Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Ginecologie

Test HPV (Papilloma Virus Uman)

CEI MAI BUNI MEDICI DIN ROMANIA!

Suntem singurul Centru European de Training si Excelenta in Terapia
Fibromului Uterin din Europa de EST!

Avem cea mai simpla metoda de tratarea fibromului uterin!

Doar 24 de ore de spitalizare!

In cadrul Centrelor ARES pacientul are un consilier medical personal!

Programeaza-te acum la o consultatie!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Test HPV (Papilloma Virus Uman)

HPV (Papilloma Virus Uman) este cea mai comuna boala cu transmitere sexuala, este un virus care infecteaza zonele genitale ale femeilor cat si a barbatilor. Infectia HPV poate fi asimptomatica intreaga viata insa se poate manifesta clinic prin aparitia condiloamelor/verucilor la nivelul vulvei, vaginului, perineului. Sangerarile apar atunci cand se produc leziuni ale colului (displazii) cu evolutie nefavorabila. Aceste leziuni se depisteaza prin screeningul de cancer de col ( Testul Babes Papanicolau, colposcopia, HPV-tipaj). S-a demonstrat ca ~ 97% din cancerele de col uterin, apar pe baza unei infectii HPV HR(high risk), dar numai 2-3% dintre femei (70% infectate cu HPV) fac cancer. Virusul Papilloma Uman se transmite prin contact sexual (tulpinile genitale). Se poate transmite de la mama la fat iar celelalte tulpini se transmit prin contact direct cutanat ce favorizeaza aparitia leziunilor pe maini, piept, picioare, etc.

Exista peste 100 de tulpini HPV, unele tulpini cancerigene ce pot cauza cancerul cervical la femei, alte tipuri de cancer atat la femei, cat si la barbati si tulpini necancerigene ce pot provoca negi vaginali, condiloame, afectiuni ce trebuie tratate.
Sunt doua metode de depistare a infectarii cu HPV. Una dintre ele detectand prezenta virusului in organism atat pentru tulpinile cancerigene (16 si 18) cat si pentru cele necancerigene ( detectie si genotipare HPV). Iar cealalta prin testare ADN HPV ce reprezinta genotiparea doar pentru tulpinile oncogene(cancerigene) 16 si 18.

Se trateaza ?

Virusul HPV nu se trateaza, el poate fi eliminat de catre mecanismele de aparare ale organismului insa exista tratamente ce amelioreaza afectiunile provocate de HPV. Efectuarea controlului ginecologic anual de rutina, efectuarea testului Babes-Papanicolau, mentinerea unui parter unic, stabil si folosirea prezervativului reprezinta cele mai importante metode de prevenire a infectarii cu virusul HPV.

Vaccinul contra HPV nu previne aparitia cancerului de col uterin ci infectia cu HPV, virus raspunzator de aparitia cancerului de col uterin. In urma vaccinarii este important ca pacientele sa respecte controlul ginecologic anual.  De rutina acesta implica consultul ginecologic, recoltarea probelor pentru examenul de secretie vaginala si a testului Babes-Papanicolau, cat si ecografia transvaginala.

X
Sună Mesaj