Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Angiologie pediatrica

Valvuloplastie pulmonara cu balon

PROCEDURA EFECTUATA CU ECHIPA DE SPECIALISTI DIN STRAINATATE!

Peste 10.000 de proceduri efectuate cu succes în ultimii 7 ani

4 săli de angiografie echipate la cele mai înalte standarde, cea mai experimentată echipă medicală

Avem cei mai renumiti medici din strainatate! Echipa din Romania,
Israel, Grecia si Germania!

Afla costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Generalitati

Stenoza valvei pulmonare reprezinta o ingustare a valvei mentionate (care in mod normal permite trecerea sangelui din ventriculul drept in plamani, prin artera pulmonara).

Ocazional, unii adulti pot avea stenoza pulmonara , ca si complicatie in alte boli ( sindrom carcinoid, febra reumatica). De cele mai multe ori insa, aceasta afectiune este congenitala (se dezvolta in cursul sarcinii). In plus, ea se poate asocia si cu alte defecte cardiace congenitale.

Gravitatea poate varia de la usoara si fara simptome pana la severa. In general, stenoza usoara nu se agraveaza in timp, dar formele moderata si severa pot progresa, necesitand interventie. Din fericire, corectia acestei afectiuni (interventional sau chirurgical) se asociaza cu evolutie buna, cu posibilitatea unei vieti normale.

Stenoza valvei pulmonare se produce cand valva nu se dezvolta corespunzator in timpul sarcinii. Asa cum am precizat, copiii pot prezenta, de asemenea, alte defecte cardiace congenitale.

Anatomia valvei pulmonare normale:

Valva normala prezinta trei foite (denumite cuspe) care sunt dispuse in cerc si care se deschid si se inchid astfel incat, cu fiecare bataie cardiaca, sangele sa circule dinspre ventriculul drept, prin artera pulmonara, in plamani.

Ce se intampla in stenoza pulmonara:

In acest caz, una sau mai multe cuspe pot fi afectate sau prea subtiri, pot fi unite, ceea ce face ca valva sa fie ingustata.

Complicatii asociate:

Formele usoare si moderate nu se asociaza, de obicei, cu complicatii.

Totusi, in ceea ce priveste stenoza severa, pacientii pot prezenta:

1. Endocardita infectioasa: pacientii cu boli cardiace congenitale au risc mai mare de a dezvolta infectii la nivel cardiac

2. Insuficienta cardiaca

3. Aritmii (batai cardiace neregulate): nu sunt amenintatoare de viata, de obicei (exceptie in cazul formelor severe de boala).

Cat de frecvente este stenoza pulmonara?

Reprezinta 8-12% din totalitatea defectelor cardiace la copii, iar la adulti, cca 15%. Stenoza pulmonara izolata cu sept interventricular normal, reprezinta al doilea cel mai frecvent defect.

Nu pare sa existe o legatura intre frecventa bolii si sex sau rasa. In ceea ce priveste varsta, in cazul unei stenoze severe, este mmai probabil ca simptomatologia sa debuteze la copilul mic, pe cand, in cazul formei usoare, aceasta poate fi diagnosticata in copilarie.

Simptome

Majoritatea copiilor cu stenoza pulmonara, in special cei cu forme usoare, sunt asimptomatici, fiind decelat un suflu cardiac in timpul unor teste de rutina.

Cei care au stenoza mai importanta descriu initial simptome la efort.

Semnele si simptomele bolii includ:

• suflu cardiac – determinat de turbulenta fluxului de sange prin stenoza

• respiratie dificila, mai ales la efort

• durere in piept

• oboseala

• pierderea starii de constienta

• palpitatii

Totusi, trebuie retinut ca multi pacienti pot fi asimptomatici chiar si in contextul stenozei moderate sau severe.

Diagnostic

Testele de laborator nu sunt de obicei edificatoare.

Imagistica are un rol important:

• radiografia toracica

electrocardiograma – normala, de obicei, in stenoza usoara

ecografia cardiaca

• imagistica prin rezonanta magnetica si computer tomografia pot arata stenoza pulmonara, dar evaluarea ecografica este mai utila, atat in ceea ce priveste diagnosticul, cat si pentru cuantificarea stenozei

• cateterismul cardiac – cateterismul nu este indicat in stenoza usoara, dar este esential in forma severa si face parte din tehnica interventionala de corectie a stenozei – valvuloplastia cu balon. Este utila pentru diagnostic, aprecierea gradului de obstructie, evaluarea ventriculului drept si a arterei pulmonare, excluderea alltor afectiuni cardiace. Pacientii la care ecografia cardiaca arata gradienti mari (diferenta de presiuni intre ventriculul drept si artera pulmonara), adica peste 50 mmHg, ar trebui evaluati prin cateterism cardiac si ar trebui sa beneficieze de pe urma corectiei interventionale.

• angiografia – arata cuspe subtiri, cu inchidere „in dom”, cu jet subtire la trecerea substantei de contrast prin stenoza.

Indicatii

Cazurile de stenoza usoara nu necesita, de obicei, tratament, dar trebuie evaluate periodic.

Decizia de a corecta stenoza valvulara, fie interventional, fie prin tehnici chirurgicale depinde de nivelul la care se produce obstructia.

Stenoza pulmonara se clasifica in usoara, moderata si severa (in functie de parametrii ecografici – gradienti):

1. Pacientiii cu stenoza usoara (gradient <50mmHg) nu necesita de obicei tratament, dar este necesara evaluare periodica (anual, sau chiar mai frecvent in cazul copiilor si adolescentilor). Ei trebuie imunizati, necesita profilaxia antibiotica a endocarditei infectioase si efortul este permis.

2. In cazul stenozei moderate (gradient intre 50 si 79 mmHg) sau severe (gradient>80mmHg) este necesara corectia stenozei penntru a imbunatati simptomele. Postprocedural se realizeaza profilaxia endocarditei, iar efortul nu trebuie limitat.

3. In cazul in care insuficienta cardiaca este deja instalata, pacientul trebuie sa fie tratat medicamentos corespunzator, dar este important de retinut ca simptomatologia va persista pana la tratarea cauzei – in cazul acesta, stenoza pulmonara. In plus, daca momentul operator este amanat, exista riscul de afectare ireversibila a ventricului drept.

4. In cazul fetusilor cu stenoza severa, valvuloplastia se poate realiza in utero

5. Desi este stabilit ca in cazul copiilor cu stenoza moderata sau usoara este necesara corectia, in cazul adultilor acest lucru este inca dezbatut.

Totusi, este prudent ca si la varsta adulta stenoza pulmonara moderat-severa sa beneficieze de tratament, date fiind posibilele consecinte:

afectarea ventriculului drept , permanenta

disfunctie cardiaca

anomalii hemodinamice induse de efort.

Proceduri:

1. valvuloplastia cu balon – este o procedura minim invaziva, care tinde sa fie alegerea de prima intentie

2. corectie chirurgicala – alternativa la procedeul interventional la pacientii la care acesta nu este realizabil ( cand stenoza este sub- sau supravalvulara, si uneori chiar si in cea valvulara; la pacientii cu defecte cardiace multiple care necesita interventie chirurgicala).

Procedura

Indicatii: asa cum am precizat mai sus, se preteaza la tratament interventional stenozele cu gradienti peste 50mmhg, desi unii cardiologi accepta si valoarea limita de 40mmHg.

De asemenea, e bine de stiut ca in timpul interventiei efectuate cu anestezie generala (cum se intampla in majoritatea cazurilor) gradientii pot fi mai mici, ceea ce face ca limita declarata anterior sa nu mai fie respectata (decizia va fi luata in functie de valorile evaluate ecografic).

Afla imediat de la cei mai renumiti medici detalii despre aceasta procedura!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Tehnica

Procedura se efectueaza in laboratorul de angiografie si de obicei se practica sub anestezie generala. Dupa asepsia locala, medicul interventionist va efectua mici incizii la nivelul canalului inghinal ( la radacina coapsei) pentru a vizualiza vena femurala. La nivelul acestei mici incizii, sub ecran radiologic, se va introduce o teaca, ulterior pe teaca se introduc catetere pana la nivelul ventriculului drept. Se efectueaza angiograme repetate, pentru a vizualiza stenoza si a verifica locul cateterului. Pe acest cateter se avanseaza un alt cateter cu balon detasabil, pana in apropierea stenozei. Balonul va fi umflat la nivelul ingustarii, care va fi marita progresiv, indepartandu-se astfel stenoza. Ulterior balonul se dezumfla si este indepartat.

Uneori, cand inelul valvei pulmonare („scheletul”pe care se insera cuspele) este mare si balonul este prea mic pentru a corecta stenoza, se pot utiliza doua baloane; actual, exista totusi baloane de dimensiuni mari, care pot fi utilizate cu succes in asa caz. Cu toate astea, se pare ca tehnica care utilizeaza doua baloane este mai eficienta uneori. La adulti s-au utilizat cu succes baloane de tip Inoue, cu diametru ajustabil, care permit dilatare progresiva.

Este Dureros?

NU, de obicei se practica sub anestezie generala, asa ca pacientul nu va simti nimic intraprocedural.

Cat Dureaza?

In mod normal dureaza 1-2 ore si se practica in laboratorul de cateterism de catre medicul interventionist cardiolog.

Riscuri

Complicatiile sunt rare si sunt evitate printr-o pregatire si supraveghere corespunzatoare. Complicatiile posibile includ:

• reactii alergice la administrarea substantei de contrast, inclusiv insuficienta renala

• reactii la compusii anestezici

• fistule arteriovenoase la locul punctiei

• sangerari la locul punctiei

• febra

• cefalee (durere de cap), migrena

• infectii

• embolie gazoasa

• aritmii cardiace

• foarte rara – perforatie cardiaca si tamponada cardiaca

• infarct miocardic

• accident vascular cerebral

• insuficienta valvei pulmonare – cea mai frecventa complicatie postprocedural

• nou-nascutii cu stenoza severa necesita in cca 25% din cazuri reinterventie pentru restenoza sau defecte asociate, complicatii

• obstructie infundibulara (segment al arterei pulmonare)

• anomalii de repolarizare

• restenoza – cca 10% din cazuri; predictori pentru restenoza sunt utilizarea unor baloane mai mici si un gradient de >30mmHg, imediat postprocedrual. In acest caz, se poate corecta utilizand un balon mai mare decat cel folosit initial – tratamentul de prima alegere.

Pre-Operator

Consultatia preoperatorie va stabili tipul de tratament, adecvat patologiei de fond.

Inainte de interventie, medicul interventionist trebuie prevenit asupra antecedentelor de alergie, daca exista suspiciunea de sarcina. De asemenea vor fi mentionate eventualele medicamente utilizate (mai ales cele de tipul antiagregantelor – aspirina, antiagregant plachetar, sau cele de tip anticoagulant oral,  Warfarina) sau alte afectiuni asociate (diabet zaharat, boala renala)

Se efectueaza un examen sangvin pentru verificarea coagularii, nivelului hemoglobinei, functiei renale si, in functie de patologia asociata pot fi necesare teste suplimentare.

Internarea se face in ziua premergatoare interventiei si in dimineata interventiei pacientul trebuie sa ramana a jeun (sa nu manance si sa nu consume lichide). De asemenea, preprocedural va primi un formular de consimtamant.

De asemenea medicul va fi prevenit asupra altor tratamente urmate si, la nevoie , va solicita intreruperea unora dintre acestea. Medicatia nu va fi oprita din proprie initiativa.

Post-Operator

Afla imediat costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Datorita caracterului noninvaziv al procedurii, recuperarea postprocedurala este in general rapida. Majoritatea pacientilor pot parasi spitalul dupa o zi. Vi se vor da indicatii privind recuperarea si tratamentul care trebuie urmat. La domiciliu veti urmari daca apar febra sau frison, modificari la nivelul plagii.

Pe parcursul spitalizarii veti fi monitorizat permanent.

Veti fi instruit inainte de externare privind modul de ingrijire a plagii. Un mic disconfort poate fi resimtit 2-3 zile dupa procedura, la nevoie putand fi administrate medicamente antialgice.

Urmarirea pacientilor:

Se fac evaluari periodice (examen clinic, electrocardiograma si ecografie) la 1 luna, 6 luni si respectiv 1 an dupa interventie, ulterior anual.

Vor fi evaluati periodic si pacientii cu stenoza usoara, care nu necesita interventie, pentru a urmari eventuala progresie a stenozei.

Sunt indicate imunizarea copiilor si profilaxia endocarditei.

Activitatea fizica nu trebuie limita, execeptand efortul intens sau sporturile de performanta. Postprocedural, de asemenea, nu exista restrictii ale activitatii fizice.

DOCTORII
care efectueaza aceasta procedura

X
Sună Mesaj