%) – risc mai mic in cazul tehnicii de crioablatie

• revarsat pericardic

• durere toracica

• infarct miocardic

• accident vascular cerebral

Pre-Operator

Consultatia preoperatorie va stabili tipul de tratament, adecvat patologiei de fond.

Inainte de interventie, medicul electrofiziolog trebuie prevenit asupra antecedentelor de alergie, daca exista suspiciunea de sarcina. De asemenea vor fi mentionate eventualele medicamente utilizate (mai ales tratament anticoagulant oral – Trombostop, Pradaxa..) sau alte afectiuni asociate (diabet zaharat, boala renala).

Se efectueaza un examen sangvin pentru verificarea coagularii, nivelului hemoglobinei, functiei renale si, in functie de patologia asociata pot fi necesare teste suplimentare.

Internarea se face in ziua premergatoare interventiei si in dimineata interventiei pacientul trebuie sa ramana a jeun (sa nu manance si sa nu consume lichide). De asemenea, preprocedural va primi un formular de consimtamant.

De asemenea medicul va fi prevenit asupra altor tratamente urmate si, la nevoie , va solicita intreruperea unora dintre acestea. Medicatia nu va fi oprita din proprie initiativa.

Post-Operator

Datorita caracterului noninvaziv al procedurii, recuperarea postprocedurala este in general rapida. Majoritatea pacientilor pot parasi spitalul dupa 1 zi. Vi se vor da indicatii privind recuperarea si tratamentul care trebuie urmat. La domiciliu veti urmari daca apar febra sau frison, modificari la nivelul plagii.

Pe parcursul spitalizarii veti fi monitorizat permanent.

Veti fi instruit inainte de externare privind modul de ingrijire a plagii. Un mic disconfort poate fi resimtit 2-3 zile dupa procedura, la nevoie putand fi administrate medicamente antialgice.

Medicul dumneavoastra va stabili programarile ulterioare pentru evaluare. Studiul electrofiziologic dupa o procedura de ablatie nu este indicat de rutina; totusi, daca simptomele reapar, acesta poate fi indicat.

In mod normal, dupa ARF curativa, majoritatea pacientilor cu profesii la risc isi pot relua activitatea profesionala dupa cateva luni.

Important!

Afla imediat costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

ARF pentru pacientii cu sindrom WPW este o metoda de tratament minim invaziva, curativa, cu un profil de siguranta crescut, cu recuperare rapida si complicatii minime, care inlocuieste cu succes interventia chirurgicala. Tratamentul medicamentos cronic nu reprezinta o optiune de preferat in cazul acestei patologii.

DOCTORII
care efectueaza aceasta procedura

X
Sună Mesaj