Centrele de Excelenta in Cardiologie si Radiologie Interventionala

Neuroradilogie interventionala

Vertebroplastie

DR. RARES NECHIFOR ESTE CEI MAI RENUMIT MEDIC RADIOLOG DIN ROMANIA.

Centrul nostru a salvat viata a peste 4500 de pacienti, in ultimii 4 ani

Cea mai modern echipata sala de
angiografie, echipa medicala de exceptie

Cea mai simpla metoda de tratarea fracturilor si a osteoporozei!

Doar 24 de ore de spitalizare

Afla costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300
Generalitati

Vertebroplastia este un tratament al durerii determinata de fracturile vertebrale de compresie, care nu raspunde la tratamentul conservator (medicamentos), ca si durerea care nu raspunde la doze mari, greu de tolerat de analgezice (inclusiv narcotice). Fractura de compresie se produce atunci cand presiunea de la nivelul vertebrei produce prabusirea acesteia; apare cel mai frecvent secundar osteoporozei. Se asociaza cu durere intensa si modificari ale coloanei vertebrale, care pot duce la grave probleme de sanatate.

Vertebroplastia este o procedura minim invaziva, realizata de un medic interventionist, sub ghidaj radiologic, care are ca si rezultat stabilizarea vertebrei afectate, prin injectarea unui material (ciment) la acel nivel. Prin intarire, acest ciment va stabiliza si va sustine coloana vertebrala. Ca urmare, durerea se reduce si, in plus, poate fi prevenita agravarea leziunii vertebrale si deci, a consecintelor acesteia (asa cum am precizat mai sus). Este o procedura care duce la ameliorarea importanta a durerii la numai cateva ore postprocedural, cu rezultate bune pe termen lung, cu o rata mica de complicatii si care permite activitatea normala dupa o perioada scurta de recuperare.

Daca vertebra nu este sustinuta, vindecarea se poate face defectuos si tratamentul adecvat nu mai poate fi efectuat. De aceea este important ca in cazul unei dureri persistente de spate (peste 3 luni), dar si in cazul durerilor care necesita constant medicatie, sa se ceara parerea unui medic specialist.

Fracturile si osteoporoza

Fracturile pot sa apara in anumite situatii patologice: osteoporoza, traumatisme, tumori ( metastaze osoase, mielom multiplu), hemangioame.

Cauza principala o reprezinta insa osteoporoza. O fractura de compresie creste de 5 ori riscul de producere a altei fracturi la nivelul corpilor vertebrali vecini.

Fracturile de compresie sunt de 2 ori mai frecvente la femei si, in cca 1/3 cazuri nu asociaza durere, majoritatea acestor cazuri fiind refractare la tratament clasic. Atunci cand exista simptome, cei mai multi pacienti au un istoric indelungat de durere de spate.

Osteoporoza poate fi consecinta mai multor conditii:

• varsta inaintata

• astm bronsic

• ciroza hepatica

• diabet zaharat

• emfizem pulmonar

• menopauza

• excizia bilaterala a ovarelor

• boala renala cronica

• artrita reumatoida

• transplant

• deficit de vitamina D

• tumori

Exista si anumite medicamente care pot predispune la osteoporoza:

• anticonvulsivante

• medicamente citotoxice

• alcool

• substitute hormonala tiroidiana

• steroizi

• heparina

In caz de fractura prin compresie, debutul durerii este brusc, de obicei dupa un efort obisnuit ( de ex: efort de tuse, stranut). Durerea este cel mai frecvent debilitanta, pacientul nu poate gasi o pozitie confortabila, de aceea acuza probleme de somn – majoritatea prefera dormitul in pozitie sezanda.

Diagnostic

Radiografia coloanei vertebrale pune in evidenta fractura.

Imagistica prin rezonanta magnetica releva compresia maduvei prin deplasarea fragmentelor de fractura. Aceasta investigatie este foarte utila pentru examinarea segmentelor de coloana vertebrala care contin si maduva spinarii.

Computerul tomograf este foarte util pentru diagnosticul fracturilor care implica partea posterioara a corpilor vertebrali.

Indicatii

Tratamentul unei fracturi vertebrale care asociaza durere, cu afectarea calitatii vietii si a gradului de activitate. Nu toate fracturile compresive se preteaza la acest tip de tratament. Doctorul va decide metoda de tratament: repaus la pat, antialgice, relaxante musculare, brauri, terapie fizica.

Vertebroplastia poate fi indicata in anumite situatii:

• esecul tratamentului clasic

• durere severa, prelungita, imobilizare

• complicatii secundare fracturii ( tromboza venoasa profunda, agravarea osteoporozei, probleme respiratorii, scadere ponderala, afectare psihica – tulburari emotionale)

• afectare osoasa nu este foarte severa, asa incat sa nu existe riscul de fracturi costale in timpul procedurii ( necesita pozitie culcat cu fata in jos)

• fracturi nu mai vechi de 6-12 luni

• profilactic, in cazul unei vertebre normale, cuprinsa intre doua verturtebre afectate, si deci, cu risc inalt de fractura.

Beneficiile vertebroplastiei:

1. Reluarea activitatii normale: in urma interventiei se obtine stabilizarea coloanei vertebrale, cu ameliorarea durerii, ceea ce permite reluarea activitatii zilnice.

2. Reducerea necesarului de medicamente antialgice vertebroplastia reduce sau chiar este inlaturat necesarul de medicamente.

3. Preventia fracturilor viitoare cimentul umple spatiul in osul afectat de osteoporoza, scazand astfel riscul unei fracturi viitoare la acest nivel.

Contraindicatii

• cimentul este injectat sub presiune, intr-un os afectat, astfel ca exista riscul de a patrunde prin os in canalul vertebral, cu lezarea maduvei; de aceea afectarea vertebrala posterioara reprezinta o contraindicatie relativa

• compresia maduvei, radiculopatii (afectarea filetelor nervoase)

• infectii osoase ( discita, osteomielita)

• febra, sepsis

• defecte de coagulare

Procedura

Este o procedura minim invaziva realizata in sala de angiografie de catre un medic interventionist ( radiolog sau neurolog). Pacientul va fi asezat culcat cu fata in jos, va fi monitorizat pe toata durata procedurii.

Afla imediat de la cei mai renumiti medici detalii despre aceasta procedura!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Se practica cu sedare usoara si anestezie locala. In caz de durere importanta se poate efectua anestezie generala. De asemenea poate fi necesara antiboterapia.

Se sterilizeaza zona in care se va efectua punctia, se acopera cu un camp steril, se anesteziaza local, apoi va fi introdus acul (trocarul) pana in profunzime, in vecinatatea fracturii. Se practica initial o incizie foarte mica la piele, pentru a permite accesul trocarului.

Sub control radiologic, acul va fi avansat printre muschi, pana la nivelul fracturii.

Se injecteaza apoi substanta – cimentul se intareste rapid, in cca 15-20 minute (devine mai tare ca osul nativ). Uneori poate fi necesara o a doua injectare, in functie de gradul de umplere a fracturii. Reusita interventiei nu inseamna intotdeauna umplerea completa a fracturii – poate fi suficient un grad al umplerii de cca 80%.

Se verifica radiologic rezultatul final si se va inlatura trocarul.

Se realizeaza un pansament compresiv pentru a preveni sangerarea la locul punctiei. Nu sunt necesare fire de sutura.

Postprocedural pacientul va ramane culcat pe spate cca o ora, pentru a fi siguri de intarirea materialului injectat, apoi poate fi externat.

Trebuie retinut ca vertebroplastia nu corecteaza inaltimea discului vertebral afectat.

Este Dureros?

Nu, se practica sub anestezie locala, asa ca pacientul va fi constient pe durata procedurii si va putea anunta orice disconfort. Se utilizeaza sedare usoara. In caz de durere importanta poate fi necesara anestezia generala.

Cat Dureaza?

In mod normal dureaza 1 ora, pentru fiecare corp vertebral.

Riscuri

Este in general o procedura foarte bine tolerata, cu minime reactii secundare:

• hemoragii

• fracturi costale sau ale altor oase

• febra

• iritatia radacinilor nervoase

• infectii

• scurgerea cimentului in afara corpului vertebral, cu risc de tromboza venoasa, stenoza medulara, compresie medulara sau nervoasa; daca substanta ajunge in vena cava inferioara exista riscul de embolie pulmonara

• in situatii rare, imediat postprocedural (cateva ore) exista posibilitatea ca durerea sa fie mai intensa, cu remitere ulterior a simptomatologiei

• leziuni ale maduvei spinarii

• tulburari neurologice (ex.: slabiciune, durere, parestezii la nivelul picioarelor).

Pot fi si alte riscuri, in functie de bolile asociate.

Tratamentul unei fracturi previne formarea altor fracturi la nivelul discului vertebral respectiv, nu si la nivelul celor vecine. De aceea, pentru a preveni aceasta situatie, este important tratamentul corespunzator al osteoporozei.

Pre-Operator

Consultatia preoperatorie va stabili tipul de tratament, adecvat patologiei de fond.

Inainte de interventie, medicul interventionist trebuie prevenit asupra antecedentelor de alergie, daca exista suspiciunea de sarcina. De asemenea vor fi mentionate eventualele medicamente utilizate (mai ales cele de tipul antiagregantelor – aspirina, antiagregant plachetar, sau cele de tip anticoagulant oral, Warfarina) sau alte afectiuni asociate (diabet zaharat, boala renala).

Se efectueaza un examen sangvin pentru verificarea coagularii, nivelului hemoglobinei, functiei renale si, in functie de patologia asociata pot fi necesare teste suplimentare.

Internarea se face in ziua interventiei si in dimineata interventiei pacientul trebuie sa ramana a jeun (sa nu manance si sa nu consume lichide). De asemenea, preprocedural va primi un formular de consimtamant.

De asemenea medicul va fi prevenit asupra altor tratamente urmate si, la nevoie , va solicita intreruperea unora dintre acestea. Medicatia nu va fi oprita din proprie initiativa.

Post-Operator

Dupa intarirea materialului pacientul va ramane sub observatie pentru 1-2 ore, ulterior se poate externa.

Durerea poate sa dispara imediat, dar cel mai adesea acest lucru se intampla in 48-72 de ore. Activitate zilnica poate fi reluata imediat, in majoritatea cazurilor. Uneori se pot administra si antialgice.

Important!

Afla imediat costurile acestei interventii!

Sau
contacteaza-ne tu!

Call Center
031 9300

Studiile au aratat beneficiul vertebroplastiei ( ameliorarea pana la disparitie a durerii, cresterea mobilitatii, scaderea necesarului de medicamente).

• pare sa devina standardul de tratament.

• nu este o metoda de tratament pentru afectiuni intervertebrale sau atroze care implica corpii vertebrali.

• nu trebuie uitat ca procedura nu previne aparitia fracturilor la nivelul altor zone afectate de osteoporoza, de aceea activitatea fizica trebuie realizata in concordanta cu afectiunile asociate; in plus, tratamentul osteoporozei ca si corectia factorilor favorizanti ai bolii se impun a fi realizate corespunzator.

DOCTORII
care efectueaza aceasta procedura

X
Sună Mesaj