Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Electrofiziologie

Tahicardia prin reintrare in nodul atrio-ventricular (AVNRT)

PROCEDURA EFECTUATA CU ECHIPA DE SPECIALISTI DIN STRAINATATE!

Peste 10.000 de proceduri efectuate cu succes în ultimii 7 ani

4 săli de angiografie echipate la cele mai înalte standarde, cea mai experimentată echipă medicală

Avem cei mai renumiti medici din strainatate! Echipa din Israel si Grecia! Medici din cadrul renumitelor Mayo Clinic Hosptal USA si Royal Bromton Hospital Anglia!

Afla costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Generalitati

La Centrele ARES
ai consilierul tau medical!

Completeaza acest formular si in cel mai scurt timp vei fi contactat!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Ce este AVRNT?

AVRNT este cel mai frecvent tip de tahiaritmie (batai rapide ale inimii) supraventriculara, este mai des intalnita la sexul feminin si apare la orice varsta, mai frecvent la tineri, desi unii pacienti nu prezinta astfel de episoade pana la varsta inaintata (decadele 7-8 de viata).

In acest caz, la nivelul nodului atrioventricular (NAV) exista cel putin doua cai de conducere care permit formarea si mentinerea unui circuit anormal de conducere la nivelul NAV, cu aparitia aritmiei care se caracterizeaza prin frecventa cardiaca crescuta (150-200batai/minut; la copii peste 250 batai/min). De obicei, accesele de aritmie sunt intermitente, paroxistice, de aceea AVRNT se mai numeste si tahicardie paroxistica supraventirulara (TPSV). Trebuie mentionat insa ca mecanismele pentru TPSV sunt multiple, nu toate TPSV sunt AVRNT, de aceea, inainte de a decide care este tratamentul optim pentru o aritmie de acest tip, este necesar studiul electrofiziologic (studiul electric cardiac).

Ce este NAV?

NAV este un punct de legatura intre atrii (camerele superioare ale inimii) si ventriculi (camerele inferioare), cu rol de a conduce si totodata de a incetini impulsul electric format la nivel atrial si condus catre ventriculi.
76
Ce inseamnsa “reintrare”?

Tahicardia prin reintrare se datoreaza unui circuit electric circular. In cazul NAV, acest circuit conduce de la atrii la ventriculi, de la ventriculi la atrii, in mod continuu, acest lucru fiind posibil datorita faptului ca NAV are doua cai de conducere, cu proprietati diferite: una cu conducere lenta, una cu conducere rapida. In mod normal, impulsul electric care ia nastere la nivelul atriilor este condus catre ventriculi pe calea rapida, cea lenta fiind blocata.

In cazul AVNRT, o bataie atriala precoce permite conducerea pe calea lenta catre ventriculi si inapoi la atrii pe calea rapida, cu perpetuarea unui circuit de reintrare (slow-fast). In cca 1/3 din cazuri, aritmia este provocata de o bataie precoce ventriculara, cu conducere catre atrii pe calea rapida si revenire la ventriculi pe cea lenta (fast-slow). Mai rar, ca si mecanism implicat se intalneste conducerea pe doua cai lente (slow-slow).

AVNRT apare atat pe cord sanatos, cat si in context de boli cardiace asociate.

Simptome tahicardie

De obicei tahicardia este bine tolerata, incepe si termina brusc si are durata variabila (minute, ore, zile).

Cel mai frecvent includ:

• palpitatii

• anxietate

• dispnee (respiratie dificila), scaderea capacitatii de efort

• fatigabilitate

• lipotimie, ameteli

Poliurie – de obicei la finalul unui episod (prin eliberarea in circulatie a unor factori de la nivelul celulelor din atriu)

Mai rar, simptomele sunt de tipul anginei (durere in piept), dispnee severa sau sincopa. La pacientii cu boli coronariene asociate, AVNRT poate induce infarct miocardic (stres crescut in timpul tahicardiei).

Prognostic

Asa cum am precizat anterior, AVNRT poate sa apara atat pe cord sanatos, cat si in caz de afectiuni cardiace.

In primul caz, de obicei AVNRT nu este amenintatoare de viata; unii pacienti isi pot scadea frecventa de aparitie a aritmiei prin modificarea stilului de viata ( evitarea stimulentelor: cafeina, alcool, deprivare de somn, stres, anxietate), fara a putea insa preveni aparitia aceesteia, intrucat cauza ramane circuitul electric anormal la nivelul inimii.

In mod normal, AVNRT raspunde la tratament medicamentos si la tehnici de tip ablatie prin radiofrecventa (care este metoda principala de tratament) sau crioablatie (metoda de preferat mai ales la copii si la tineri).

Complicatii asociate AVNRT includ insuficienta cardiaca, sincopa, ischemie miocardica (angina si mai rar infarct miocardic), cardiomiopatie, instabilitate hemodinamica (datorita frecventei cardiace crescute).

Diagnostic tahicardie:

1. Electrocardiogarama (ECG) – esentiala pentru diagnostic, in timpul episodului aritmic

2. Manevre vagale

3. Adenozina intravenos

4. Monitorizare Holter ECG/24ore – AVNRT se caracterizeaza prin episoade paroxistice cu durata variabila, de aceea uneori nu poate fi surprinsa pe ECG si pot fi necesare monitorizari de mai lunga durata

5. Pe de alta parte, in cazul aritmiilor evidentiate la monitorizare Holter, uneori este dificil de spus ce tip de arimtie este, de aceea pentru un diagnostic cert si alegerea unei metode optime de tratament este necesar studiu electrofiziologic

6. Ecografia cardiaca transtoracica – arata functia inimii, performanta, dimensiunile cavitatilor inimii, valvulopatii,boli ale pericardului. Poate identifica cauze ale aritmiei,dar si consecinte ale prezentei acesteia

Procedura tratare tahicardie

Afla imediat de la cei mai renumiti medici detalii despre aceasta procedura!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Depinde de frecventa si severitatea episoadelor aritmice.

Se pot efectua manevre vagale (de ex. In momentul aritmiei, incercati sa trageti aer adanc in piept si sa-l tineti cateva secunde, ceea ce poate opri uneori tahicardia), puteti efectua masaj carotidian ( masaj in regiunea gatului unde se simte cel mai bine pulsul) – daca nu exista contraindicatii (de ex: boli ale arterelor gatului!!!), aplicarea pe fata, brusc, a unui prosop rece (introdus in apa foarte rece), tuse.

Medicul poate decide de asemenea pentru tratament medicamentos pentru preventia aparitiei aritmiei sau de tip ablatie cu radiofrecventa, care este metoda de preferat, curativa.

Alegerea tratamentului optim va tine cont de severitatea si frecventa aritmiei, de toleranta acestora, de toleranta tratamentului medicamentos, de preferintele pacientului. Astfel, pacientii cu episoade rare de AVNRT, bine tolerate si cu raspuns bun la medicamente, ablatia nu este neaparat indicata; pe de alta parte, pacientii intens simptomatici, cu episoade frecvente aritmice, cu reactii adverse medicamentoase sunt candidati ideali pentru ablatie.

Ablatia cu radiofrecventa (ARF) – Technica:

ARF este o procedura minim invaziva, care se efectueaza in laboratorul de electrofiziologie.

Se efectueaza de obicei sub sedare usoara si anestezie locala. Medicul electrofiziolog va efectua mici incizii la nivelul canalului inghinal (la radacina coapsei) pentru a vizualiza vena femurala.

Ulterior, sub control radiologic se vor introduce catetere de ablatie prin vena femurala pana la nivel cardiac, unde vor fi plasati diferiti electrozi sub control fluoroscopic si electric. Ulterior, utilizand un echipament special, electrofiziologul va studia diferiti parametri electrici pentru a stabili proprietatile electrice ale inimii. Se vor aplica diferiti stimuli pentru a reproduce aritmia si pentru a stabili mecanismele de producere si terminare ale aritmiei. De asemenea, medicul poate utiliza uneori diferite medicamente care va pot provoca senzatia de palpitatii. Nu va temeti, totul este bine monitorizat si supravegheat.

Dupa ce s-a stabilit cu certitudine mecanismul AVNRT, medicul electrofiziolog va continua cu tehnica de ablatie. Pentru aceasta, va aplica energie de radiofrecventa la nivelul uneia din caile de conducere ale circuitului de reintrare pentru a intrerupe acest mecanism.

La finalul procedurii, prin aplicarea de stimuli care ar putea initia aritmia se va verifica succesul ablatiei.

Este Dureros?

Se practica sub anestezie locala, asa incat in timpul interventiei pacientul nu va simti nimic, iar dupa interventie se administreaza medicamente antialgice la nevoie (poate fi un mic disconfort legat de locul inciziei).

Riscuri

Afectarea vaselor, nervilor, organelor si tesuturilor din jur prin manipularea instrumentelor

• afectare renala (substanta de contrast in cazul controlului fluoroscopic) sau alergii

• infectii sau sangerare la locul inciziei

• sangerare la locul punctiei

• fistula arterio-venoasa la locul punctiei

• pneumotorax – in cazul in care pentru abord se utilizeaza vene din extremitatea superioara a corpului

• recidiva aritmiei, necesitand o noua procedura de ablatie (de obicei recidivele apar dupa o perioada de timp)

• bloc atrioventricular complet necesitand implantarea de pacemaker (sub 1%) – risc mai mic in cazul tehnicii de crioablatie

Rezultate

• curativa in 95% din cazuri

• ameliorarea functiei cardiace in cazul pacientilor cu tahicardiomiopatie

• ameliorarea calitatii vietii – creste toleranta la efort, amelioreaza simptomele, scade frecventa spitalizarilor si necesarul tratamentului medicamentos

• este o procedura cu un profil de siguranta mare (practic mortalitate 0).

Pre-Operator

Consultatia preoperatorie va stabili tipul de tratament, adecvat patologiei de fond.

Inainte de interventie, medicul electrofiziolog trebuie prevenit asupra antecedentelor de alergie, daca exista suspiciunea de sarcina. De asemenea vor fi mentionate eventualele medicamente utilizate sau alte afectiuni asociate (diabet zaharat, boala renala).

Se efectueaza un examen sangvin pentru verificarea coagularii, nivelului hemoglobinei, functiei renale si, in functie de patologia asociata pot fi necesare teste suplimentare.

Internarea se face in ziua premergatoare interventiei si in dimineata interventiei pacientul trebuie sa ramana a jeun (sa nu manance si sa nu consume lichide). De asemenea, preprocedural va primi un formular de consimtamant.

De asemenea medicul va fi prevenit asupra altor tratamente urmate si, la nevoie , va solicita intreruperea unora dintre acestea ( de ex. Medicamente care pot influenta frecventa cardiaca). Medicatia nu va fi oprita din proprie initiativa.

Post-Operator

Datorita caracterului noninvaziv al procedurii, recuperarea postprocedurala este in general rapida. Majoritatea pacientilor pot parasi spitalul dupa 1 zi. Vi se vor da indicatii privind recuperarea si tratamentul care trebuie urmat. La domiciliu veti urmari daca apar febra sau frison, modificari la nivelul plagii.

Pe parcursul spitalizarii veti fi monitorizat permanent.

Veti fi instruit inainte de externare privind modul de ingrijire a plagii. Un mic disconfort poate fi resimtit 2-3 zile dupa procedura, la nevoie putand fi administrate medicamente antialgice.

Medicul dumneavoastra va stabili programarile ulterioare pentru evaluare.

De obicei nu este necesar tratament medicamentos postprocedural (daca nu sunt asociate si alte afectiuni care necesita terapie).

Important!

Afla imediat costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

AVNRT este o artimie supraventriculara comuna, care poate provoca insa simptome severe uneori si care poate beneficia de tratament curativ prin tehnica de ablatie cu radiofrecventa, tehnica minim invaziva, cu un profil mare de siguranta si cu recuperare rapida.

DOCTORII
care efectueaza aceasta procedura

X
Sună Mesaj