Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Angiologie pediatrica

Stenoza pulmonara periferica (SPP)

PROCEDURA EFECTUATA CU ECHIPA DE SPECIALISTI DIN STRAINATATE!

Peste 10.000 de proceduri efectuate cu succes în ultimii 7 ani

Avem cei mai renumiti medici din strainatate! Echipa din Romania,
Israel, Grecia si Germania!

4 săli de angiografie echipate la cele mai înalte standarde, cea mai experimentată echipă medicală

Afla costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300
Generalitati

Stenoza pulmonara periferica consta in ingustarea unei sau mai multor portiuni la niveul arterei pulmonare sau ramurilor acesteia. Este o afectiune diferita de stenoza valvei pulmonare sau a venelor pulmonare.

SPP poate cauza obstructie la nivelul trunchiului arterei pulmonare, la bifurcatia acestuia sau la nivelul celor doua ramuri: dreapta si stanga. Poate fi regasita la un singur nivel sau in mai multe segmente (situatia cea mai frecventa).

De asemenea, se poate asocia cu mai multe anomalii congenitale cardiace: stenoza valvei pulmonare, defect septal atrial, defect septal ventricular, persistenta de canal arterial si, apare in 20% din cazurile de tetralogie Fallot. Poate fi si o consecinta a lipsei congenitale a valvei pulmonare.

Se intalneste si in alte afectiuni, fie genetice, fie dobandite: rubeola, sindrom Noonan, sindrom Ehlers-Danlos, sindrom Williams, sindrom Alagille.

Uneori se poate evidentia o dilatatie imediat dupa stenoza – situatie intalnita mai ales atunci cand segmentul afectat este de dimensiuni mici, pe cand in stenozele lungi sau in cazul arterelor hipoplazice (de calibru redus difuz) acest aspect poate lipsi.

Este o afectiune care progreseaza, astfel ca simptomele se pot agrava in timp. Multi copii cu stenoza usoara sunt asimptomatici. Acesti copii au in general o cantitate mai mica de oxigen in sange, ceea ce face ca inima sa fie suprasolicitata cu scopul de a asigura oxigenarea adecvata.

Artera pulmonara:

• transporta sangele sarac in oxigen de la inima la plamani

• trunchiul arterei pulmonare porneste din ventriculul drept si se imparte in cele doua artere pulmonare: dreapta si stanga, fiecare ajungand in plamanul corespunzatoor.

Cauzele stenozei pulmonare periferice

Cel mai adesea SPP este un defect congenital, mai rar este o afectiune dobandita. Apare in situatii precum:

• complicatie a tetralogiei Fallot – asociere de 4 defecte cardiace (defect septal ventricular, hipertrofie de ventricul drept, stenoza pulmonara, aorta „calare”pe septul interventricular)

• in cadrul unor defecte genetice: sindroamele Noonan, Williams, Alagille

• in cazul conditiei de tip „trunchi arterial”

• absenta valvei pulmonare (atrezie pulmonara)

• stenoza valvei pulmonare

• in caz de persistenta de canal arterial (comunicare normala in timpul vietii intrauterine intre artera pulmonara si aorta)

• secundar unor infecti (de ex: rubeola congenitala).

La Centrele ARES
ai consilierul tau medical!

Completeaza acest formular si in cel mai scurt timp vei fi contactat!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300
Simptome

Majoritatea copiilor cu forme usoare sunt asimptomatici – prezinta insa la examenul clinic obisnuit un suflu cardiac.

Asa cum am precizat anterior, SPP progreseaza in timp, asa ca acesti copii pot prezenta;

• oboseala

• dispnee (respiratie dificila)

• ritm cardiac accelerat

• edeme ale picioarelor, gleznelor

• edem al fetei, abdomenului.

Observarea simptomelor de acest tip impune un consult de specialitate.

Diagnostic

Prezenta un sufluc cardiac la examenul clinic obisnuit al copilului poate orienta diagnosticul. Uneori, aceste defecte pot fi evidentiate inca din viata intrauterina.

Imagistica are un rol important:

• radiografia toracica

• electrocardiograma – poate arata aritmii cardiace se poate efectua si EKG de efort, care arata raspunsul inimii in timpul stresului (efortului)

• ecografia cardiaca – evidentiaza anomaliie cardiace asociate, stenoza pulmonara

• imagistica prin rezonanta magnetica si computer tomografia

• cateterismul cardiac – este utila pentru diagnostic, aprecierea gradului de obstructie, evaluarea ventriculului drept si a arterei pulmonare, excluderea sau confirmarea altor afectiuni cardiace

• angiografia pulmonara – presupune injectare de substanta de contrast pentru a evidentia anatomia arterei pulmonare si a ramurilor ei

• teste de perfuzie pulmonara, respectiv teste de ventilatie-perfuzie care arata cat de bine trec aerul si sangele in plamani.

Indicatii

Intrucat acesti copii au de obicei sange sarac in oxigen si, intrucat boala se poate manifesta diferit, cel mai important este sa va adresati unui medic specialist, care va poate indruma corespunzator in vederea unui tratament adecvat.

In cazul formelor usoare-moderate, de cele mai multe ori este suficienta urmarirea periodica prin examen clinic si ecografie cardiaca.

Tratament medicamentos:

Nu este curativ, dar poate ajuta la ameliorarea simptomelor. Astfel, diferite medicamente pot fi prescrise pentru:

1. mentinerea functiei normale a inimii

2. controlul tensiunii arteriale

3. preventia aritmiilor.

De asemenea, acesti copii necesita tratament antibiotic in anumite situatii (de ex. interventii stomatologice, anumite interventii chirurgicale) pentru a preveni complicatii infectioase care pot implica anumite structuri cardiace(endocardita infectioasa).

Tratamentul interventional:

In acest caz se utilizeaza catetere care pe cale venoasa sau arteriala ajung la nivelul stenozei si permit corectarea acesteia. Se utilizeaza tehnici de tipul: dilatatie cu balon, dilatatie si implantare de stent, dispozitive „Cutting Ballon”.

E important de precizat ca multi copii necesita mai multe interventii pe masura ce cresc. Pe de alta parte, tratamentul interventional este minim invaziv, asociaza riscuri scazute, iar rezultatele sunt in general foarte bune. In plus, copii supusi unei asemenea interventii pot trai absolut normal, fara restrictii.

Asa cum am spus anterior, gardul de afectare poate varia in cadrul SPP, de aceea medicul specialist este cel care va poate orienta cel mai bine privind tratamentul optim.

Procedura

Afla imediat de la cei mai renumiti medici detalii despre aceasta procedura!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Procedura se efectueaza in laboratorul de angiografie si de obicei se practica sub anestezie generala. Dupa asepsia locala, medicul interventionist va efectua mici incizii la nivelul canalului inghinal ( la radacina coapsei) pentru a vizualiza vena femurala. La nivelul acestei mici incizii, sub ecran radiologic, se va introduce o teaca, ulterior pe teaca se introduc catetere pana la nivelul ventriculului drept si ulterior pana la nivelul portiunii ingustate a arterei pulmonare sau a ramurilor acesteia. Se efectueaza angiograme repetate, pentru a vizualiza stenoza si a verifica locul cateterului. Pe acest cateter se avanseaza un alt cateter cu balon detasabil, pana in apropierea stenozei. Balonul va fi umflat la nivelul ingustarii, care va fi marita progresiv, indepartandu-se astfel stenoza. Ulterior balonul se dezumfla si este indepartat. (procedura cunoscuta sub numele de dilatare cu balon).

Dilatare cu balon si implantare de stent

Efectele dilatarii cu balon pot fi amplificate daca dupa procedeul de dilatare se monteaza un stent (tub mic, subtire) la nivelul zonei afectate, pentru a mentine vasul deschis.

Dispozitivul Cutting ballon

Este un dispozitiv mai nou care consta dintr-un balon care are atasate 3-4 lame mici, cu ajutorul carora se fac mici incizii la nivelul stenozei. Se poate utiliza mai ales in cazul in care procedura simpla de dilatare nu a fost eficienta.

Este Dureros?

Nu, de obicei se practica sub anestezie generala, asa ca pacientul nu va simti nimic intraprocedural.

Cat Dureaza?

In mod normal dureaza 1-2 ore si se practica in laboratorul de cateterism de catre medicul interventionist.

Riscuri

Complicatiile sunt rare si sunt evitate printr-o pregatire si supraveghere corespunzatoare. Complicatiile posibile includ:

• reactii alergice la administrarea substantei de contrast, inclusiv insuficienta renala

• reactii la compusii anestezici

• fistule arteriovenoase la locul punctiei

• sangerari la locul punctiei

• febra

• cefalee (durere de cap), migrena

• infectii

• embolie gazoasa

• aritmii cardiace

• foarte rara – perforatie cardiaca si tamponada cardiaca

• infarct miocardic

• accident vascular cerebral

• insuficienta valvei pulmonare

• restenoza

• datorita cresterii, de obicei sunt necesare mai multe interventii pana la varsta de adult.

Pre-Operator

Consultatia preoperatorie va stabili tipul de tratament, adecvat patologiei de fond.

Inainte de interventie, medicul interventionist trebuie prevenit asupra antecedentelor de alergie, daca exista suspiciunea de sarcina. De asemenea vor fi mentionate eventualele medicamente utilizate sau alte afectiuni asociate.

Se efectueaza un examen sangvin pentru verificarea coagularii, nivelului hemoglobinei, functiei renale si, in functie de patologia asociata pot fi necesare teste suplimentare.

Internarea se face in ziua premergatoare interventiei si in dimineata interventiei pacientul trebuie sa ramana a jeun (sa nu manance si sa nu consume lichide). De asemenea, preprocedural va primi un formular de consimtamant.

De asemenea medicul va fi prevenit asupra altor tratamente urmate si, la nevoie, va solicita intreruperea unora dintre acestea. Medicatia nu va fi oprita din proprie initiativa.

Post-Operator

Datorita caracterului noninvaziv al procedurii, recuperarea postprocedurala este in general rapida. Majoritatea pacientilor pot parasi spitalul dupa o zi. Vi se vor da indicatii privind recuperarea si tratamentul care trebuie urmat. La domiciliu veti urmari daca apar febra sau frison, modificari la nivelul plagii.

Pe parcursul spitalizarii veti fi monitorizat permanent.

Veti fi instruit inainte de externare privind modul de ingrijire a plagii. Un mic disconfort poate fi resimtit 2-3 zile dupa procedura, la nevoie putand fi administrate medicamente antialgice.

De asemenea, in cazul implantarii de stent, pentru o perioada de 3-6 luni este necesar tratament antiagregant cu aspirina si antiagregant plachetar.

Urmarirea pacientilor:

Se fac evaluari periodice (examen clinic, electrocardiograma si ecografie) la 1 luna, 6 luni si respectiv 1 an dupa interventie, ulterior anual.

Sunt indicate imunizarea copiilor si profilaxia endocarditei.

Activitatea fizica nu trebuie limitata.

Important!

Afla imediat costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Multi copii au nevoie de interventii repetate, datorita cresterii, pana la varsta adulta.

Trebuie retinut insa faptul ca acest tip de tratament minim invaziv este foarte eficient si ca asociaza riscuri scazute, cu o recuperare extrem de rapida, permitand totodata o viata normala, fara restrictii.

DOCTORII
care efectueaza aceasta procedura

X
Sună Mesaj