Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Gentleman

Tratamentul endovascular al disfunctiei erectile (DE)

PROCEDURA FARA OPERATIE, EXTERNARE DUPA CATEVA ORE!

Centrul nostru a salvat viata a peste 4500 de pacienti, in ultimii 4 ani

Cea mai modern echipata sala de
angiografie, echipa medicala de exceptie

Cea mai simpla metoda de tratarea disfunctiei erectile!

Doar 24 de ore de spitalizare

Afla costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300
Generalitati

Disfunctia erectila (DE) se caracterizeaza prin incapacitatea de a obtine sau de a mentine erectia. Aceasta conditie afecteaza barbatii de orice varsta si, de multe ori, se asociaza cu alte afectiuni, frecvent intalnite: ateroscleroza, hipertensiune, diabet.

Peste 300 de milioane de barbati sunt afectati; majoritatea cazurilor sunt consecinta afectarii vasculare, incluzand aport inadecvat de sange arterial la nivel penian, de aceea, multi cercetatori au sugerat ca interventiile de tip implant de stent la nivelul arterelor pelvice, incluzand arterele care asigura vascularizarea peniana, pot imbunatati DE si, in consecinta, functia sexuala.

Cauzele disfunctiei erectile

DE poate avea etiologii diferite, unele dintre ele fiind in directa legatura cu varsta. De exemplu, in cazul adolescentilor si tinerilor, cauzele cele mai frecvente sunt cele psihologice ( nesiguranta, lipsa experientei, teama de sarcina nedorita). In cazul barbatilor de varsta medie, frecvent implicat este stresul.

Un rol important il au afectiuni precum diabetul si ateroscleroza – cauze organice ale DE. Acestea sunt cu atat mai frecvente cu cat varsta este mai inaintata. De altfel, DE datorata afectarii vaselor care asigura vascularizarea penisului, este cel mai frecvent intalnita.

1. DE psihogena

DE se poate datora afectarii mentale si/sau statusului relational. DE poate sa apara in situatii precum stresul, lipsa dorintei sexuale, situatii limita sau depresie. In aceasta categorie pot fi incluse:

• teama de actul sexual sau de o sarcina nedorita

• depresia, stresul

• probleme in relatie

• experiente negative anterioare sexuale

Atunci cand nu este sigura cauza DE, nu ar trebui pusa pe seama afectarii psihice si ar trebui investigate si alte cauze. Diagnosticul se bazeaza pe conversatie si pe teste specifice psihologice, iar tratamentul poate fi de tipul psihoterapiei (dar nu inainte de a exclude si alte cauze organice).

2. DE organica

Neurogenica: transmiterea nervoasa catre penis este afectata, ceea ce are ca si efect scaderea fluxului de sange necesar pentru a obtine si mentine erectia. Afectiuni care pot asocia DE sunt: scleroza multipla, neuropatia diabetica (complicatie a diabetului zaharat), diferite traumatisme (de ex. cele ale maduvei spinarii). Este o afectiune greu de tratat, intrucat sistemul nervos are o capacitate limitata de regenerare si, de obicei, aceasta conditie nu este in totalitate reversibila.

Hormonala: anomaliile hormonale duc la o productie scazuta a hormonilor sexuali, astfel ca nivelul lor in sange va fi scazut, ceea ce duce sa scaderea libidoului si a capacitatii de a mentine erectia si, de asemenea, poate afecta calitatea erectiei. Este o cauza frecventa a DE, de aceea se impun teste specifice sanguine si urinare, in scop diagnostic.

Vasculara: afectarea vasculara este responsabila de cele mai multe cauze de DE, iar ateroscleroza este prinicipala problema, desi sunt posibile si afectarea vasculara in cazul unor traumatisme sau anomalii congenitale.

Ateroroscleroza se caracterizeaza prin depunerea de placi de colesterol in toate vasele arteriale din corp, inclusiv la nivelul celor peniene, ducand la ingustarea diametrului vasului afectat. In consecinta, fluxul de sange va fi scazut. In plus, in timp, aceste placute de colesterol au tendinta de a se calcifica, afectand suplimentar capacitatea vasului de a se dilata si de a permite, la nevoie, un flux mai mare de sange.

Mecanismul vascular al DE este similar celui intalnit in cazul afectarii vaselor coronare, in infarctul miocardic sau accidentelor vasculare ischemice. Vasele afectate nu pot asigura necesarul de sange in organe, ducand la ischemie si pierderea functiei lor. Tinand cont de faptul ca arterele peniene au un diametru mai mic decat cel al coronarelor, este usor de inteles de ce DE poate precede afectarea vaselor de la nivelul inimii sau alte organe. De aceea, este important un protocol diagnostic complet in cazul barbatilor care prezinta DE.

De asemenea, este cunoscut faptul ca diabetul si un nivel crescut de glucoza in sange se asociaza cu DE.

Indusa medicamentos: tratamente psihiatrice, hormonale sau chimioterapie. Totusi, cel mai frecvent, medicamentele antihipertensive pot avea acest efect. De aceea este importanta alegerea lor tinand cont de comorbiditati.

Alte cauze: DE poate fi cauzata de conditii precum:

• afectarea organelor genitale ( interventii chirurgicale, traumatisme)

• hiperplazia prostatei (cresterea de volum a prostatei)

• fumatul

• alcoolul

• drogurile

Simptome

La Centrele ARES
ai consilierul tau medical!

Completeaza acest formular si in cel mai scurt timp vei fi contactat!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Un semn important este cresterea importanta a timpului necesar obtinerii erectiei, in ciuda excitatiei si contextului adecvat.

Alte simptome includ: ejaculare intarziata, cantitate mica de sperma in timpul ejacularii, raspuns minim la stimularea sexuala, scaderea libidoului si a satisfactiei sexuale.

Prezenta afectiunilor precum diabetul zaharat, hipertensiunea arteriala, ateroscleroza, pot sugera o cauza organica a DE, pe cand, in anumite situatii, poate fi sugerata o cauza psihogena.

Nu intotdeauna simptomele pot orienta decisiv cauza DE, de aceea este importanta o investigatie completa in scop diagnostic si curativ.

Diagnostic

1. Anamneza – corecta si completa, incluzand afectiuni asociate si medicamente utilizate. Se vor examen fizic complet (incluziv neurolgic) si teste sanguine si urinare, inclusiv hormonale. Mai ales la pacientii varstnici un rol important il are examinarea prostatei.

2. Teste imagistice, pentru diagnosticul diferential intre cauza psihogena si cea organica, care includ:

• ecografie Doppler – inca metoda principala de diagnostic, permite evaluarea vaselor peniene si a fluxului prin aceste vase. Se pot administra substante vasodilatatoare care sa permita o mai buna vizualizare a vaselor, diagnosticul malformatiilor vasculare de la acest nivel.

• angio-CT la nivel abdominal si pelvic – se utilizeaza substanta de contrast; este o tehnica care permite vizualizarea unor imagini foarte detaliate ale vaselor peniene si leziunilor existente. Este cea mai precisa metoda de diagnostic al DE de cauza vasculara.

• teste precum: erectometrie, tumescenta peniana nocturna – presupun diferite masuratori in timpul erectiei.

Indicatii

DE beneficiaza de mai multe metode de tratament: conservator, chirurgical, psihoterapie. Alegerea optima se bazeaza pe cauza DE, tablou clinic si este o decizie comuna (medic-pacient).

Exista situatii cand aceste metode se pot combina pentru un rezultat optim.

1. Psihoterapia – in cazul DE psihogena.

2. Tratament conservator:

medicamentos – inhibitori de fosfodiesteraza ( Sildenafil – Viagra, Vardenafil, Tadalafil).
testosteron – la cei care au un nivel scazut de hormoni androgeni, administrare oral, intramuscular sau transdermic
alte medicamente: pentoxifilin, yohimbine ( produs natural care imbunatateste contractilitatea vaselor), apomorfina.
injectii la nivel penian.

3. Metode mecanice – pompe tip vacuul la nivel penian – trateaza simptomele, nu si cauza.

4. Tratament chirugical:

proteze peniene

proteze peniene hidraulice.

5. Reconstructia chirugicala – se poate tenta in cazul traumatismelor care implica organele sexuale. Este dificila tehnic si rezultatele nu sunt de obicei cele asteptate, dar, in anumite situatii reprezinta singura optiune.

6. Proceduri endovasculare – arteriografia evidentiaza cauza vasculara a DE, demonstrand afectarea aterosclerotica importanta ( lumen redus cu cel putin 50%). In ceea ce priveste leziunile lungi si afectarea vaselor intrapeniene, este mai putin probabil sa existe un beneficiu crescut dupa tratamentul interventional, dar, pentru leziunile mici (2-3mm) in artera rusinoasa si cele care afecteaza proximal vasele peniene (sediul cel mai frecvent al afectarii vasculare in caz de DE) procedurile interventionale au rezultate optime.

Procedura

Tratamentul interventional al DE este o metoda noua terapeutica, care consta in dilatarea leziunii cu ajutorul unui balon sau montand mici dispozitiv, denumite stenturi, pentru a mentine vasul la un calibru optim.

Se realizeaza similar cu alte proceduri care implica arterele periferice.

Afla imediat de la cei mai renumiti medici detalii despre aceasta procedura!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Tehnica:

Procedura se efectueaza in laboratorul de angiografie si se practica sub anestezie locala sau generala. Dupa asepsia locala si anticoagulare optima, medicul interventionist va efectua mici incizii la nivelul canalului inghinal ( la radacina coapsei) pentru a vizualiza artera femurala. La nivelul acestei mici incizii, sub ecran radiologic, se va introduce o teaca, ulterior pe teaca se introduc catetere pana la nivelul vasului afectat.

Se efectueaza angiograme repetate, pentru a vizualiza anatomia vaselor si pentru a verifica locul cateterului. Pe acest cateter se avanseaza un alt cateter cu balon, pana in apropierea stenozei. Balonul va fi umflat la nivelul ingustarii, care va fi marita progresiv, indepartandu-se astfel stenoza. Ulterior balonul se dezumfla si este indepartat. Aceasta tehnica este cunoscuta sub denumirea de angioplastie cu balon.

Uneori, medicul interventionist poate opta pentru montarea de stent la nivelul leziunii arterei. Tehnica este identica cu cea descrisa anterior, doar ca la nivelul zonei ingustate de placa de ateroscleroza va fi implantat stentul. De obicei, inainte de implantare se predilata leziune sa respectiva, pentru a obtine rezultate optime.

Este Dureros?

Nu, se practica sub anestezie locala sau generala, asa ca pacientul nu va simti nimic intraprocedural.

Cat Dureaza?

In mod normal dureaza 1-2 ore.

Riscuri

Complicatiile sunt rare si sunt evitate printr-o pregatire si supraveghere corespunzatoare. Complicatiile posibile includ:

reactii alergice la administrarea substantei de contrast, inclusiv insuficienta renala

reactii la compusii anestezici

fistule arteriovenoase la locul punctiei

• sangerari la locul punctiei

• febra

• cefalee (durere de cap), migrena

• infectii

• embolie gazoasa.

Pre-Operator

Consultatia preoperatorie va stabili tipul de tratament, adecvat patologiei de fond.

Vor fi mentionate eventualele medicamente utilizate (mai ales cele de tipul antiagregantelor – aspirina, antiagregant plachetar, sau cele de tip anticoagulant oral, Warfarina) sau alte afectiuni asociate (diabet zaharat, boala renala)

Se efectueaza un examen sangvin pentru verificarea coagularii, nivelului hemoglobinei, functiei renale si, in functie de patologia asociata pot fi necesare teste suplimentare.

Internarea se face in ziua premergatoare interventiei si in dimineata interventiei pacientul trebuie sa ramana a jeun (sa nu manance si sa nu consume lichide). De asemenea, preprocedural va primi un formular de consimtamant.

De asemenea medicul va fi prevenit asupra altor tratamente urmate si, la nevoie , va solicita intreruperea unora dintre acestea. Medicatia nu va fi oprita din proprie initiativa.

Post-Operator

Datorita caracterului noninvaziv al procedurii, recuperarea postprocedurala este in general rapida. Majoritatea pacientilor pot parasi spitalul dupa o zi. Vi se vor da indicatii privind recuperarea si tratamentul care trebuie urmat. La domiciliu veti urmari daca apar febra sau frison, modificari la nivelul plagii.

Pe parcursul spitalizarii veti fi monitorizat permanent.

Veti fi instruit inainte de externare privind modul de ingrijire a plagii. Un mic disconfort poate fi resimtit 2-3 zile dupa procedura, la nevoie putand fi administrate medicamente antialgice.

Activitatea fizica nu trebuie limitata, execeptand efortul intens sau sporturile de performanta ( o perioada scurta de timp, imediat postprocedural).

De asemenea, este necesar tratament cu dubla antiagregare plachetara pentru cel putin 6 luni ( adica asociere Aspenter si antiagregant plachetar). In anumite situatii, este posibil ca aceste medicamente sa fie necesare pe termen mai lung (dar in contextul altor boli, precum diabetul, afectarea vaselor coronare).

Important!

Afla imediat costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

DE are o influenta importanta atat asupra functiei sexuale, cat si a starii generale de sanatate. Adesea reprezinta un important semnal de alarma in ceea ce priveste existenta altor afectiuni extrem de importante. Prezenta DE impune un examen amanuntit, cu excluderea cauzelor organicer specifice.

De asemenea, nu trebuie omis faptul ca progresele au facut posibil tratamentul DE prin tehnici moderne si ca, implantarea de stenturi la nivelul vselor peniene afectate este o metoda sigura si cu rezultate satisfacatoare, mai ales in cazul pacientilor care nu raspund la tratament conservator.

DOCTORII
care efectueaza aceasta procedura

X
Sună Mesaj